ΕπιχειρείνΤρίκαλα

Δρομολογείται εγκατάσταση ανεμογεννήτριων σε ορεινή περιοχή της Καλαμπάκας

Με απόφαση του Δασαρχείου Καλαμπάκας εγκρίθηκε η εγκατάσταση δύο ανεμολογικών ιστών ύψους 40 μέτρων από την εταιρεία AirEnergy σε ασκεπής δασικού χαρακτήρα εκτάσεις στη θέση «Πλάκα», περιοχής της Τ.Κ. Τρυγώνας, και στη θέση «Ισάδια» περιοχής της Τ.Κ. Ορθοβουνίου του Δήμου Μετεώρων.

Όπως είναι γνωστό, ανεμολογικοί ιστοί τοποθετούνται για τη μέτρηση της ισχύος των ανέμων, και αν τα επίπεδα είναι ικανοποιητικά, τότε ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία για την ανάπτυξη αιολικού πάρκου.

Τα τελευταία χρόνια ο μεγάλος ρυθμός ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας στη χώρα μας συνοδεύτηκε από την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών ως προς τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου στην περιοχή τους. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης αιολικής ενέργειας δίνονται παρακάτω:

Πλεονεκτήματα της χρήσης αιολικής ενέργειας:

Ø Ο άνεμος αποτελεί ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, η οποία μάλιστα παρέχεται δωρεάν.

Ø Δεν ρυπαίνει το περιβάλλον με επικίνδυνους αέριους ρύπους όπως είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου, τα καρκινογόνα μικροσωματίδια κ.α., σε αντίθεση με τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ø Αποτελεί μια τεχνολογικά ώριμη, οικονομικά ανταγωνιστική και φιλική προς το περιβάλλον ενεργειακή επιλογή.

Ø Βοηθά στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος μειώνοντας τις απώλειες μεταφοράς ενέργειας.

Μειονεκτήματα της χρήσης αιολικής ενέργειας:

Πρόκληση θορύβου.

Αισθητική επιβάρυνση του τοπίου.

Ηλεκτρομαγνητικές παρενοχλήσεις σε τηλεπικοινωνίες, ραντάρ, τηλεόραση κ.ά.

Γενικότερα θα πρέπει να αναφέρουμε πως τα οφέλη από τη χρήση αιολικής ενέργειας τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο υποσκελίζουν τα όποια μειονεκτήματα τα οποία με την εξέλιξη της τεχνολογίας όλο και περιορίζονται

Back to top button
Close
Close