Travel

Μέτσοβο: Ένα «νησί» 1.160 μέτρα πάνω από τη θάλασσα

Περάσαμε τρεις μέρες στο Grand Forest Metsovo και συνειδητοποιήσαμε γιατί το ελληνικό καλοκαίρι είναι ξεκάθαρα state of mind.H διαφημιστική καμπάνια του Υπουργείου Τουρισμού μάς πληροφορεί πως καλοκαίρι και δη ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι μόνο η θάλασσα και ο ήλιος. Καλοκαίρι είναι εκεί που μπορείς να πας με ανθρώπους που αγαπάς. Εκεί που έρχεσαι σε επαφή με τη φύση. Εκεί που νιώθεις ελεύθερος.

Μετά από 72 ώρες στο πεντάστερο Grand Forest Metsovo πάμε τη συγκεκριμένη καμπάνια ένα βήμα παραπέρα. Όχι μόνο επιβεβαιώνουμε πως το ελληνικό καλοκαίρι είναι state of mind, αλλά και πως το Μέτσοβο διαθέτει (σχεδόν) όλα όσα έχει ένα ελληνικό νησί. Συν 1.160 μέτρα υψόμετρο.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τους λόγους, με βάση όλα όσα ζήσαμε το τριήμερο 12-14/6 στο Μέτσοβο, για τους οποίους το διάσημο χωριό στην καρδιά της Πίνδου αν και δεν περιβάλλεται από θάλασσα, μοιάζει με νησί και αποτελεί ιδανικό προορισμό τόσο για τον χειμώνα όσο και για το καλοκαίρι.

1. Τον ήλιο του τον ζηλεύουν οι Κυκλάδες. Το καλοκαίρι είναι ηλιόλουστο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και το Μέτσοβο δεν θα μπορούσε να μείνει απ’ έξω. Η ηλιοθεραπεία, όμως, στα 1350 μέτρα που βρίσκεται το ξενοδοχείο με τις απαραίτητες προφυλάξεις είναι πιο αποτελεσματική ως προς το χρώμα που θα αποκτήσετε σε σχέση με αυτή που θα κάνετε σε ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί.

2. Ο αέρας του προσφέρεται για βαθιές απολαυστικές εισπνοές. Η πυκνή βλάστηση και το μεγάλο υψόμετρο κάνουν την ατμόσφαιρα του Μετσόβου να σφύζει από υγεία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως τα τελευταία χρόνια η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού επιλέγει το συγκεκριμένο ξενοδοχείο για την καλοκαιρινή της προετοιμασία.

3. Διαθέτει διαφορετικές επιλογές για μπάνιο. Από τις πισίνες (εσωτερική και εξωτερική) του Grand Forest Metsovo, το οποίο ανακηρύχθηκε ως το κορυφαίο landmark ξενοδοχείο της Ευρώπης για το 2019 στην απονομή των βραβείων World Travel Awards – των Όσκαρ της τουριστικής βιομηχανίας- μέχρι την τεχνητή λίμνη Αώου. Και στις δύο περιπτώσεις όσο βρίσκεστε στο νερό θα είστε περιτριγυρισμένοι από δάση με οξιές, έλατα και μαύρη πεύκη.

4. Η πανίδα του μας συνδέει με τη φύση. Προλάβαμε να ακολουθήσουμε μόλις ένα από τα μονοπάτια της περιοχής έκτασης περίπου 3,5 χιλιομέτρων. Κατά την πεζοπορία μας συναντήσαμε μια αλεπού κι ένα σκίουρο, ενώ στη λίμνη είδαμε αργυροπελεκάνους και αγριόπαπιες. Όσοι μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην περιοχή θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν πελαργούς, αετούς, ζαρκάδια και ελάφια. Στην περιοχή υπάρχουν αρκούδες και λύκοι, ζώα που προσπαθούν να μείνουν όσο το δυνατόν πιο μακριά από τον άνθρωπο, αφού η παρουσία μας δεν τους είναι ευχάριστη.

5. Έχει activities για όλα τα γούστα. Κυνήγι μαύρης τρούφας, μονοπάτια στο βουνό διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας, ιππασία, ποδηλασία τόσο με mountain bikes όσο και με ηλεκτρικά ποδήλατα (η αίσθηση του να ανεβαίνεις ανηφόρα με 1-2 πεταλιές μπορεί να συγκριθεί μόνο με την εμπειρία του να παίζετε platform game με άπειρες), sup και κανό καγιάκ στη λίμνη. Επίσης, για όσους επισκεφθείτε την περιοχή τον χειμώνα, το Μέτσοβο απέχει 20 λεπτά με αυτοκίνητο από τα τρία χιονοδρομικά κέντρα (Πολιτσιές, Καρακόλι, Ζυγός-Ανήλιο) της περιοχής.

Να σημειώσουμε πως δεν υπάρχει καταλληλότερος οδηγός για τις δραστηριότητες στην περιοχή από τον Λευτέρη Φάφαλη και το Goactive-metsovo. Ο Λευτέρης έχει συμμετάσχει σε τρεις Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες σε αγωνίσματα ταχύτητας και αντοχής.

6. Οι μοναδικές τοπικές γεύσεις. Από πού να ξεκινήσουμε; Από τα τυριά με βασικούς εκπροσώπους το μετσοβόνε και τη μετσοβέλα; Από τα κρασιά; Όπως οι ποικιλίες από το Κατώγι Αβέρωφ. Ή από τα κρέατα για τα οποία είναι διάσημη η Ήπειρος; Κρέατα από τοπικές κτηνοτροφικές μονάδες των οποίων η γεύση αναδεικνύεται τόσο στη σούβλα όσο και στα κάρβουνα.

Για όσους επιλέξουν το Grand Forest Metsovo για τα γεύματά τους θα έχουν την ευκαιρία στο πρωινό να επιλέξουν μεταξύ άλλων από ένα πλήρες menu με πιάτα όπως η μετσοβίτικη ομελέτα, οι αυγοφέτες με τσουρέκι, μέλι και μοσχοκάρυδο και ο μετσοβίτικος τραχανάς. Όσον αφορά τα υπόλοιπα γεύματα του εστιατορίου του ξενοδοχείου τα επιμελείται η ηπειρώτισσα chef Γλυκερία Λάππα. Από τα πιάτα της ξεχωρίσαμε τον «Τραχανά» (αλανιάρικο κοτόπουλο στο τσικάλι με σταρένιο τραχανά κοκκινιστό, πικάντικο λουκάνικο, μυρωδικά του βουνού, chevre και σάλτσα ρίγανης) και το Ραγού αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και ρίζες λαχανικών.

Back to top button
Close
Close