Cooking ideas

Δυνατά concepts, ισχυρές δόσεις πρωτοτυπίας και φαντασία στο επίσημο δείπνο της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων του 2018.

Το εντυπωσιακό diner de gala των Χρυσών Σκούφων του 2018πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες και μία dream team νέων Ελλήνων σεφ που μαγειρεύουν αυτήν τη στιγμή σε κορυφαία εστιατόρια της Ευρώπης, κατέπληξαν την Αθήνα δημιουργώντας ένα εξαιρετικό μενού.

Στο κλείσιμο της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων, όταν ανέβηκαν στη σκηνή οι πέντε νέοι Έλληνες σεφ που δημιούργησαν και μαγείρεψαν το μενού της βραδιάς­. Και οι πέντε δουλεύουν σε πολυβραβευμένα εστιατόρια της Ευρώπης και κερδίζουν με το σπαθί τους τη διεθνή αναγνώριση.

Πρόκειται για τον Γιώργο Παπαζαχαρία, που βρίσκεται στο νευραλγικό πόστο της ομάδας R&D (Έρευνας και Ανάπτυξης) του τριάστερου «Maaemo» στο Όσλο, τον Φίλιππο Χρονόπουλο, που κέρδισε την αναγνώριση από τον γαλλικό Τύπο για το αστέρι που κέρδισε με το που ανέλαβε το «Restaurant du Palais Royal» στο Παρίσι, έχοντας διακριθεί προηγουμένως δίπλα στον περίφημο σεφ Joël Robuchon, τον Θάνο Φρέσκο, assisant head chef στο τριάστερο εστιατόριο «Geranium» της Κοπεγχάγης, τον Μιχάλη Παπαφίλη, που μαγειρεύει στην τριάστερη κουζίνα του Eric Frechon στο παρισινό «Epicure» και τον Γιώργο Κατάρα, στον οποία ανέθεσαν την εκπροσώπησή τους στο διεθνή διαγωνισμό S.Pellegrino Young Chef η Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία.
Οι σεφ της βραδιάς (από αριστερά): Φίλιππος Χρονόπουλος, Θάνος Φέσκος, Μιχάλης Παπαφίλης, Αστέριος Κουστούδης, Γιώργος Κατάρας και Γιώργος Παπαζαχαρίας
Καρπάτσιο γαρίδας με περγαμόντο, λεμονοθύμαρο, λεβάντα, χαμομήλι, τριαντάφυλλα που έχουν υποστεί ζύμωση: ένα ποιητικό πιάτο που συνοδεύτηκε με Μαλαγουζιά 2017 – Αμπελώνες Οινοποιητική Σώκος
«Σπανακόπιτα» με κάστανα, μορχέλες, vin jaune, καραμελωμένος ζωμός ρεβιθιών: οι ελληνικές μνήμες συμμαχούν με γαλλικές εμπειρίες σε αρμονία με Kaiser Pilsner
Μπακαλιάρος σε τρεις υφές, αφρός από ζωμό λάχανου σε ζύμωση και φρέσκια λαχανίδα: γοητευτική φινέτσα ελληνοσκανδιναβικών αποχρώσεων μαζί με Armyra 2016 από το Κτήμα Σκούρα.
Σφυρίδα ψητή με χταπόδι και βολβούς, «ανθό» καλαμαριού και σάλτσα σαφράν από τον Μιχάλη Παπαφίλη ή αλλιώς η Ελλάδα ιδωμένη με την ήρεμη δύναμη του εκσυγχρονισμένου γαλλικού ύφους, που συνοδεύτηκε από ρετσίνα Δάκρυ του Πεύκου 2017 του Κτήματος Κεχρή.
Ανατρεπτικό επιδόρπιο με κέικ δάφνης, κρέμα γιαουρτιού, ελαιόλαδο, αφυδατωμένο παντζάρι και σορμπέ βατόμουρο – ταιριασμένο με Δεκαράκι, μυρωδάτο μονοποικιλιακό τσίπουρο από Μοσχάτο.
Macallan Rare Cask σε perfect serve και γλυκές μπουκιές (τρούφα με σοκολάτα Μαδαγασκάρης, μπον-μπον λευκής σοκολάτας με λάιμ, μακαρόν καραμέλας) – όλες αρωματισμένες με single malt whisky Macallan.
Δύο premium καφέδες της Nespresso –Nepal Lamjung και Kilimanjaro Peaberry– φτιαγμένοι για εστιατόρια με αστέρι Michelin και Χρυσό Σκούφο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι το δείπνο  συνοδεύτηκε, καθ’ όλη τη διάρκειά του, από τα δύο γαστρονομικά νερά που προτείνει η Διεθνής Ένωση Οινοχόων: το ελαφρώς ανθρακούχο S.Pellegrino από την καρδιά των Ιταλικών Άλπεων και το φυσικό βελούδινο Acqua Panna από την Τοσκάνη.

Back to top button
Close
Close