Τρίκαλα

Η εκδήλωση-αφιέρωμα στην Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας από το Σύλλογο Γυναικών Ν. Τρικάλων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Μάρτη η εκδήλωση-αφιέρωμα στην Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας από το Σύλλογο Γυναικών Ν. Τρικάλων μέλος της ΟΓΕ. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του δήμου Τρικκαίων. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μέλη και φίλοι του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση  ντοκουμέντων σχετικά με την ιστορική καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας καθώς και οπτικοακουστικό υλικού σχετικά με τη δράση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Εκ μέρους του Διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, η πρόεδρος Ειρήνη Πετράκη απηύθυνε ομιλία στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εξής:

“Οι αγώνες των εργατριών που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα της ψήφου, φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών.” Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σήμερα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Η 8η Μάρτη αφορά όλες εμάς που βιώνουμε τη σημερινή βαρβαρότητα» αναφερόμενη συγκεκριμένα

  • στις γυναίκες που εργάζονται ανασφάλιστες, με μερική απασχόληση, με ολιγόμηνη σύμβαση, χωρίς κανένα δικαίωμα σε άδειες μητρότητας και επιδόματα, με τις λεγόμενες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις,
  • στις γυναίκες που περιπλανιούνται μεταξύ μακροχρόνιας ανεργίας και εργασίας με ημερομηνία λήξης, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας,
  • στις τις γυναίκες που δεν μπορούν να αποφασίσουν ποτέ και αν θα γίνουν μητέρες, αφού η μητρότητα στήνεται στο απόσπασμα από το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους,
  • στις γυναίκες που ασφυκτιούν στο μαγαζί ή στο χωράφι λυγίζοντας από τα βάρη των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών
  • στις νέες γυναίκες, τις φοιτήτριες που σπουδάζουν με κόπους και θυσίες, χωρίς να ξέρουν πότε και αν θα βρουν δουλειά στο αντικείμενό των σπουδών τους ή με ζουν με την ανασφάλεια της μετανάστευσης στο εξωτερικό

Αναφερόμενη στα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της  «συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»- ως κατεύθυνση της Ε.Ε. που τηρείται πιστά από τις εκάστοτε κυβερνήσεις- o Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων ξεκαθαρίζει πως οι γυναίκες τις Ο.Γ.Ε. αρνούνται να  «συμφιλιωθούν» με μια ζωή γεμάτη υποχρεώσεις και  «ίσες ευκαιρίες» αντί για σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα για όλες και όλους.

Τέλος   κατακρίθηκε η  προσπάθεια από φεμινιστικές γυναικείες οργανώσεις, από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και από πολιτικές δυνάμεις να θολώσουν το σύγχρονο μήνυμά της, τις πραγματικές αιτίες και τους πραγματικούς υπεύθυνους για τη σκληρή πραγματικότητα των γυναικών του καθημερινού μόχθου: “Όλοι μαζί προτείνουν στις γυναίκες να ενωθούν «ενάντια στους άντρες – καταπιεστές», για να βγάλουν λάδι τους εκμεταλλευτές του μόχθου ανδρών και γυναικών, για να βγάλουν λάδι την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις.

Όλοι μαζί βγάζουν φεμινιστικά καλέσματα ενάντια στο «συντηρητισμό», στο σεξισμό, στη βία, για να αθωώσουν την σάπια εκμεταλλευτική κοινωνία που γεννά τη βία, το ρατσισμό, τις κοινωνικές διακρίσεις, τις αντιδραστικές απόψεις για την κοινωνική θέση της γυναίκας. Την ίδια στιγμή δε βγάζουν άχνα για την απουσία κρατικών υποδομών πρόληψης και προστασίας των κακοποιημένων γυναικών.”

Τέλος ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων –μέλος της ΟΓΕ κάλεσε κάθε γυναίκα να μην ανεχτεί να λερώνεται το σύγχρονο μήνυμα της 8ης Μάρτη από όσους και όσες έχουν βάλει την υπογραφή τους στο αντιλαϊκό, αντεργατικό οπλοστάσιο. Να μην επιτρέψουμε η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας να γίνει «πλυντήριο» της αντιλαϊκής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των προηγούμενων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που τη ντύνουν με το δήθεν προοδευτικό μανδύα της ισότητας των φύλων.

Τίποτα δεν μπορεί να ξεπλύνει το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που διατηρεί η κυβέρνηση και δίνει αέρα στα πανιά των επιχειρηματικών ομίλων να απολύουν εγκύους. Που διαλύει τις ζωές μας με τα σπαστά και ακανόνιστα ωράρια, με την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, για να μην έχουμε τον ελάχιστο χρόνο να τον αφιερώσουμε στις οικογένειές μας, στους φίλους μας, στα ενδιαφέροντά μας, στην κοινωνική δράση. Την ίδια στιγμή τις αυταπασχολούμενες τις καταπίνουν οι επιχειρήσεις μεγαθήρια.

Αυτή είναι η περιβόητη «συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», το αντιλαϊκό όχημα της ΕΕ που κατακερματίζει τη ζωή μας.

Μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή θύελλα, που σαρώνει τα δικαιώματα ανδρών και γυναικών, να διεκδικήσουμε όσα χάσαμε σε δικαιώματα και στο εισόδημα.

Όπλο μας είναι η κοινή δράση και πάλη των εργατικών σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, των ενώσεων αυτοαπασχολούμενων και αγροτικών συλλόγων, των φοιτητικών συλλόγων, των εκατοντάδων γυναικείων συλλόγων της ΟΓΕ σε όλη την Ελλάδα.

Για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα στην κοινωνική ζωή και δράση. Για μια ζωή χωρίς αναχρονιστικές προκαταλήψεις για το ρόλο της γυναίκας, για την ισοτιμία των δύο φύλων.

Μόνο στην κοινωνία όπου:

  • Η εργασία θα έχει κοινωνικό χαρακτήρα και δε θα έχει σκοπό το κέρδος.
  • Η μητρότητα και η οικογένεια θα θεωρούνται κοινωνικό δικαίωμα και υποχρέωση και θα προστατεύονται πλήρως από το κράτος.
  • η γυναίκα θα έχει τον ελεύθερο χρόνο που δικαιούται και θα μπορεί να τον αξιοποιεί όπως θέλει, χωρίς να πληρώνει παντού…

Τότε και μόνο τότε θα κατακτήσουμε την πραγματική συμφιλίωση όλων των πλευρών της κοινωνικής ζωής της γυναίκας και του άνδρα.

Η διέξοδος για μας τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση.

Από εμάς, από τις γυναίκες και άνδρες εργαζόμενους, εξαρτάται πόσο θα δυναμώσουν οι αγώνες που βάζουν μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι τα κέρδη των λίγων.

Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε ανυποχώρητα.

Έχουμε οδηγό μας το ελπιδοφόρο μήνυμα των μεγάλων γυναικείων εργατικών αγώνων.

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ (Μέλος της ΟΓΕ)

Back to top button
Close
Close