Ειδήσεις

Μέτρα ύψους 6 δισ. για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Στήριξη για τα δώρα του Πάσχα με επιστρεπτέες προκαταβολές για επιχειρήσεις, επιδότηση δανείων και επιδότηση 800 ευρώ στους επιστήμονες φέρνει μεταξύ άλλων το τρίτο πακέτο μέτρων.

Μόνο εξαιρέσεις επιχειρήσεων, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία μένουν εκτός των μέτρων στήριξης της Κυβέρνησης τα οποία αυξάνονται στα 6 δις ευρώ (3% του ΑΕΠ) από 2,5% του ΑΕΠ που ήταν ως σήμερα. Η περίμετρος όσων καλύπτονται από το πλέγμα κατά των συνεπειών της πανδημίας αναμένεται να φτάσει τα 3,1 εκ. εργαζόμενους (2,1 εκ. μισθωτούς , 1 εκατομμύριο μη μισθωτούς) και 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις.

Το τέταρτο πακέτο μέτρων για τον κορονοϊό ανακοινώθηκε σήμερα προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία. Το ανακοινώνουν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας:

Για το μήνα Απρίλιο:

Επεκτείνεται σε μισθωτούς το επίδομα των 800 ευρώ. Πρόκειται για 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους. Η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψιφιστέα. Καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού για 45 ημέρες.

Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους. Μέσα από διαφορετικά σχήματα θα καλυφθούν 800.000 επιχειρήσεις. Εξαιρούνται ελάχιστες επιχειρήσεις.

Προβλέπεται μεταξύ άλλων αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία. Για τις δόσεις Απριλίου έκπτωση 25% αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Αν το ίδιο συμβεί με τον ΦΠΑ το 25% του ποσού συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το συνολικό ύψος είναι ένα δισ.

Η ενίσχυση χορηγείται απευθείας από το κράτος μέσω του taxis. Το ύψος θα προσδιορίζεται με βάση την μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα mybussinesssupport.

Tο Δώρο Πάσχα θα δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζομένους, με συμμετοχή του κράτους σε ποσοστό όπου υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι σε προσωρινή αναστολή, ενώ θα δοθεί και έκτακτη ενίσχυση σε 108.000 εργαζομένους στην υγεία και την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για εργαζόμενους σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ. Θα πάρουν την έκτακτη ενίσχυση έως τις 10 Απριλίου.

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων.

Κονδύλι 150 εκατομμυρίων ευρώ για τον πρωτογενή τομέα.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Αυξάνεται κατά 5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι:

Αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο των επιτοκίων των ενήμερων δανείων. Μπορεί να επεκταθεί το μέτρο κατά 2 μήνες.

Όλοι όσοι είναι στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους. Κάλεσε όποιον το επιτρέπουν τα οικονομικά του να πληρώσει.

Νέα συνεννόηση με τις τράπεζες για λύση στο ζήτημα των επιταγών. Ήδη έχει ανακοινωθεί 75 ημέρες παράταση. Αυτό δημιουργεί σε εξαγωγικές επιχειρήσεις πρόβλημα ρευστότητας και τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει τρόπος για την διευκόλυνση της αποπληρωμής των επιταγών αυτών.

Αρχές Απριλίου το υπουργείο Ανάπτυξης καταθέτει το πρώτο δισ για να δημιουργηθεί ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται. Ως τις αρχές Μαΐου θα πάρουν από τις τράπεζες δάνεια κινήσεως εγγυημένα από το κράτος για να λειτουργήσουν γρηγορότερα.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε:

Ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες για εργοδότες. Θα είναι ανοικτή έως τις 31/03.

Στην ίδια θα συνεχίσουν να υποβάλλουν  και οι εργοδότες που οι ΚΑΔ τους ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.

Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους για να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα για την μείωση μισθώματος κατά 40% αλλά και για να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.

Από σήμερα νέα φόρμα με τους νέους ΚΑΔ.

Από σήμερα το έντυπο εργοδοτών έχει εμπλουτισθεί με τους ΚΑΔ για τα shop in a shop αλλά και για τις ψηφιακές επιχειρήσεις.

Από 06/04 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι που είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ θα μπορέσουν να δηλώσουν την συμμετοχή τους στην ΕΡΓΑΝΗ.

Οικονομική ενίσχυση των 6 επιστημονικών κλάδων της χώρας. Η κυβέρνηση εκτιμάει την συμβολή του επιστημονικού κλάδου της χώρας. Θα στηρίξει με κάθε τρόπο μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί εκπαιδευτικό επίδομα αποζημίωση 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο. Το ποσό αυτό που αφορά τους επιστήμονες είναι αφορλόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Η πρώτη δόση μέχρι 15 Απριλίου και η δεύτερη στο τέλος του μήνα.

Αν συνεχιστεί η κρίση οι ειδικές αυτές κατηγορίες και τον μήνα Μάιο θα ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς και θα λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές στην ΠΝΠ θα υπάρχει διάταξη για μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές για Φεβρουάριο και Μάρτιο. Όσοι τα καταβάλλουν θα έχουν δυνατότητα έκπτωσης και αν όχι από τον Σεπτέμβριο η καταβολή τους.

Δώρο Πάσχα: Η καταβολή προς όλους τους εργαζόμενους είναι διασφαλισμένη. Οι επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους ή πλήττονται θα μπορεί να καταβληθεί μέχρι το καλοκαίρι. Μέχρι τις 30/06. Με απόφαση του πρωθυπουργού το τμήμα του Δώρου που δεν θα καταβληθεί θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για την στήριξη των ανέργων ενεργοποιείται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας σε ΟΤΑ και όλα τα προγράμματα στήριξης των ανέργων και του ΟΑΕΔ.

Για πρώτη φορά οι άνεργοι θα μπορούν να εντάσσονται ηλεκτρονικά στο μητρώο.

Back to top button
Close
Close