Ειδήσεις

Καθυστερήσεις και παρασκήνιο στο Eurogroup, είμαστε κοντά σε συμφωνία δηλώνει ο Σεντένο

Μεγάλη καθυστέρηση, που ξεπερνά τις δύο ώρες για την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup. Μπαράζ ζυμώσεων μεταξύ των Ευρωπαίων πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης.

Την πεποίθηση πως το Eurogroup βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για ένα δίκτυ ασφαλείας που θα προστατέψει την Ευρωζώνη από την κρίση του κορονοϊού εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σε δήλωση που έκανε λίγο πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης της Ευρωομάδας.

«Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Έχω εμπιστοσύνη – και  εξακολουθώ να πιστεύω – ότι αυτή τη φορά θα σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και θα δείξουμε  το απαραίτητο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας», ανέφερε.

Mário Centeno

@mariofcenteno

We are very close to an agreement. I trust – I still trust – that this time we will ALL rise to the occasion. And show the necessary spirit of compromise, which is the bedrock of our Union

Ενσωματωμένο βίντεο

Αυτή η δήλωση διαφέρει αρκετά από ένα tweet που είχε αναρτήσει προ μιας ώρας ο Σεντένο και στο οποίο ανέφερε τα εξής: «Εντατικές επαφές με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών πριν την επανέναρξη του Eurogroup σήμερα το απόγευμα. Η εμπιστοσύνη των πολιτών μας εξαρτάται από εμάς. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Συνεχείς καθυστερήσεις

Μεγάλη καθυστέρηση που ξεπερνά τις 2 ώρες – θα ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη του κρίσιμου Eurogroup, με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να επιχειρούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε ένα γενναίο πακέτο στήριξης της Ευρωζώνης απέναντι στον κορονοϊό.

Σταϊκούρας: Χρειάζεται συνεκτικό πακέτο μέτρων, στο «τραπέζι» μέτρα 500 δισ. ευρώ

Την ανάγκη να υπάρξει ένα «συνεκτικό πακέτο μέτρων» σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μάχη κατά του κορονοϊού εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενόψει του σημερινού, κρίσιμου Eurogroup.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο κ. Σταϊκούρας γνωστοποίησε πως «στο τραπέζι του Eurogroup βρίσκονται παρεμβάσεις ύψους 500 δισ.  ευρώ, τόνισε, ωστόσο, πως «το συνολικό ευρωπαϊκό σχέδιο πρέπει να είναι πιο φιλόδοξο, με άγρυπνο το μάτι στον κορονοϊό, αλλά και την επιστροφή στην κανονικότητα της οικονομίας».

Μεσολαβήσεις και διαβουλεύσεις για τη γεφύρωση των διαφορών πριν το Eurogroup

Πλούσιο παρασκήνιο και επαφές σε ανώτατο επίπεδο εντός των ευρωπαϊκών θεσμών και των ηγεσιών της ευρωζώνης είχαμε τις τελευταίες ώρες προκειμένου να βρεθεί κατά το σημερινό Eurogroup μια συμβιβαστική λύση και μια συνεκτική απάντηση στην κρίση του κορονοϊού.

To απόγευμα θα ξέρουμε εάν αυτό που ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο έχει χαρακτηρίσει ως «ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό δίκτυ ασφαλείας εναντίον των επιπτώσεων του κορονοϊού» είναι στο τραπέζι ή όχι.

Στη σημερινή τους τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ καλούνται να δείξουν ότι η ευρωζώνη πορεύεται συντονισμένα στην αντιμετώπιση της κρίσης και ότι θα πράξει ότι είναι απαραίτητο για να προστατευθεί το ευρώ.

Μετά την ανοικτή σύγκρουση Ολλανδίας – Ιταλίας στο χθεσινό Eurogroup αυτό δεν θα είναι εύκολο. Η Ιταλία φέρεται να επιθυμεί ο δανεισμός από τις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να γίνεται χωρίς προϋποθέσεις και συγκεκριμένους όρους. Η ευρωζώνη θέλει όμως να διασφαλίσει πως αυτό θα αφορά αποκλειστικά χρήματα που πηγαίνουν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Η Ολλανδία είναι αντίθετη στα ευρωομόλογα, θεωρώντας πως αυξάνουν τους κινδύνους για την Ευρώπη. Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης θεωρούν πως αυτό το βήμα είναι καθοριστικό για να αποκτήσει η νομισματική ένωση ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά.

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων και η ΕΚΤ

Και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τάσσεται ανοικτά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, καθώς θεωρεί πως η ανάταξη της ευρωζώνης από την ύφεση θα απαιτήσει διαθέσιμους πόρους ύψους τουλάχιστον 1,5 τρισ. ευρώ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα επενδύονται πολλά στο διαμεσολαβητικό ρόλο Γερμανίας και Γαλλίας και στις επαφές που κατά πληροφορίες έγιναν σε ανώτατο επίπεδο τις τελευταίες ώρες για να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές.

Back to top button
Close
Close