People

Η πρώτη συνέντευξη του μητροπολίτη Σταγών Θεόκλητου: ‘Να αυξηθούν οι μοναχοί στα Μετέωρα

 

Την πρώτη του συνέντευξη, όπου αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Μητρόπολη Σταγών και Μετέωρων παραχώρησε ο νέος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος.

Μιλώντας στην «Λέσχη 97,6» και τον δημοσιογράφο Χριστόφορο Παπαθανασίου τόνισε ότι ο μεγάλος στόχος είναι στα Μετέωρα όχι μόνο να μείνει ο χαρακτήρας της ιερότητας του χώρου αλλά να αυξηθούν και οι μοναχοί. Ενώ εξέφρασε και τα συναισθήματά του για την απόφαση της Ιεραρχίας να του δώσουν τον Θρόνο των Σταγών και Μετεώρων. Αναλυτικά η συνέντευξη:

Η πρώτη ερώτηση έχει να κάνει με το ανθρώπινο συναίσθημα, πως νιώσατε όταν την Παρασκευή η Ιεραρχία με μεγάλη πλειοψηφία της Ελλάδας σας επέλεξε ως Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων, στη θέση ενός σημαντικού Ιεράρχη όπως ήταν ο Μακαριστός Σεραφείμ

Τα συναισθήματα μου ήταν ανάμεικτα. Από την μια συγκίνηση γιατί ήταν μια απόφαση που σε καταξιώνει  και σε γεμίζει ευθύνες να γίνεσαι Επίσκοπος, αλλά ήταν και κάτι ασύλληπτο αφού εκείνη τη στιγμή νιώθεις την Ευλογία του Θεού και η χάρη του Θεού. Από την άλλη είναι και η βαρύτητα ότι επιλέχθηκα σε μια Μητρόπολη που υπήρχε ένας Επίσκοπος ο Μακαριστός Σεραφείμ που έχει αφήσει το στίγμα του όχι μόνο στην τοπική Εκκλησία και ήταν ένα διαμάντι για την Εκκλησία μας και είναι φορτίο ότι θα πρέπει εσύ να συνεχίσεις το σπουδαίο έργο που έχει δημιουργήσει.

Για εσάς είναι ένα βαρύ φορτίο ότι στις εκλογές πήρατε έναν μεγάλο αριθμό ψήφων, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο

Είναι μεγάλος ο αριθμός διότι πιστεύω ότι οι Ιεράρχες με γνώριζαν. Ξέρεται  ήμουν Πρωτοσύγκελος από το 2003 και είχαμε και εμείς εδώ στην Μητρόπολη Καλαμάτας μια ανάλογη περίπτωση όταν έφυγε από την ζωή ο Γέροντας Χρυσόστομος, που αυτός με έβαλε στην θέση αυτή, στην συνέχεια ήρθε ο νέος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος με διατήρησε στην θέση αυτή. Έτσι υπήρχε η επαφή με τους Μητροπολίτες.

Όπως περιγράψατε στην κυριολεξία μια ολόκληρη εκκλησιαστική ζωή στην Καλαμάτα, πόση εύκολη πλέον είναι η αλλαγή σελίδας;

Δεν είναι εύκολη, διότι όπως είπατε και εσείς μια ζωή στην Καλαμάτα. Βέβαια δεν κατάγομαι από εδώ, αλλά από την Αθήνα, αλλά ήταν ο τόπος καταγωγής της μητέρας μου και όλα τα καλοκαίρια από μικρός τα περνούσα εκεί. Από 18 ετών είμαι μοναχός και από 21 ετών διάκος και από 22 παππάς, και ως Πρωτοσύγκελος γύρισα όλην περιοχή της Μεσσηνίας και δεν το κρύβω ότι είναι δύσκολος ο αποχαιρετισμός, αλλά έτσι είναι η ζωή. Άλλωστε εμείς οι κληρικοί είμαστε στρατιώτες και όπου μας πει η Εκκλησία εκεί και θα πάμε.

