Πολιτισμός

Η πρώτη γυναίκα υπουργός καταγόταν από τους Καλαρρύτες

Η Λίνα Λάμπρου ορκίστηκε υπουργός Κοινωνικής Προστασίας στις 29 Φεβρουαρίου του 1956, στην κυβέρνηση της ΕΡΕ και του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήταν η πρώτη γυναίκα υπουργός στην Ελλάδα.  Ήταν κόρη ενός πρωθυπουργού, του Σπύρου Λάμπρου και έμεινε στην ιστορία με το όνομα του συζύγου της, επίσης πρωθυπουργού: Λίνα Τσαλδάρη.

Ο δρόμος που οδηγεί από τη Στρατολογία στα Λακκώματα φέρει το όνομά της και το ερώτημα, γιατί να δοθεί δρόμος με το όνομά της στα Γιάννενα, απαντιέται από την καταγωγή της. Ο πατέρας της, Σπύρος Λάμπρος (που επίσης έχει δώσει το όνομά του σε κεντρικό δρόμο της πόλης των Ιωαννίνων), παρότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα, είχε καταγωγή από την Ήπειρο. Η μητέρα της ήταν η Άννα Μπαλάνου, η οποία καταγόταν από την καλαρρυτινή οικογένεια των Μπαλάνων. Παππούς της ήταν ο Κοσμάς, ο χειροτονημένος μαθηματικός που χρημάτισε σχολάρχης της σχολής Γκιούμα.

Η Λίνα Τσαλδάρη παντρεύτηκε το 1919 τον Παναγή Τσαλδάρη, τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος. Ο Τσαλδάρης πέθανε από ανακοπή στις 17 Μαΐου του 1936. Η Λίνα, η οποία δεν απέκτησε παιδιά μαζί του, ήταν δραστήρια στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Είχε μάλιστα και άσπονδους εχθρούς όπως η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα.

Το 1952 η Βουλή ψήφισε το νόμο που παραχωρούσε ίσα δικαιώματα στις γυναίκες. Τελικά, η Τσαλδάρη εκλέχτηκε με την ΕΡΕ το 1956 και δύο χρόνια αργότερα ορκίστηκε υπουργός, για να παραμείνει στην κυβέρνηση η οποία εκλέχτηκε χωρίς να πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις εκλογές.

Η Τσαλδάρη εκλέχτηκε ξανά βουλευτής στις εκλογές του 1958. Πέθανε παραμονή των βουλευτικών εκλογών του 1981, στις 17 Οκτωβρίου, από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία 94 ετών.

Back to top button
Close
Close