Ειδήσεις

Ετοιμασίες για την πρώτη Ανάσταση

Με  τις  πασχαλιές , τις βιολέτες, τις τριανταφυλλιές, κι όλα τα ανοιξιάτικα λουλούδια να έχουν ανθίσει στις γειτονιές της Πρέβεζας , η πόλη έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες να προετοιμάζεται για την  πρώτη Ανάσταση.

Τηρώντας ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι Χριστιανοί προκειμένου να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους έριχναν στο Σαϊτάν Παζάρι λιπαρές ουσίες και έσκαγαν αυτοσχέδιες κροτίδες,  σε ολόκληρο το Ιστορικό Κέντρο της  πόλης θα αναβιώσει  το πρωί του Μ. Σαββάτου η πρώτη Ανάσταση.

Λίγο μετά τις 9.30  όταν ο  ιερέας του Αγίου  Χαραλάμπους δώσει το χαρμόσυνο μήνυμα , εκατοντάδες πήλινα αντικείμενα θα  σπάσουν στο πλακόστρωτο συμβολίζοντας έτσι τη νίκη της ζωής ενάντια στον θάνατο.

Την  ανοιξιάτικη γιορτή θα πλαισιώσουν  με αναστάσιμους  ρυθμούς  η Φιλαρμονική  Δ.Ε Λούρου και ο Χορευτικός Όμιλος “Πρέβεζα” με  την παραδοσιακή Πρεβεζάνικη  στολή.

Τους κατοίκους  αλλά και τους  επισκέπτες της  πόλης  θα     καλωσορίσουν ο Εμπορικός Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου και ο  Δήμος της Πρέβεζας μοιράζοντας -μαζί με  τις ευχές τους- πήλινα κανάτια και  το παραδοσιακό   νηστίσιμο  γλύκισμα  “τζουτζούκι” .

Back to top button
Close
Close