Αν μεταφράζω σωστά είστε ένας… καλόγερος, άρα θα είναι πιο εύκολη η προσαρμογή σας στα Μετέωρα;

Σωστά, από μικρό παιδί είμαι στα μοναστήρια, έτσι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Επειδή πολλοί συνάδελφοι σας με ρωτούν το πώς θα έρθετε εδώ, δεν γνωρίζεται το τόπο, έχω να πω ότι πάνω απ΄ όλα υπάρχει ο Θεός. Αφού ο Θεός έφτασε να με κάνει Επίσκοπο σ’ αυτή την σπουδαία Μητρόπολη γιατί να με αφήσει; Άλλωστε έχω ζήσει εγώ σε άλλες εποχές, όταν ήμουν στο μοναστήρι με Γέροντες παλιούς, με άλλη νοοτροπία και δεν υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα γιατί να μην πάνε όλα όπως τα επέλεξε ο Θεός.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε για τα Μετέωρα να υπάρχει η φροντίδα και έφερε το παράδειγμα όπως με την Ακρόπολη, θα είναι για εσάς το πρώτο μέλημα;

Ε, βέβαια. Αν δεν υπάρχουν Μετέωρα δεν θα υπάρχει Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων. Αν δεν υπάρχουν μοναχοί δεν θα υπάρχουν Μετέωρα. Αυτά δεν μπορούμε καν να τα συζητήσουμε, τα Μετέωρα είναι Ιερά, θα μείνουν Ιερά και μάλιστα θα αυξηθούν οι μοναχοί.  Τα Μετέωρα είναι η δεύτερη μοναστηριακή κοινότητα μετά το Άγιο Όρος, είναι το καύχημα της Ελλαδικής Εκκλησίας, δεν είναι δυνατόν να ελαττωθούν από αυτό που είναι σήμερα, να αυξηθούν ναι. Θα πρέπει όλοι να ξέρουν ότι αν δεν υπήρχαν μοναχοί στα Μετέωρα τότε δεν θα είχαν την αίγλη αυτή που έχουν σήμερα. Μέλημα μας είναι να διατηρηθεί η Ιερότητα του χώρου και να αυξηθεί και ο αριθμός των μοναχών, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη.

Αυτή είναι μια συζήτηση που έχει γίνει και άλλες φορές, θεωρείται Σεβασμιώτατε ότι μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των μοναχών;

Πιστεύω ότι οι μοναχοί είναι εκεί είναι καλοί και οι ηγούμενοι άνθρωποι ενάρετοι. Ενώ αν και ο Μητροπολίτης, η ελαχιστότητα μου δηλαδή, αγαπάει τον μοναχισμό και προωθήσει  τους νέους ανθρώπους και διατηρηθεί η ακεραιότητα των Μετεώρων, διότι ξέρετε ότι το πρόβλημα είναι ο κόσμος ο πολύς, διότι για έναν που θέλει να ασκηθεί ο κόσμος ο πολύς είναι ένα βάσανο, για το λόγο αυτό τα Μετέωρα τροφοδότησαν το Άγιο Όρος. Αν διασφαλίσουμε την απομόνωση και την ησυχία των μοναχών τότε είναι σίγουρο ότι οι μοναχοί θα αυξηθούν, αφού οι αδελφότητες και τα μοναστήρια είναι αξιόλογο.

Για την περιοχή του νομού Τρικάλων γνωρίζεται πράγματα, και στην Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών υπάρχει νέος Μητροπολίτης ο κ. Χρυσόστομος, ενώ επίσης νέος είναι και ο τοποτηρητής κ. Μάξιμος

Είναι όλοι εκλεκτοί εκεί και είμαι σίγουρος ότι θα συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εγώ ως μοναχός πριν από πολλά χρόνια είχα περάσει από τα Μετέωρα, αλλά μας συνδέει και κάτι ακόμη. Τον 19αίωνα υπήρχε ένας Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Άνθιμος Παντελάκης, Ιερομάρτυρας. Ο Άνθιμος ήταν από την μονή Βουλκάνου από την οποία προέρχομαι εγώ και κατάγονταν από μέρος της Μεσσηνίας που εγώ για πέντε χρόνια ήμουν εφημέριος.  Υπάρχει λοιπόν και αυτός ο σύνδεσμος.

Για το νομοσχέδιο με το θέμα της αναρρίχησης στο χώρο των Μετεώρων  και το νομοσχέδιο έχετε ενημερωθεί;

Έχω ενημερωθεί για το θέμα αυτό, ενώ θα μιλήσω τις επόμενες μέρες και με τον τοποτηρητή της Μητρόπολης τον κ. Μάξιμο για τις λεπτομέρειες. Αλλά εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι το διαφορετικό πέρα από αυτό που θέλει η Εκκλησία.  Άλλωστε και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την ανάγκη τα Μετέωρα να διατηρήσουν τον χαρακτήρα και την ιερότητα του χώρου.

Χρ.Παπαθανασίου

 

Back to top button
Close
Close