MUST ReadPeople

Η Βολιώτισσα χορεύτρια Μάγδα Σαμαρά της T.D.A που κατέκτησε βραβεία και τρικαλινό κοινό!

Σημαντική διάκριση απέσπασε η νεαρή Βολιώτισσα Μάγδα Σαμαρά, συμμετέχοντας στη διεθνή χορευτική διοργάνωση «Thessaloniki Dance Festival» που πραγματοποιήθηκε την 31η Μαρτίου και την 1η Απριλίου στο «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Η 20χρονη Μάγδα, τριτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κατέλαβε την πρώτη θέση στην επαγγελματική κατηγορία οριεντάλ. Είναι η πρώτη φορά στα χορευτικά δεδομένα της πόλης που μια τέτοια διάκριση έρχεται στα Τρίκαλα και έπεται συνέχεια. Η Μάγδα είναι καθηγήτρια και χορεύτρια της Ακαδημίας Χορού Τρικάλων, διδάσκει χορό εδώ στα Τρίκαλα & το Βόλο και θέλουμε να τη γνωρίσουμε περισσότερο.

-Μάγδα θα ακολουθήσεις τις σπουδές σου ή τελικά θα σε κερδίσει το επάγγελμα του χορευτή;

Η αλήθεια είναι πως από πολύ μικρή ηλικία με κέρδισε η τέχνη του χορού. Λατρεύω να βρίσκομαι στη σκηνή και ακόμη περισσότερο να διδάσκω και να μεταφέρω τις γνώσεις μου στους άλλους. Στόχος μου είναι να εξελίσσομαι και στους δυο αυτούς τομείς της χορεύτριας-καθηγήτριας κάτι που επιδιώκω μέσα από τα συχνά ταξίδια μου στο εξωτερικό αλλά και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας προκειμένου να εκπαιδευτώ από διεθνούς βεληνεκούς προπονητές. Άλλωστε η μάθηση δεν σταματά πότε και δεν πρέπει ποτέ να επαναπαύεσαι. Προσφάτως βρέθηκα στο Λονδίνο όπου παρακολούθησα μαθήματα σε αξιοσημείωτα κολέγια και σκοπεύω να συνεχίσω τα ταξίδια. Είναι σημαντικό να παίρνεις τέτοιες γνώσεις και να τις μεταφέρεις πίσω στην αίθουσα χορού. Ωστόσο οι σπουδές είναι απαραίτητες. Η επιλογή της ΣΕΦΑΑ με βοηθά πολύ στο να αποκτήσω περισσότερες γνώσεις σε βάθος πάνω στον τομέα της άθλησης και της υγείας κάτι που αλληλοσυμπληρώνεται με το επάγγελμα που επέλεξα να κάνω. Έχω σκοπό λοιπόν να συνδυάσω τα δύο κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

-Τι είναι χορός για σένα;

Ο χορός είναι η έκφραση του “εγώ” μας. Είναι η έκφραση του χαρακτήρα, των συναισθημάτων και της προσωπικότητα μας που εκφράζεται ξεχωριστά για τον καθένα. Προσωπικά είναι κάτι που εκφράζεται αυτοβούλως ,δίχως σκέψη καθημερινά. Είναι αυτό που με ολοκληρώνει και με συνοδεύει σε κάθε σημείο της ζωής μου.Δεν θα μπορούσα να φανταστώ μια καθημερινότητα χωρίς μουσική και χορό, άλλωστε για τον κάθε άνθρωπο είναι μια πηγαία ανάγκη έκφρασης που υπάρχει ακόμη κι αν δεν παρευρέθηκε ποτέ σε μια αίθουσα χορού.

-Το Thessaloniki Dance Festival διεξάγεται τα τέσσερα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, είναι ένας διεθνής διαγωνισμός, πως ήταν η εμπειρία σου εκεί;

Η εμπειρία του να λαμβάνεις μέρος σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση σίγουρα μένει αξέχαστη. Βρίσκεσαι σε έναν χώρο όπου όλοι μοιράζονται την ίδια αγάπη για την τέχνη, γνωρίζεις άξιους χορευτές , μεγάλους χορογράφους-προπονητές και έχεις την ευκαιρία να εκφράσεις τον εαυτό σου και να συλλέξεις απόψεις σημαντικές για την διόρθωση και εξέλιξη σου. Φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρόνια για εμένα καθώς είχα την ευκαιρία να συναγωνιστώ με χορεύτριες υψηλού επιπέδου από εσωτερικό και εξωτερικό και να κατακτήσω την πρώτη θέση στην επαγγελματική κατηγορία Oriental και πλέον ετοιμάζομαι να διδάξω την ερχόμενη χρονια στο ιδιο φεστιβάλ. Σίγουρα όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι το σημαντικό σε τέτοιες διοργανώσεις είναι να συλλέγεις γνώσεις και εμπειρίες και με σκληρή δουλειά και αγάπη θα ανταμειφθείς.

