Τρίκαλα

Καλάβρυτα: Η τελετή βράβευσης της τρικαλινής μαθήτριας Ελένης Γκαρνάρα -Τάμπου

Καλάβρυτα: Η ποιητική ματιά των νέων για το Ολοκαύτωμα

Είναι κάτι περισσότερο από μια ματιά παιδική και ποιητική, είναι η ματιά όλων των νέων πάνω στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, μία από τις μεγαλύτερες μαζικές εκτελέσεις του Β’ Παγκόσμιου, του Πολέμου που έριξε την Ευρώπη πίσω στο χάος του Μεσαίωνα, διαγράφοντας αιώνες παράδοσης ανθρωπισμού και ουμανισμού, μεταξύ των λαών της.
Πρόκειται για το διαγωνισμό «Αθλον Ποιήσεως» τον οποίο διοργάνωσε για εικοστή πέμπτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Καλαβρύτων, με το Ιδρυμα «Γιάννης και Λένα Στρέφη-Κουτσοχέρα» ο οποίος έδωσε την ευκαιρία σε δεκάδες σχολεία και ακαδημαϊκά ιδρύματα απ όλη τη χώρα, να στρέψουν το βλέμμα των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών τους προς τη μαρτυρική πόλη η οποία τιμά σε λίγες μέρες την 76η επέτειο της σφαγής των Ναζί κατακτητών.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ
«Αψυχα παιδικά κορμάκια, κείτονται κατάχαμα.. Ο Δημητράκης / απ το μπροστινό θρανίο.. Ο Γιωργάκης που πείραζε τα κοτιδάκια μου… / Σπαραγμός.. Σηκώνουν, χαϊδεύουν, αγκαλιάζουν και/ φιλούν τα αιματοβαμμένα κορμί. Ολα τριγύρω βάφονται μαύρα…/ Ομως, Ελπίδα με βαπτίσανε, πέρα στην Αγία Λαύρα./ ‘Κάτω απ τους νεκρούς ζωντανοί!! Ναι. Ζωντανοί!!/ Δεκατρείς ψυχές… Δεκατρείς του Δεκέμβρη…» γράφει στο ποίημά του «Θυσία αρρένων σε χώμα Καλαβρυτινό» γράφει ο μαθητής Βασίλης Λοτσάρης, από το Γυμνάσιο Λακκόπετρας. Το ποίημα του Βασίλη, του μαθητή που στάθηκε νοερά δίπλα στους νεαρούς συμμαθητές του που μια μέρα νωρίτερα, στις 12 Δεκέμβρη του ’43, κάθονταν στο θρανίο όπως αυτός, στο Γυμνάσιο των Καλαβρύτων και την επόμενη εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς μαζί με όλους τους άρρενες της πόλης, άνω των 14 ετών. Ο Βασίλης θα βρεθεί στις 12 και 13 του μηνός, την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, προσκεκλημένος του δημάρχου των Καλαβρύτων για να απαγγείλει το ποίημά του και τα παραλάβει το 1ο βραβείο του Ιδρύματος, για την κατηγορία Γυμνάσιο του φετινού διαγωνισμού.
ΕΛΕΝΗ ΓΚΑΡΝΑΡΑ-ΤΑΜΠΟΥ
Στα Καλάβρυτα την ίδια μέρα βρέθηκε και η συμμαθήτριά του Ελένη Γκαρνάρα, από το 5ο Δημοτικό Σχολείο των μακρινών Τρικάλων, για να παραλάβει τον έπαινό της, στην διαγωνιστική κατηγορία Δημοτικό, για το ποίημά της «Η Ιστορία των Καλαβρύτων». «Η στάχτη έκαψε τα μάτια/ κι έγινε η καρδιά κομμάτια. Στα Καλάβρυτα πηγαίνω με χαρά και προσμονή/ για να νιώσω λίγο ακόμα όσα μ’ έμαθαν παιδί» έγραψε στο βραβευμένο ποίημά της, λόγια σχεδόν προφητικά καθώς ήδη αυτή και η οικογένειά της έλαβαν την πρόσκληση του δημάρχου να βρεθούν στις 12 και 13 του μηνός στα Καλάβρυτα.
Η ΤΕΛΕΤΗ
Η τελετή βράβευσης για το φετινό διαγωνισμό «Αθλον ποιήσεως, Γιάννης & Λένα Στρέφη – Κουτσοχέρα»  έγινε την Τετάρτη και ώρα 19.30 στο «Πέτρινο», το κτίριο που βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία των Καλαβρύτων. Προηγήθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα του δήμου η παρουσίαση του μουσικοθεατρικού δρώμενου «Οταν ο πόνος γίνεται λόγος και ο λόγος τραγούδι», από το Δημοτικό Σχολείο του Κάτω Καστριτσίου. Την βράβευση έκανε ο δήμαρχος Καλαβρύτων κ.Θανάσης Παπαδάκης, ενώ στην τελετή παραβρέθηκαν και επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, όπως η κυρία Ευσταθία Τσούδα-Μητσιώνα, ετών 90 που συνομίλησε με τα παιδιά και φωτογραφήθηκε μαζί τους.
Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Παυλόπουλου και του Σεβασμιότατου Ιερόνυμου.

 

Back to top button
Close
Close