UncategorizedΕιδήσεις

Θετικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία των φαρμακείων και την κοινωνία

     Με βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε χτες, Τετάρτη 15/5, στη Βουλή και συνυπογράφει ο Βουλευτής Τρικάλων κ. Χρήστος Σιμορέλης ρυθμίζεται θετικά το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και η συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.

     Τα φαρμακεία απαγορεύεται να λειτουργούν στις κάτωθι αργίες εκάστου έτους, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων: την 25η Μαρτίου, την Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα, την 15η Αυγούστου, την 25η και την 26η Δεκεμβρίου, την 1η Ιανουαρίου, την 6η Ιανουαρίου, την Καθαρά Δευτέρα, την 1η Μαΐου, την 28η Οκτωβρίου και του Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης.

     Επιπρόσθετα, ενόψει του γεγονότος ότι το ωράριο της λειτουργίας του φαρμακείου, συνέχεται με την επάρκεια των φαρμάκων και την δυνατότητα παροχής αυτοπρόσωπης εργασίας, με την παρ. 2 της προτεινόμενης διάταξης προβλέπεται ότι τη σχετική δήλωση της επιλογής του ωραρίου την καταθέτει μεν ο νόμιμος εκπρόσωπος του φαρμακείου, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη του υπεύθυνου φαρμακοποιού, στην περίπτωση που ο τελευταίος δεν είναι και ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης.

     Με την παρ. 3, θεσμοθετείται περαιτέρω μείωση της συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη. Συγκεκριμένα το ήδη θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής περιορίζεται κατά το ήμισυ στην περίπτωση φαρμάκων για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Έτσι, το 25% περιορίζεται σε 12,5% και το 10% σε 5%. Επίσης, ως προς τα γενόσημα φάρμακα το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Η διάταξη δίνει ένα σημαντικό κίνητρο για την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, που επιφέρει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη στο πλαίσιο της αποζημιωτικής πολιτικής φαρμάκων, αλλά και ταυτόχρονα ελάφρυνση του κόστους που καταβάλουν οι πολίτες. Επιπλέον, παρέχει και σημαντικό κίνητρο για την προτίμηση των γενοσήμων, τα οποία συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην δημοσιονομική εξυγίανση, αφού συνεπάγονται μικρότερο κόστος τόσο για την κρατική αποζημίωση, όσο και συνολικά για την ιδιωτική συμμετοχή

Back to top button
Close
Close