ΤρίκαλαΥγεία/fitnessΨυχολογία

Κατερίνα Κοπάνου: Η Εργοθεραπεύτρια και ιδιοκτήτρια του κέντρου “ευεξέλιξις” μας  μιλά για την παιδική γιόγκα και το βρεφικό μασάζ.

 

Η Κατερίνα Κοπάνου είναι στο χώρο της Εργοθεραπείας στα Τρίκαλα από το Φεβρουάριο του 2004. Με την αποφοίτηση της από το Τμήμα Εργοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΑΤΕΙ Αθηνών, έκανε διάφορες εξειδικεύσεις στην Επιστήμη της Εργοθεραπείας. Έχει  εξειδικευτεί  στη μέθοδο της Νευροεξελικτικής Αγωγής  (Bobath) και της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης (SI), καθώς και  στη μέθοδο TEACCH για τη Διαχείριση της επικοινωνίας και της Συμπεριφοράς στις διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος. Έχει συνεχή κατάρτιση σε διάφορες μεθόδους και προσεγγίσεις στον τομέα της ειδικής αγωγής. Τα τελευταία δύο χρόνια ξεχωρίζει με τις εκπαιδεύσεις της στη γιόγκα, στην παιδική γιόγκα και το βρεφικό μασάζ. Συγκεκριμένα, έχει λάβει εκπαίδευση στη γιόγκα για παιδιά τυπικής ανάπτυξης, καθώς και στη γιόγκα για παιδιά με αυτισμό και ειδικές ανάγκες. Παράλληλα, είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ από τον Διεθνή Οργανισμό Βρεφικού Μασάζ (I.A.I.M.). Τέλος, αγαπώντας πολύ το παιδικό βιβλίο,  υπήρξε εθελόντρια εμψυχώτρια στις ετήσιες καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του δήμου Τρικκαίων, από το 2012.

Στον τομέα της εργοθεραπείας ασχολείται αποκλειστικά με την παιδιατρική εργοθεραπεία και κυρίως σε επίπεδο πρώιμης παρέμβασης, αναλαμβάνοντας εξ΄ολοκλήρου το εργοθεραπευτικό πρόγραμμα σε περιπτώσεις παιδιών με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές-Αυτισμό, Σύνδρομα, Εγκεφαλική Παράλυση, Αισθητηριακές δυσλειτουργίες, Μαθησιακές Δυσκολίες, Διαταραχές υπερκινητικότητας – προσοχής, Νοητική υστέρηση. Στα πλαίσια λειτουργίας του κέντρου της και δίνοντας βάση στην ενημέρωση – αγωγή της κοινότητας γύρω από ποικίλα θέματα ειδικής αγωγής, έχει διοργανώσει στην πόλη μας επιστημονικές ημερίδες  για γονείς και ειδικούς, εστιάζοντας στις Μαθησιακές Δυσκολίες, την Υπερκινητικότητα – Διάσπαση προσοχής και τον Αυτισμό, με ομιλητές διακεκριμένους Παιδοψυχιάτρους, Αναπτυξιολόγους, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγους και Συμπεριφορικούς Οπτομέτρες.

Όπως δηλώνει και το όνομα του κέντρου της, σκοπός της ως εργοθεραπεύτρια είναι η εξέλιξη, η πρόοδος και η βελτίωση.

Αναζητώντας το διαφορετικό στην προσπάθειά της να βοηθήσει τα παιδιά να εξελίξουν τις δεξιότητές τους και θέλοντας να τους προσφέρει  τα πολλαπλά οφέλη της γιόγκα που η ίδια έχει βιώσει, εκπαιδεύτηκε και από πέρυσι διδάσκει  με πολλή αγάπη ιδιαίτερα και ομαδικά μαθήματα γιόγκα σε παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Επίσης, συνδυάζοντας την επιστήμη της εργοθεραπείας με την τέχνη της γιόγκα διδάσκει μαθήματα γιόγκα για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και γενικά παιδιά με ποικίλες αναπτυξιακές δυσκολίες. Παράλληλα αναγνωρίζοντας τον τεράστιο ρόλο της αίσθησης της αφής στην ανάπτυξη του ανθρώπου, διοργανώνει κύκλους εκπαίδευσης γονέων βρεφών (0-12 μηνών) στην τέχνη του βρεφικού μασάζ.

