Ειδήσεις

Λασποβροχή και σκόνη και την Μεγάλη Τετάρτη

Με… ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα με το μυαλό όλων στο πώς θα είναι ο καιρός… στο τέλος της. Η θερμοκρασία θα παραμείνει την Μεγάλη Τετάρτη σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο ήλιο… δεν θα δούμε. Απίστευτες ποσότητες από αφρικανική σκόνη θα καλύψουν τα πάντα. Πώς εξηγείται το φαινόμενο, πώς φαίνεται από το διάστημα και αναλυτική πρόγνωση για ολόκληρη τη χώρα.

Υψηλή θερμοκρασία αλλά με… σκόνη. Απίστευτη σκόνη που έρχεται από την Αφρική και κάνει την χώρα ολόκληρη να θυμίζει… έρημο! Ο καιρός μας χαρίζει μοναδικές στιγμές όσο βαδίζουμε προς την Κυριακή του Πάσχα, μέρα που όμως σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι καιρικές συνθήκες μάλλον θα μας κάνουν τη χάρη να ψήσουμε τον παραδοσιακό οβελία χωρίς ισχυρά κρούσματα κακοκαιρίας.

Ακόμη, πάντως, είναι νωρίς για να μιλήσει κανείς με απόλυτη σιγουριά για το… μέλλον. Κι αυτό διότι το παρόν έχει στο «μενού» την σκόνη που θα κάνει δύσκολη την ζωή μας και την Μεγάλη Τετάρτη.

Από πού προέρχεται όμως η σκόνη;

Με τη χρήση υπολογιστικών εργαλείων, τα οποία λαμβάνουν υπόψη την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, είναι δυνατόν να βρούμε τις πηγές προέλευσης της σκόνης που επηρεάζει τη χώρα μας.

Το απόγευμα της Μ. Τρίτης 23/04 η υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης εντοπίζεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 3 km και όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα οι πηγές της εντοπίζονται στη Λιβύη σε περιοχές με αλλουβιακές αποθέσεις, δηλαδή εκτάσεις με αργιλώδη εδάφη και ψιλή άμμο.

καιρός σκόνη
Φωτογραφία Αρχείου: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Λιβύης, λόγω του συνδυασμού των χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο με τις υψηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγεί στην ανύψωση μεγάλης ποσότητας σκόνης και μεταφορά της προς τη χώρα μας.

Η καθίζηση της σκόνης τις επόμενες ώρες και φαινόμενα λασποβροχής θα μειώσουν εκ νέου την ορατότητα την Μ. Τετάρτη 24/04 κυρίως στη Νότια Ελλάδα.

σκόνη καιρός

Back to top button
Close
Close