MUST Read

Η ανασφάλεια ρουμουλκή την κυβέρνηση

Ούτε  μέντιουμ να ήταν… Ο Αλέξης Παπαχελάς δημοσιεύει ξανά χθες στην «Καθημερινή» άρθρο που είχε γράψει το 2016, την εποχή που εξελισσόταν η υπόθεση των τηλεοπτικών άδειών: Εκεί όμως που την πατάνε διαχρονικά οι πολιτικοί και σε πολύ διαφορετικές χώρες και περιπτώσεις είναι όταν επιχειρούν να ελέγξουν το σκηνικό των μέσων ενημέρωσης για να προστατευτούν από την κριτική. Στις δημοκρατικές χώρες αυτές οι προσπάθειες οδηγούν σχεδόν πάντα σε αποτυχίες, αν όχι σε τραγωδίες.
***
*Οι επιχειρηματίες που δέχονται να παίξουν αυτό το παιχνίδι δεν είναι άγιοι και δεν φημίζονται για τη σταθερότητά τους. Αντιθέτως είναι εξαιρετικά ευέλικτοι και πολύ καλοί στο να διαβάζουν προς τα πού πάει ο πολιτικός αέρας. Σήμερα είναι φίλοι και κολλητοί, αύριο το γυρίζουν στον βωμό νέων φιλιών και σχέσεων. Είναι επίσης αχόρταγοι. Ζητούν κάτι, τους το κάνει ο Χ πολιτικός, και μετά ζητούν απαιτητικά κάτι ακόμη. Αν τους αρνηθεί την πέμπτη χάρη, θυμώνουν και αντιδρούν εξαιρετικά βίαια.
***
*Στην  Ελλάδα είχε αναπτυχθεί εδώ και μερικές δεκαετίες η ενημέρωση της ‘‘προστασίας» ή και του εκβιασμού. Ορισμένοι θαύμαζαν και τη «μαγκιά» όσων πλούτισαν μ’ αυτό τον τρόπο. Ήλπιζε κανείς ότι με την κρίση το τοπίο και η αγορά μπορεί και να καθάριζαν. Δεν το βλέπω να συμβαίνει. Η ανασφάλεια ρυμουλκεί την κυβέρνηση σε σκοτεινές ατραπούς, από τις οποίες δύσκολα βγαίνει κανείς αλώβητος. Άλλο κανόνες καθαροί για όλους, άλλο δημιουργώ το πλαίσιο για μια νέα διαπλοκή. Αφήστε που η πανίσχυρη, αόρατη διαπλοκή έχει επιλέξει να ακολουθήσει τη σοφή συμβουλή εκλιπόντος επιχειρηματία: «Ποτέ δεν μπλέκεις ή αγοράζεις Μέσα, είναι πολύ πιο εύκολο να τα νοικιάσεις.» (Τότε δεν τον διάβασαν ή δεν τον άκουσαν ο Αλ. Τσίπρας κι οι συν αυτώ. Τώρα τι θα κάνει άραγε ο Κυρ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του;)

Back to top button
Close
Close