Τρίκαλα

Κομμώτριες πάνε παράνομα σε σπίτια για χτενίσματα και κουρέματα – Καταγγελία του Συλλόγου Κομμωτών Καλαμπάκας

Επιστολή κομμωτών της Καλαμπάκας για όσους δουλεύουν παράνομα αυτές τις ημέρες

Αυτές τις δύσκολες για όλους ημέρες που περνά η χώρα μας κάποιοι συνεχίζουν να παίζουν με την υγεία των πολιτών με μόνο σκοπό το κέρδος. Τα «βαλιτσάκια», σύμφωνα με καταγγελίες που φτάνουν στο Σύλλογο, συνεχίζουν ακάθεκτα να περιφέρονται από σπίτι σε σπίτι. Κάποιοι παρανόμως ενεργούντες δεν υπολογίζουν, ούτε αυτές τις δύσκολες ημέρες, την υγεία των συμπολιτών μας.

Ο Σύλλογος Κουρέων-Κομμωτών Καλαμπάκας είναι αναγκασμένος να καταγγείλει το γεγονός αυτό και κάνει γνωστό στους πελάτες του ότι όσοι δουλεύουν μ’ αυτό τον τρόπο ενδέχεται να μην χρησιμοποιούν όλους τους κανόνες υγιεινής με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Αν ρίξουμε μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλές είναι εκείνες που διαλαλούν… τις υπηρεσίες τους από το facebook με φωτογραφίες ή ακόμα και με βίντεο προκειμένου να παρέχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα στις υποψήφιες πελάτισσες τους.

Ο Σύλλογος Κουρέων-Κομμωτών Καλαμπάκας είναι αποφασισμένος να πατάξει την κομμωτική πειρατεία και απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση σε όσους αυτές τις ημέρες δραστηριοποιούνται παράνομα.

Καταδικάζει κάθε μορφή πειρατείας που σχετίζεται με την άσκηση του επαγγέλματος του κομμωτή-κουρέα, καθώς και κάθε πρακτική που αντιβαίνει στην χρηστή και νόμιμη πραγματοποίηση του επαγγέλματος του κουρέα-κομμωτή.

Στην δύσκολη αυτή υγειονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, η κίνηση των παρανόμως δραστηριοποιούμενων ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή.

Δηλώνουμε ότι για κάθε παράνομη δραστηριότητα κομμωτή-κουρέα που θα υποπίπτει στην αντίληψη των μελών του σωματείου, δεν θα υπάρχει καμία ανοχή στην κατάσταση αυτή, αλλά αντίθετα θα καταγγέλλονται στους αρμόδιους φορείς οι παράνομες πρακτικές προκειμένου να διενεργούνται όλες οι νόμιμες προβλεπόμενες ενέργειες για την αποτροπή του φαινομένου αυτού.

Τέλος καλούμε οποιονδήποτε συνάδελφο ή και οποιοδήποτε πολίτη, αν διαπιστώσει οποιαδήποτε παράνομη κομμωτική ενέργεια να το καταγγέλλει στο σωματείο, προκειμένου να ασκηθούν όλες εκείνες οι νόμιμες πράξεις που προβλέπονται για την πάταξη του φαινομένου αυτού.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και στους πελάτες μας, εφιστούμε την προσοχή σε όλους για την τήρηση των μέτρων που εξαγγέλλονται από την πολιτεία, δίνοντας μεγάλη σημασία στην ευθύνη που έχει ο καθένας μας απέναντι σε αυτή την πανδημία. Η υπευθυνότητα όλων αυτές τις ώρες είναι απαραίτητη πέρα από κάθε κέρδος.

Αφού τέλος ευχαριστήσουμε τα Μέσα Ενημέρωσης της Καλαμπάκας για την στήριξή τους στο Σύλλογο, σας παραθέτουμε την επιστολή που έστειλε η Κλαδική μας Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδας(Κ.Ο.Κ.Κ.Κ.Ε) προς τα αρμόδια Υπουργεία ζητώντας τους την άμεση παρέμβασή για το συγκεκριμένο θέμα:

Κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα και στο πλαίσιο της εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης να αντιμετωπιστούν οι άμεσοι κίνδυνοι από την εμφάνιση και τη διάδοση του κορωνοϊού, η Πολιτεία έχει λάβει σειρά έκτακτων μέτρων, εκδίδοντας: α) την από 25-02-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (Α΄ 42), με βάση την περίπτ. ζ’ της παρ. 2 του άρθρου πρώτου της οποίας, παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής απαγόρευσης ιδιωτικών επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής και β) την από 14-03-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Α΄ 64).

Κατ’ εφαρμογή αυτών, σύμφωνα με την περίπτ. 46 του άρθρου πρώτου της κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 19024/2020 «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 18.3.2020 έως και 31.3.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (ΦΕΚ 915/τ. Β’/17-03-2020), ελήφθη μέριμνα για « την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 18.3.2020 έως και 31.3.2020, κατά τα αναφερόμενα στην από 16.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και προς περιορισμό του κινδύνου της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, των ιδιωτικών επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες: […]. 46. Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής (ΚΑΔ 9602) .».

Ωστόσο, παρά τη σαφή και οριζόντια αυτή προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, καθώς και τις ρητές και διαρκείς συστάσεις που απευθύνονται συνεχώς προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, για λόγους υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος και διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξαρση του φαινομένου των κατ’ οίκον επισκέψεων ή των επισκέψεων σε άλλους ιδιωτικούς χώρους από δραστηριοποιούμενους τόσο μη επαγγελματίες (παρανόμως δραστηριοποιούμενους) όσο και επαγγελματίες κομμωτές, κουρείς κ.λπ.

Εξ αποτελέσματος, εντοπίζονται αφενός περιπτώσεις μη συμμόρφωσης των ως άνω ατόμων με την κείμενη νομοθεσία περί σύννομης παροχής υπηρεσιών του κλάδου αυτού αφετέρου περιπτώσεις κομμωτηρίων, κουρείων, κ.ο.κ. που αγνοούν προκλητικά τα κατεπείγοντα μέτρα της Πολιτείας, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους σε ιδιωτικούς χώρους, ή οικίες, ή ακόμα και ανοίγοντας τα καταστήματά τους επιλεκτικά για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πελατών τους.

Όπως αντιλαμβάνεται καθένας, με τον τρόπο αυτό, θίγεται το ύψιστης σημασίας αγαθό της Δημόσιας Υγείας, αφού δεν εφαρμόζονται τα έκτακτα μέτρα της Πολιτείας που αποβλέπουν στον περιορισμό του συγχρωτισμού ατόμων, ενώ συγχρόνως ελλοχεύει ο κίνδυνος της επιπόλαιης και άναρχης διασποράς του κορωνοϊού. Επισημαίνεται δε ότι οι πλήρως παράνομες, αντικοινωνικές και αντιεπαγγελματικές αυτές ενέργειες αποσκοπούν μόνο στην απόκτηση ίδιου οικονομικού οφέλους χωρίς μάλιστα φορολόγηση, σε βάρος του συνόλου της κοινωνίας που απειλείται από την επέλαση του κορωνοϊού αλλά και της εθνικής οικονομίας.

Παρακαλούμε να ενσκήψετε άμεσα στο πρόβλημα αυτό, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών και την περαιτέρω αυστηροποίηση των επιβαλλόμενων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, για την εξάλειψη του απαράδεκτου αυτού παράνομου και καθόλα ανάρμοστου φαινομένου, που προσβάλλει το σύνολο της κοινωνίας μας.

Back to top button
Close
Close