Idees Sports

Όλες οι αλλαγές της Superleague για τη σεζόν 2019/20

Image result for super league 1

Τα εγκαίνια μιας νέας εποχής για το ελληνικό ποδόσφαιρο θέλει να κάνει η διοίκηση της Superleague, η οποία προχώρησε σε αναδιάρθρωση ως προς τη δομή της. Το σκεπτικό πίσω από τις αλλαγές της σεζόν που έρχεται είναι η δημιουργία μιας πιο ευέλικτης και ανταγωνιστικής λίγκας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Superleague, Μηνά Λυσάνδρου στόχος είναι «ένα πρωτάθλημα που να διατηρεί το ενδιαφέρον έως την τελευταία αγωνιστική, με την αύξηση του σασπένς στη μάχη του τίτλου».

Έχοντας ήδη γίνει κλήρωση για τις αγωνιστικές, μένει να δοθεί στις 24 Αυγούστου το εναρκτήριο σφύριγμα για τη σεζόν 2019/20 για να δούμε πλέον στην πράξη τις αλλαγές. Κατ’ αρχήν φέτος οι ομάδες της Superleague, ή καλύτερα της Superleague 1, θα είναι 14 και όχι 16. Απαρτίζεται από τις ομάδες που πήραν τις 12 πρώτες θέσεις στο περσινό πρωτάθλημα, καθώς επίσης από τον Βόλο που κέρδισε το Football League και τον ΟΦΗ που βγήκε νικητής στα play-off απέναντι στον Πλατανιά.

Σύμφωνα με τις αλλαγές η Β’ εθνική κατηγορία, από φέτος θα μετονομαστεί σε Superleague 2 ενώ η Γ’ εθνική κατηγορία θα ονομάζεται πλέον Football League. H Superleague 2 θα έχει 12 ομάδες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αυτές που τερμάτισαν στις θέσεις 13-16 στο περσινό πρωτάθλημα. Τέλος, δε θα υπάρχουν προβιβασμοί από τη Γ’ εθνική στη Superleague 2, με βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης σεζόν.

Στις παραπάνω αλλαγές προστίθενται και τα play-off για την ανάδειξη του πρωταθλητή στις Superleague 1 και 2. Οι αλλαγές αυτές, εκτός από τα νέα ονόματα, δίνουν και το «κλίμα» στο οποίο θα κινείται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένα μείζον ζήτημα είναι η επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα. Μετά τα δυσάρεστα επεισόδια που συνέβησαν εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου τις τελευταίες σεζόν και τις ποινές που έδιναν και έπαιρναν, ήταν επακόλουθο να μειωθεί και η συμμετοχή των φιλάθλων. Με τη μείωση των ομάδων και την εισαγωγή των play-off οι λίγκες γίνονται πλέον πιο ανταγωνιστικές. Καθώς θα αποτελούνται από ομάδες σχεδόν ίδιου επιπέδου το ενδιαφέρον θα διατηρείται αμείωτο.

Ήδη τα τελευταία 2 χρόνια έγιναν περισσότεροι οι «ανταγωνιστές» στη μάχη του πρωταθλήματος, καθώς για μια μεγάλη περίοδο (1995- 2018) ουσιαστικά έπαιζαν μπάλα μόνο ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Όμως με ΑΕΚ το 2018 και ΠΑΟΚ το 2019, το τοπίο άρχισε ν’ αλλάζει. Μάλιστα σύμφωνα με το στοίχημα στη Superleague 1 για τη bwin φαβορί για την επόμενη χρονιά είναι ο ΠΑΟΚ, ενώ την κορυφαία τετράδα συμπληρώνουν Ολυμπιακός, ΑΕΚ και Άρης. Αυτό και μόνο είναι αρκετά ευχάριστο αφού σημαίνει περισσότερες ομάδες σε επίπεδο διεκδίκησης και επενδύσεις για τη βελτίωση των επιδόσεων των συλλόγων. Με λίγα λόγια ότι ακριβώς χρειάζεται η λίγκα για να είναι ανταγωνιστική.

Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινούνται όλοι οι υπεύθυνοι του ποδοσφαίρου, από το Γεώργιο Βασιλειάδη που έδωσε την ώθηση για περισσότερη διαφάνεια και λιγότερα επεισόδια στα γήπεδα, μέχρι τον Μηνά Λυσάνδρου ο οποίος κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρόεδρος της Superleague, τόνισε πως η συνεργασία και η σύμπνοια είναι η μόνη λύση για να συνεχίσουν σταθερά το έργο τους.

Back to top button
Close
Close