Τρίκαλα

Γιώργος Καρατώλος Εκπαιδευτικός: Τα σχολεία μας δεν μπορεί να μην έχουν μαθητές ….

 

Μια πολύ ιδιαίτερη σχολική χρονιά σε λίγο ολοκληρώνεται. Μια σχολική χρονιά στην οποία μέσα από πολλά απρόοπτα και εμπόδια, η σχολική κοινότητα, μπόρεσε να σταθεί όρθια και να προσφέρει ότι καλύτερο γινότανε, σε συνθήκες δύσκολες και πρωτόγνωρες. Ήταν μια σχολική χρονιά στην οποία έγινε από τους εκπαιδευτικούς μια δύσκολη προσπάθεια που όμως έδωσε αποτελέσματα και άνοιξε δρόμους καινούριους.
Τις τελευταίες όμως ημέρες και μετά το άνοιγμα των σχολείων (Γυμνασίων και Λυκείων), παρατηρείται το «θλιβερό» φαινόμενο να μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις και από ότι φαίνεται σε λίγο, σε πολλά σχολεία θα μηδενιστεί.
Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών και σε μια στιγμή που η σχολική κοινότητα προσπαθεί και πάλι να σταθεί στα πόδια της.
Βασικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, έπαιξε μια άστοχη ενέργεια του Υπουργείου με την οποία έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές, με μια απλή δήλωση κηδεμόνα, να μπορούν να απέχουν από το σχολείο για το διάστημα από 18/05 έως και 12/06 (σχεδόν ένας μήνας) χωρίς καταγραφή απουσιών.
Βέβαια και τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας ήταν εντυπωσιακά καθώς έγινε «μαζική» χρήση του μέτρου από το σύνολο των μαθητών, με ψευδή στοιχεία τις περισσότερες φορές και με τα αποτελέσματα να τα ζούμε καθημερινά στις άδειες τάξεις.
Δυστυχώς η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν φαίνεται να μπορεί να αντιστραφεί στο λίγο διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς Η εικόνα των περισσότερων σχολείων είναι πολύ άσχημη αυτή τη στιγμή καθώς λείπει το πιο βασικό και ζωτικό τους στοιχείο, δηλαδή οι μαθητές τους. Ταυτόχρονα τα μηνύματα που λαμβάνει αυτή η γενιά μαθητών σήμερα, δεν είναι από εκείνα που θα μπορούσαν να είναι στήριγμα και εφόδιο σε μια κοινωνία που όλοι θέλουμε να αλλάξει προς το καλύτερο στο μέλλον.
Σίγουρα όμως είναι μια ευκαιρία να προβληματιστούμε, να παρέμβουμε όπου μπορούμε ώστε να μην ξανασυμβούν τα ίδια λάθη αλλά και να αναλογιστούμε ο καθένας τις δικές του ευθύνες στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και που αφήνει το δημόσιο σχολείο χωρίς μαθητές.

Back to top button
Close
Close