Uncategorized

Η επόμενη μέρα στον τουρισμό, πως θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία!

Πράσινο φως για να ξεκινήσει και πάλι ο τουρισμός στην Ελλάδα. Η ασφαλής λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων αποτελεί προϋπόθεση για να σταθεί στα πόδια του και πάλι ο κλάδος που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Το υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ολοκλήρωσε την επεξεργασία ασφαλούς λειτουργίας των ξενοδοχείων εν μέσω πανδημίας και κατά πληροφορίες θέτει σε διαβούλευση προς τους φορείς το σχετικό Πρωτόκολλο. Έτσι θα λειτουργούν παραλίες, ξενοδοχεία, πισίνες και μαρίνες – Οι νέοι κανόνες

Το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ ολοκλήρωσε την επεξεργασία ασφαλούς λειτουργίας των ξενοδοχείων εν μέσω πανδημίας και κατά πληροφορίες θέτει σε διαβούλευση προς τους φορείς το σχετικό Πρωτόκολλο. Το κύριο μέρος των προδιαγραφών για την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων παρουσιάζει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Κάθε μονάδα θα αναπτύσσει σχέδιο δράσης, επιμέρους πρωτόκολλα για κάθε τμήμα του καταλύματος και ειδικότερα για την περίπτωση εμφάνισης κρίσης (διαχείριση πιθανού κρούσματος). Επίσης, ορίζεται υγειονομικός υπεύθυνος για κάθε κατάλυμα και υπεύθυνος για κάθε επιμέρους τμήμα αυτού (π.χ. F&B, Housekeeping).

Τι θα ισχύει για τον τουρισμό

Κάθε ξενοδοχείο θα έχει συνεργασία με ιατρό με πολύ καλή πληροφόρηση/εκπαίδευση από τον ΕΟΔΥ για τον Covid 19 ειδικά στη χρήση φορητών PCR tests και δυνατότητα εφαρμογής τηλεϊατρικής για την κλινική εξέταση των στενών επαφών του ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος. Επίσης, αποτυπώνεται ενδεχόμενη πιστοποίηση του τουριστικού καταλύματος από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης.

Στην Υπηρεσία Υποδοχής στις μονάδες θα υπάρχουν μεταξύ άλλων:

  • Ειδικός εξοπλισμός (medical kit) για την περίπτωση εμφάνισης περιστατικού, όπως γάντια και μάσκες μιας χρήσης, αντιμικροβιακά καθαριστικά μαντιλάκια, ποδιά, μακρυμάνικη ρόμπα.
  • Επίσης, παρακολούθηση πελατών με διακριτικό τρόπο για έγκαιρη διάγνωση περιστατικού.
  • Χρήση plexiglass στην υποδοχή (τοποθέτηση πολυκαρβονικού υλικού) για την περίπτωση των τουριστικών καταλυμάτων 60 κλινών και άνω.
  • Διεύρυνση διάρκειας check-out και check-in μεταξύ των διαμονών.
  • Εξέταση δυνατότητας check-in σε υπαίθριο χώρο.
  • Απαγόρευση εισόδου στο κατάλυμα σε μη διαμένοντες.

Υπηρεσίες ορόφου (καθαριότητα, απολύμανση, housekeeping), δωματίων και κοινόχρηστων χώρων

  • Ενίσχυση υπηρεσιών υγιεινής σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και ειδικότερα σε αντικείμενα «υψηλού κινδύνου» (π.χ. πόμολα, κομβία ανελκυστήρων).
  • Σύσταση για χρήση ανελκυστήρων από συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ανάλογα με το μέγεθος του θαλάμου.
  • Ειδικές συστάσεις για καθαρισμό στην περίπτωση εμφάνισης κρούσματος (βλ. σχετικές Οδηγίες ΕΟΔΥ).
  • Μη συχνός καθαρισμός δωματίου κατά τη διάρκεια της διαμονής (αποφυγή επαφής εργαζομένων καθαριότητας με πιθανό κρούσμα και περαιτέρω μετάδοση).
  • Κατάργηση της καθημερινής αλλαγής ιματισμού και πετσετών, της βραδινής ετοιμασίας, παρά μόνο κατόπιν αιτήματος του πελάτη.
  • Απομάκρυνση διακοσμητικών αντικειμένων (μαξιλαριών, κλινοσκεπασμάτων).
  • Απομάκρυνση κοινόχρηστων αντικειμένων πολλαπλής χρήσης, όπως μενού, περιοδικά κ.λπ.
  • Απομάκρυνση συσκευών καφέ, βραστήρων, συσκευασιών καφέ, τσαγιού και όλων των προϊόντων μίνι μπαρ.
  • Τοποθέτηση καλύμματος μιας χρήσης στα χειριστήρια της τηλεόρασης και του κλιματιστικού.
  • Οι υφασμάτινες επιφάνειες (π.χ. ταπετσαρίες επίπλων) πρέπει να καθαρίζονται με συσκευή ατμού (θερμοκρασία >70° C).
  • Ανοιγμα θυρών και παραθύρων για φυσικό αερισμό του χώρου καθημερινά.
  • Σήμανση για το πότε και το πώς καθαρίστηκε το δωμάτιο.
  • Τοποθέτηση ατομικών αντισηπτικών υγρών σε κάθε δωμάτιο ή συσκευής αντισηψίας.

Υπηρεσίες εστίασης (τραπεζαρίες/χώροι κοινού)

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εστιατόρια à la carte, τα εστιατόρια με μπουφέ/αίθουσες πρωινού, τα μπαρ σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.

Εστίαση: Λειτουργία εστιατορίου, μπαρ κ.λπ. σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

  • Συστηματική τήρηση κανόνων υγιεινής από το προσωπικό.
  • Απολύμανση χεριών στην είσοδο και έξοδο από τον κάθε χώρο (dispenser).
  • Πλύσιμο χειροπετσετών, τραπεζομάντιλων και συνόλου μαχαιροπίρουνων ακόμα και αυτών που δεν χρησιμοποιήθηκαν, εναλλακτικά χρήση συσκευασμένων μαχαιροπίρουνων και τραπεζομάντιλων μιας χρήσης, συσκευασμένων τροφίμων σε ατομικές μερίδες, όπου είναι εφικτό.
  • Διάταξη τραπεζιών στον χώρο για συγκεκριμένο αριθμό ατόμων/τετραγωνικό – εξαιρουμένων των οικογενειών. Απόσταση μεγαλύτερη από 1,5 μ. «πλάτη με πλάτη» των καρεκλών. Οι πελάτες να κάθονται αντικριστά σε απόσταση 1,5 μ.
  • Διεύρυνση χρονικού διαστήματος που είναι ανοιχτά τα εστιατόρια για την εκ περιτροπής προσέλευση των επισκεπτών.
  • Εμφαση και προτροπή για room service χωρίς επιπλέον χρέωση.
  • Το προσωπικό του room service πρέπει να τηρεί αποστάσεις και να χρησιμοποιεί μέσα ατομικής προστασίας.
  • Κατά την κατανάλωση ποτών στα μπαρ παρέχονται μόνο συσκευασμένα ατομικά συνοδευτικά.
  • Δεν συνιστάται η λειτουργία μπουφέ και συνιστάται η λειτουργία σερβιριζόμενων γευμάτων.
  • dikaiologitika.gr

Back to top button
Close
Close