– Tο 2016 κατέλαβες την πρώτη θέση στην κατηγορία οριεντάλ fusion solo, τη δεύτερη θέση στο σύγχρονο σόλο και την 4η στο τζαζ σόλο. Έχεις ταυτίσει τον εαυτό σου με τον Oriental χορό;

Κάθε χορός για εμένα αντικατοπτρίζει και μια πτυχή της προσωπικότητάς μου. Πιστεύω οτι στην έννοια του χορευτή συγκαταλέγεται το να έχει μια σωστή βάση και γενική εκπαίδευση σε πολλά είδη. Αυτό τον κάνει περισσότερο εξελίξιμο και διαυγέστερο στο συγκεκριμένο επάγγελμά. Βάσει αυτού κατάφερα να ασχοληθώ με περίπου 10 είδη χορού εμπεριστατωμένα. Με μπαλέτο, μοντέρνο-jazz , σύγχρονο, κλακέτες, irish dance , hiphop , break dance, latin , oriental και πριν μερικά χρόνια κατάφερα να φέρω στην κεντρική Ελλάδα το dancehall. Φαίνεται μάλλον περίεργο, άλλα έχω ταυτιστεί με κάθε λογής είδος χορού και αυτό με οδήγησε στο να συνεχίζω να εκπαιδεύομαι και να προσπαθώ για όλα. Κάθε χορός για εμένα έχει την δική του μοναδική χάρη,αλλά με κοινό γνώμονα το αίσθημα χαράς και ελευθερίας που μου προσφέρει.

-Aσχολείσαι από μικρή ηλικία με το χορό, τι κερδίζει ένας νέος όταν ασχολείται από μικρός με το χορό;

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη ενασχόληση από αυτήν που τα συνδυάζει όλα και απευθύνεται σε κάθε φύλο και ηλικία και εφόσον κάποιος μπει από νωρίς στον χώρο σίγουρα θα τον αγαπήσει.Σου μαθαίνει να είσαι ο εαυτός σου και ταυτόχρονα σου διδάσκει αξίες και μαθήματα ζωής. Κοινωνικοποίηση, διασκέδαση, δραστηριότητα και αφομοίωση υγιεινών προτύπων, εξευγενισμός είναι λίγα από αυτά που θα μπορούσα να απαριθμήσω.

-Βλέπεις τον κόσμο στα Τρίκαλα να επιλέγει τον χορό για τις ελεύθερες ώρες του;

Υπάρχει κόσμος όλων των ηλικιών που επιλέγουν το χορό ως μέσο έκφρασης και διασκέδασης στα Τρίκαλα. Είναι μια τόσο όμορφη ενασχόληση και όσοι βρισκόμαστε στον χώρο οφείλουμε να ωθήσουμε κι άλλους να το δοκιμάσουν.Στα Τρίκαλα είναι περισσότερο διαδεδομένη η παράδοση αλλά σταδιακά ο κόσμος ενημερώνεται και μπαίνει στις αίθουσες χορού και για άλλα νέα είδη, κάτι που είναι και επιδίωξή μας .Σημαντικό ρόλο ωστόσο παίζει η σωστή εκπαίδευση κάτι που έχουμε ως κύριο στόχο στην T.D.A.

-Ποια είναι τα προσωπικά σου όνειρα και αν έχεις επιτύχει κάποιο από αυτά μέχρι σήμερα.

Κύριο μέλημα μου είναι να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στη ΣΕΦΑΑ κάτι που θεωρώ απαραίτητο εφόδιο και έπειτα να συνεχίσω της σπουδές μου πάνω στον χορό ως performer , καθηγήτρια και χορογράφος και να διακριθώ σε αυτό. Σίγουρα το γεγονός οτι τα τελευταία 5 χρόνια εχω την δυνατότητα να μοιράζομαι το πάθος μου με τους μαθητές μου ήταν όνειρο ζωής που ευελπιστώ να συνεχίσω να πραγματοποιώ και στην πορεία. Ηδη η εξέλιξη και η αγάπη τους μέσω της βοήθειας μου είναι στόχος που μου προσφέρει απεριόριστη ευτυχία. Είμαι αρκετά αισιόδοξη και πιστεύω πως όταν αγαπάμε αυτό που κάνουμε τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!

-Μίλησε μας, για τη συνεργασία σου με την T.D.A ετοιμάζετε πολύ ωραίες εκδηλώσεις και αυτό το καλοκαίρι.

Φυσικά η δράση μας με την T.D.A δεν σταματά ποτέ. Βρίσκομαι εδώ από το ξεκίνημα της, και στόχος μας είναι πέρα απο τη μάθηση και η προσφορά σπουδαίου θεάματος στο τρικαλινό κοινό. Ήδη είχαμε μια ακόμη άκρως επιτυχημένη χρονιά, με πολλές αγωνιστικές επιτυχίες και παραστάσεις. Κύριο μέρος του προγράμματος μας είναι το φετινό καλοκαιρινό μας show “3+1 ευχές” που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουνίου στο Φρούριο και είστε όλοι προσκεκλημένοι για μια αξέχαστη βραδιά θεάματος. Ίσως αυτό να είναι και το έναυσμα για ακόμη περισσότερους ώστε να μπουν στις αίθουσες χορού με τη νεα σεζόν ,τον Σεπτεμβρη!

Back to top button
Close
Close