Ειδήσεις

Κώστας Σκρέκας στον Alpha: Καινοτομία και υποδομές είναι η «ασπίδα» του αγροτικού τομέα στην κλιματική αλλαγή

Η κατασκευή των αναγκαίων υποδομών και η καινοτομία θα συμβάλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα, υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του Alpha και στην εκπομπή «Τρίποντο στην οικονομία» του Χάρη Ντιγριντάκη.

Η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ευάλωτες τις αγροτικές καλλιέργειες, είπε ο κ. Σκρέκας, προσθέτοντας ότι και στη χώρα μας έχουμε πλέον πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Ανταποκρινόμενη σε αυτή την ανάγκη, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημείωσε ο κ. Σκρέκας, προετοιμάζει τον πρωτογενή τομέα με δράσεις σε δύο μέτωπα: Αφενός με την υλοποίηση έργων υποδομών για την αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων και αφετέρου με την προώθηση της καινοτομίας στην αγροτική δραστηριότητα και την εφαρμογή των συστημάτων έξυπνης γεωργίας.

Προστατεύουμε το περιβάλλον και με αυτόν τον τρόπο ταυτόχρονα μειώνουμε το κόστος παραγωγής και ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα, είπε ο Υφυπουργός.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στις μεγάλες επενδύσεις που έρχονται στον αγροτικό τομέα, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση κατάφερε να «ξεπαγώσει» τα Σχέδια Βελτίωσης, που τα δύο τελευταία χρόνια είχαν παραμείνει στάσιμα. Από τις αρχές του νέου έτους, θα αρχίσουν να υλοποιούνται επενδύσεις που το συνολικό τους ύψος θα ανέλθει στο 1 δις ευρώ.

Στις αρχές του 2020 αναμένεται να πάρει μπρος και το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικών Επενδύσεων, ενισχύοντας με κεφάλαια της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ τις επενδύσεις στην αγροτική παραγωγή. Νωρίτερα και συγκεκριμένα εντός του Νοεμβρίου, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι επενδύσεις για το πρόγραμμα Μεταποίησης, όπου αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν κατατεθεί 500 προτάσεις προς έγκριση.

Σε ό,τι αφορά δε την αντιμετώπιση των παράνομων Ελληνοποιήσεων, ο Υφυπουργός είπε ότι όπως έχει τονίσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Θα κάνουμε ότι πρέπει για να πατάξουμε αυτό το φαινόμενο, είπε ο κ. Σκρέκας.

Τέλος, αναφερόμενος στο κόστος παραγωγής, ο κ. Σκρέκας έδωσε έμφαση στα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση ώστε οι Έλληνες αγρότες να μειώσουν αισθητά τις δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια και άρδευση, μέσω κυρίως της λειτουργίας μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Back to top button
Close
Close