Δυο λόγια για τα Οφέλη της παιδικής γιόγκα και του μασάζ.

 

ΩΦΕΛΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΓΙΟΓΚΑ

  • Αποκτούν δυνατό και ευλύγιστο σώμα.
  • Βελτιώνουν την αίσθηση της ισορροπίας και τον κινητικό τους συντονισμό, βελτιώνουν αδρή και λεπτή κινητικότητα.
  • Μαθαίνουν το σώμα τους, αποκτούν σωματική επίγνωση και αίσθηση του σώματος στο χώρο.
  • Ενισχύουν την ικανότητα αυτορρύθμισης – τον έλεγχο δηλαδή των αισθητηριακών πληροφοριών που λαμβάνουν και τη διατήρηση ενός ικανοποιητικού επιπέδου διέγερσης.
  • Ενισχύουν το αναπνευστικό τους σύστημα και «μαθαίνουν» να αναπνέουν σωστά.
  • Χαλαρώνουν την ένταση στο σώμα και βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου τους.
  • Βελτιώνουν την ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής, την παρατήρηση και την αυτοπαρατήρηση.
  • Ενισχύουν την ακουστική, οπτική και την εργαζόμενή τους μνήμη.
  • Αποκτούν συνοχή και συγκρότηση του νου, διδάσκονται πώς να ηρεμούν και να αποβάλουν το άγχος, πώς να διαχειρίζονται δύσκολα συναισθήματα.
  • Αναπτύσσουν καλύτερα την επικοινωνία και τις λεκτικές τους δεξιότητες.
  • Μαθαίνουν τη συνεργασία κι όχι τον ανταγωνισμό, την ακολουθία κανόνων σε ομάδα και ενισχύουν την κοινωνική τους αλληλεπίδραση.
  • Βελτιώνουν την αυτοεικόνα, την αυτοπεποίθηση,  το  σεβασμό στον εαυτό και τους άλλους.
  • Αναπτύσσουν αισθήματα αισιοδοξίας, αγάπης για τον άνθρωπο, τα ζώα και τη φύση, συμπόνοιας και αλληλεγγύης.
  • μείωση υπερκινητικότητας, επιθετικής συμπεριφόρας και περιθωριοποίησης ατόμων με ειδικές ανάγκες.

ΩΦΕΛΗ ΒΡΕΦΙΚΟΥ ΜΑΣΑΖ

Ενισχύει την ψυχολογική και κοινωνική ανάπτυξη των μωρών.

(Σύμφωνα με μια έκθεση του περιοδικού Asian Nursing Research Journal, η διέγερση της αίσθησης αφής του μωρού, έχει θετική επίδραση στην ψυχολογική και κοινωνική ανάπτυξη του μωρού, μαζί με την ενίσχυση του δεσμού της μαμάς και του μωρού.)

Ανακουφίζει από το άγχος, χαλαρώνει ένα υπερδιεγερμένο μωρό.

Διεγείρει το νευρικό σύστημα του μωρού μέσω της αφής.

Βοηθάει το μωρό να κοιμάται καλύτερα, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου του.

Ανακουφίζει από τους κολικούς.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπορεί να βελτιώσει την αισθητικοκινητική ανάπτυξη των μωρών.

Βοηθά τα πρόωρα μωρά να κερδίσουν γρηγορότερα βάρος.

Αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στο μωρό και το γονιό, όπως επίσης ενισχύει το δέσιμο όλης της οικογένειας. Εμψυχώνει και ενδυναμώνει το ρόλο του Γονιού!

Κατερίνα Κοπάνου

Εργοθεραπεύτρια NDT, SI / Yoga Instructor

Certified Infant Massage Intructror

Ηπιόνης 3 στα Τρίκαλα, τηλ. 2431033377.

 

 

Back to top button
Close
Close