Ειδήσεις

Η διπλή στόχευση Τσίπρα, που “κλειδώνει” τις εκλογές για τον Οκτώβριο

Στην πολιτική, δεν μπορείς ποτέ φυσικά να είσαι σίγουρος.Να βάζεις στοιχήματα. Να θεωρείς “κλειδωμένες” τις εξελίξεις.

Όσο περνάει ο καιρός ωστόσο, και στη σκιά της ομιλίας Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, είναι προφανής η διπλή στρατηγική στόχευση του Πρωθυπουργού, που “κλειδώνει” τη διεξαγωγή των εκλογών για τον Οκτώβριο, και όχι την άνοιξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβητεί ευθέως τις δημοσκοπήσεις. Θεωρεί ότι δεν πιάνουν κλίμα. Και προσδοκά ότι, στις ευρωεκλογές, μια ήττα από τη Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα, και επομένως θα δημιουργήσει στρατηγικό πρόβλημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, εφόσον δεν επιβεβαιθεί η βεβαιότητα “συντριβής” του ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλης διαφοράς.

Η δεύτερη παράμετρος είναι η στρατηγική επιδίωξη του “ξεδοντιάσματος” του Κινήματος Αλλαγής. Για να το πετύχει αυτό ο Πρωθυπουργός, χρειάζεται χρόνο. Μεγαλύτερο από τους τρεις μήνες που μας χωρίζουν από τις ευρωεκλογές του Μαϊου.

Η δεύτερη στόχευση βοηθάει και την πρώτη.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ υποστεί συντριβή στις ευρωεκλογές, προφανώς και στις βουλευτικές εκλογές η ήττα του θα είναι μεγάλη, ή μεγαλύτερη.

Αυτό ωστόσο δεν θα αλλάξει τα δεδομένα στο θέμα της πλήρους επικράτησής του στον χώρο της Κεντροαριστεράς, εις βάρος του Κινήματος Αλλαγής.

Τουναντίον, με φόντο την προοπτική εκλογικής επέλασης “ενός Μητσοτάκη”, τα συναισθηματικά αντανακλαστικά των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, θα τους στείλουν… στην αγκαλιά Τσίπρα.

Του Νίκου Φυλάγγελου

Back to top button
Close
Close