Επιχειρείν

Επέλαση του «Δράκου» στην αγορά των Τρικάλων

Βασικότερο κίνητρο για την είσοδό των Κινέζων στην εγχώρια αγορά εμφανίζεται να είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμα κορεσμένη στα κινέζικα προϊόντα όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ιταλίας, παρά την εκρηκτική αύξηση των σχετικών εισαγωγών την τελευταία επταετία. Είναι σημαντικό ότι από το 2000, οπότε και άρχισε να γίνεται εντονότερη η παρουσία των Ασιατών στην χώρα, οι εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών υπερδιπλασιάστηκαν εις βάρος της ΕλλάδοςΜία εξίσου σημαντική παράμετρο που εμφανίζεται να ωθεί ολοένα και περισσότερους Κινέζους να εμφανίζονται στην χώρα είναι η πολύ μεγάλη διαφορά μισθού. Στην «χώρα του Δράκου» ο μισθός ενός απλού υπαλλήλου κυμαίνεται στα 150-250 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα ξεπερνά τα 500 ευρώ. 

Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η πλειονότητα των Κινέζων που εργάζονται στην Ελλάδα προέρχονται από τις παράκτιες περιοχές της ανατολικής Κίνας, όπου η μετανάστευση αποτελεί «παράδοση» για πολλές οικογένειες.

Ωστόσο, η παρουσία των κινέζων στην χώρα δεν περιορίζεται μόνο σε μικρές λιανεμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε πολυεθνικές που έκαναν την εμφάνιση τους πριν από μερικά χρόνια, ενώ είναι και μέλη του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, που απαριθμεί 900 επιχειρήσεις

Ελλάδα, όμως για τους Κινέζους δεν σημαίνει μόνο δουλειά αλλά και τουρισμός. Με αυξητικούς ρυθμούς κινείται το «ρεύμα» των Κινέζων που επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο για να εντρυφήσουν στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Πέρυσι, περισσότεροι από 31 εκατ. Κινέζοι βγήκαν εκτός συνόρων και αν η τάση επιβεβαιωθεί και τα επόμενα χρόνια, τότε μέχρι το 2020 ο συνολικός αριθμός Κινέζων επισκεπτών στο εξωτερικό (γενικώς) θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια
Το ehnos .gr εκανε μια ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση των Κινέζων επενδυτών στην εμπορική αγορά των Τρικάλων
Στα Τρίκαλα φαίνεται πως βρήκαν το επενδυτικό τους… ελντοράντο, πολλοί Κινέζοι επιχειρηματίες!

Το επενδυτικό ενδιαφέρον πολλών Κινέζων επιχειρηματιών, μικρών και μεγάλων, φαίνεται πως προσελκύουν τα… Τρίκαλα. Η τελευταία τους επένδυση αφορά στηνενοικίαση αντί 7.000 ευρώ το μήνα, του παλιού σούπερ μάρκετ Ατλάντικ στο δρόμο Τρικάλων Λάρισας και τη μετατροπή του σε πολυκατάστημα ρούχων αλλά και ειδών σπιτιού!

Πολλές οι κινεζικές επενδύσεις

Δεν είναι η πρώτη επένδυση των Κινέζων στα Τρίκαλα στο χώρο του λιανεμπορίου. Όπως είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, στην πόλη «υπάρχουν τουλάχιστον άλλα τρία μεγάλα καταστήματα πάνω από 1.000 τετραγωνικά μέτρα που λειτουργούν Κινέζοι καθώς και πολλά άλλα μικρά διάσπαρτα μέσα στα Τρίκαλα».

Η παρουσία των Κινέζων επενδυτών έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και των τοπικών επιχειρηματιών. «Το επόμενο διάστημα έχουμε σκοπό να κάνουμε μια μεγάλη έρευνα για να δούμε τι είναι αυτό που κάνει ελκυστικά για κινέζικες επενδύσεις τα Τρίκαλα. Πως μπορούν όλα αυτά τα μαγαζιά να είναι βιώσιμα» τόνισε ο κ. Γιαγιάκος και πρόσθεσε: «Βρήκαν χώρους εδώ και κάνουν επενδύσεις βλέποντας ίσως πως η περιοχή μπορεί να λειτουργήσει ως κέντρο για Θεσσαλία, Ηπειρο. Πάντως είναι αλήθεια πως στην περιοχή υπάρχουν μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα που παραμένουν άδεια μετά την κατάρρευση των επιχειρήσεων».

Back to top button
Close
Close