Ειδήσεις

Η NASA προετοιμάζεται για τον αστεροειδή «Ο Θεός του χάους»

Η NASA προετοιμάζεται για την άφιξη ενός γιγαντιαίου αστεροειδούς που πήρε το όνομα του από τον αρχαίο αιγυπτιακό «Θεό του Χάους», ο οποίος θα περάσει πολύ κοντά στη Γη μόλις σε μια δεκαετία.

Ο αστεροειδής, γνωστός ως 99942 Apophis, έχει πλάτος 340 μέτρων – που είναι περίπου το ύψος του Πύργου του Άιφελ – και θα ταξιδεύει με ταχύτητα σχεδόν στα 25.000 μίλια/ώρα όταν πετάξει πάνω από τη Γη.

Θα έρθει μέσα σε 19.000 μίλια (31.000 χλμ.) μακριά από την επιφάνεια της Γης – μέσα στο δαχτυλίδι κάποιων από τους δορυφόρους του πλανήτη μας και τα διαστημικά οχήματα που βρίσκονται σε τροχιά.Αποτέλεσμα εικόνας για 99942 Apophis

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει μικρούς αστεροειδείς, της τάξεως των 5-10 μέτρων, που πετούν γύρω από τη Γη σε παρόμοια απόσταση, αλλά είναι σπάνιο να περάσει τόσο κοντά ο αστεροειδής αυτού του μεγέθους.

Η NASA ισχυρίζεται ότι ο Apophis θα περάσει τόσο κοντά που θα μπορούσε να επηρεαστεί η βαρύτητα της Γης.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι η στενή συνάντηση με τη Γη θα αλλάξει την τροχιά του Apophis », δήλωσε ο Davide Farnocchia, ένας αστρονόμος στο Κέντρο Κέντρων Κλινικών Αντικειμένων της JPL (CNEOS).

«Αλλά τα μοντέλα μας δείχνουν επίσης ότι η στενή προσέγγιση θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο αστεροειδής περιστρέφεται και είναι πιθανό ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην επιφάνεια, όπως μικρές χιονοστιβάδες».

Ο Apophis κατηγοριοποιείται ως δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής (PHA), και οι τρέχοντες υπολογισμοί δείχνουν ότι έχει πιθανότητα 1 σε 100.000 να έχει επίδραση στη Γη.

Ωστόσο, οι μελλοντικές μετρήσεις της θέσης ου αναμένεται να αποκλείσουν τυχόν πιθανές επιπτώσεις, σύμφωνα με τη NASA.

Ο αστεροειδής θα είναι ορατός από τη Γη με γυμνό μάτι, και θα εμφανιστεί σαν ένα στίγμα του φωτός που διαπερνά τον ουρανό.

Back to top button
Close
Close