Ειδήσεις

Μέχρι το τέλος” θα πάει την υπόθεση της χρήσης του Παρθενώνα στις συσκευασίες της Coca-Cola o πρόεδρος της Λουξ, Γιάννης Μαρλαφέκας.

Coca-Cola και Λουξ δεν αποκλείεται να συναντηθούν στις δικαστικές αίθουσες καθώς ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της τελευταίας, Γιάννης Μαρλαφέκας, δηλώνει αποφασισμένος να “κυνηγήσει” μέχρι το τέλος την υπόθεση χρήσης του Παρθενώνα στις συσκευασίες της Coca-Cola φέτος το καλοκαίρι. Πρόκειται για μία υπόθεση που οι άνθρωποι της αγοράς περίμεναν ότι θα έκλεινε σήμερα, όπου αναμένεται η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας, στο όργανο είχαν προσφύγει ΕΨΑ, Βίκος και Λουξ κατά της Coca Cola (δείτε εδώ την απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής).

Όπως εξήγησε ο κ. Μαρλαφέκας, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο στην Πάτρα, η εταιρεία του εξετάζει αυτό το διάστημα τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί ποινικά την υπόθεση, είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με άλλες εταιρείες του κλάδου. Στο στόχαστρο του είναι πέρα από την Coca-Cola και ο τρόπος που είχε λειτουργήσει το προηγούμενο διάστημα το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο σύμφωνα με τον κ. Μαρλαφέκα δεν ενήργησε με τρόπο ώστε να αποτρέψει την χρήση ενός εθνικού μνημείου κάτι που ανοίγει τον δρόμο σε οποιονδήποτε να πράξει το ίδιο στο μέλλον.

Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν κινήθηκε όπως θα έπρεπε, έστω και όταν του έγινε καθυστερημένα γνωστή η πρακτική της Coca-Cola. Θα μπορούσε να αποκομισει κάποια κέρδη όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό. Εμείς με αυτό που κάνουμε θέλουμε να αποτρέψουμε να δημιουργηθεί κάποιο θέσφατο. Να μην μπορεί να έρχεται οποιοσδήποτε από κάθε γωνιά του πλανήτη και να βάζει με ‘το έτσι θέλω’ ένα εθνικό μνημείο μας στις συσκευασίες του χωρίς να τηρήσει κάποιους κανόνες” εξήγησε ο κ. Μαρλαφέκας.

Η θέση της Coca-Cola

Σχετικά με την υπόθεση κύκλοι της Coca-Cola αναφέρουν ότι η εταιρεία σέβεται το νόμο και τους θεσμούς και λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο των κανόνων και της επιχειρηματικής δεοντολογίας και ότι δεν θα προέβαινε ποτέ σε παράνομες ή μη εγκεκριμένες δράσεις που θα έθεταν σε ρίσκο τη φήμη και την αξιοπιστία της. Στην προκειμένη περίπτωση η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών, ως το κατεξοχήν αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Πολιτισμού για τα μνημεία, επιβεβαίωσε γραπτώς ότι ο νόμος δεν απαιτεί την προηγούμενη άδεια και χρήση τελών για σχεδιαστικές απεικονίσεις μνημείων.

Η μεταγενέστερη υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 και η οποία ενδέχεται να θεωρηθεί ότι υποβάλει και τα ελεύθερα σχέδια σε προηγούμενη αδειοδότηση, δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ για ενέργειες που ξεκίνησαν πριν την έκδοση της και σε κάθε περίπτωση είναι αντίθετη με τον νόμο και το Σύνταγμα καθώς υποβάλλει σε μορφή προληπτικής λογοκρισίας την τέχνη – ελεύθερα σχέδια, αναφέρουν κύκλοι της Coca-Cola.

 https://www.news247.gr

Back to top button
Close
Close