Ειδήσεις

Κύμα αντίδρασης «Οχι άλλες ξαπλώστρες»

ΠΟΛΙΤΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Διαδικτυακό κύμα αντίδρασης ξέσπασε απέναντι στο νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Τουρισμού με τίτλο «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη» και συγκεκριμένα για την τροπολογία που αφορά στην

αύξηση της κατάληψης χώρου παραλιών από τουριστικές επιχειρήσεις.
Με τον τίτλο «Όχι άλλες ξαπλώστρες!» πολίτες υπογράφουν ψήφισμα, ενάντια στην αύξηση κατάληψης χώρων στις δημόσιες παραλίες, καταγγέλλουν πως «οι παραλίες μας κινδυνεύουν, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιτρέψει ακόμη περισσότερες ξαπλώστρες και ομπρέλες,
και να δώσει κι άλλο χώρο σε επιχειρηματίες και μεγαλοξενοδόχους».
Απευθύνουν κάλεσμα σε όσους ενδιαφέρονται να το υπογράψουν, ώστε να δημιουργήσουν «ένα τσουνάμι αντίδρασης από κάθε γωνιά της Ελλάδας» το οποίο ευελπιστούν «να φρενάρει το ξεπούλημα των παραλιών μας πριν είναι αργά!».
Απαιτούν «να αποσυρθούν οι διατάξεις που μειώνουν τον ελεύθερο χώρο στις παραλίες».
Υποστηρίζουν ότι «στις περιπτώσεις των ξενοδοχείων-μαμούθ θα μπορούν να εκμεταλλεύονται μέχρι και το 100% των παραλιών.
Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα μπορούν να εκμεταλλεύονται το σύνολο της παραλίας που βρίσκεται μπροστά από την έκτασή τους.
Με τον τρόπο αυτό στις τουριστικές περιοχές (όπως η Κρήτη, η Κως, η Ρόδος και αλλού) όπου οι ξενοδοχειακές μονάδες δίπλα στη θάλασσα είναι διαδοχικές, οι μεγάλες παραλίες θα γίνουν ουσιαστικά απρόσιτες για το κοινό, είτε επειδή θα ζητείται αντίτιμο για τη χρήση της ξαπλώστρας είτε επειδή τα ξενοδοχεία θα τις διαθέτουν μόνο στους πελάτες τους».
Το ψήφισμα αναμένεται να αποσταλεί στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και στον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου, ο δημόσιος παράκτιος χώρος που μπορούν να καταλαμβάνουν ομπρέλες και ξαπλώστρες αυξάνεται από 300 τ.μ που ισχύει σήμερα σε 500 τ.μ.
Επίσης, περιορίζεται από 60% σε 50% το ελάχιστο ποσοστό της έκτασης του αιγιαλού που πρέπει να παραμένει ελεύθερη.
Ειδικότερα, όσον αφορά σε παραλία και αιγιαλό, προβλέπονται τα εξής:
«-Αυξάνεται από 300 τ.μ. που ισχύει σήμερα σε 500 τ.μ. το ανώτατο όριο στο εμβαδόν κάθε παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης, υδάτινου στοιχείου θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού, για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους.
– Εάν στον ίδιο αιγιαλό υπάρχουν περισσότερες παραχωρήσεις για την εκμίσθωση ομπρελών και καθισμάτων, πρέπει να παραμένει ελεύθερη έκταση αιγιαλού σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του συνολικού εμβαδού του (60% σήμερα), ισοκατανεμημένου σε όλο το μήκος του αιγιαλού, χωρίς να υπολογίζεται ο χώρος του αιγιαλού που είναι δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος».

Back to top button
Close
Close