DesignΕπιχειρείν

Διακόσμηση Μπράτσος home: Πως να επιλέξετε σωστά το παιδικό & εφηβικό δωμάτιο

 

Για να προσφέρουμε στο παιδί  ένα λειτουργικό αλλά και όμορφο δωμάτιο που θα αγαπήσει και θα επιθυμεί να διατηρεί καθαρό, ο σχεδιασμός του θα πρέπει να βασίζεται τόσο στις επιθυμίες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας όσο και στον τρόπο ζωής και τις ανάγκες ολόκληρης της οικογένειας.

Εκτός από την αισθητική του χώρου θα ήταν κατάλληλο να λάβουμε υπόψη και άλλες παραμέτρους κατά τον σχεδιασμό του δωματίου όπως: η άνεση, η ασφάλεια (ιδιαίτερα κατά τη βρεφική ηλικία) αλλά και η δυνατότητα αποθήκευσης που θα ήταν καλό να «μεγαλώνει» μαζί με το παιδί.

Το ζητούμενο στο παιδικό δωμάτιο είναι η άνεση
Είτε πρόκειται για βρεφικό – παιδικό είτε για εφηβικό δωμάτιο η εξασφάλιση της άνεση είναι απαραίτητη στον σχεδιασμό του χώρου. Ένα κατάλληλο κρεβάτι και ένα άνετο στρώμα είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του παιδιού άρα βασικό κομμάτι στον σχεδιασμό του δωματίου.

Ιδιαίτερα στο εφηβικό δωμάτιο ένα κατάλληλο γραφείο είναι απαραίτητο για τη μελέτη, συνεπώς φροντίστε να προμηθευτείτε ένα γραφείο, με αρκετό χώρο για να τοποθετήσετε ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή, καθώς επίσης  και την αντίστοιχη καρέκλα. Για να αποκτήσει το παιδί σας σωστές συνήθειες μελέτης τοποθετήστε το γραφείο σε διάταξη ώστε να έχει φυσικό φωτισμό και φροντίστε να μην παραγεμίσετε με πράγματα ώστε να μπορεί να κινείται με άνεση στο χώρο περιμετρικά του γραφείου.

Παιδικά έπιπλα και ασφάλεια του παιδιού
Από τα ράφια και τις κουρτίνες μέχρι τα χαλιά, το παιδικό δωμάτιο απαιτείται να πληροί όλους τους κανόνες ασφάλειας. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα εξής:

Ελέγξτε τον τρόπο στήριξης των ραφιών σας. Μερικά από αυτά δεν μπορούν να αντέξουν μεγάλο βάρος κατά συνέπεια θα ήταν λάθος να τα παραφορτώσουμε με βιβλία ή άλλα αντικείμενα. Φροντίστε ακόμα και τα κουρτινόξυλα να είναι σωστά στερεωμένα στους τοίχους. Πρίζες, επικίνδυνη  «πηγή» έλξης για τους μικρούς εξερευνητές. Προμηθευτείτε ειδικά καλύμματα για να αποφύγετε πιθανά ατυχήματα. Αν επιλέξετε κρεβάτι τύπου κουκέτας μην αμελήσετε να τοποθετήσετε το προστατευτικό κάγκελο κατά μήκος του κρεβατιού. Τέλος προσθέστε αντιολισθητική επένδυση στο κάτω μέρος του χαλιού για να μην γίνει το πάτωμα επικίνδυνο σημείο για το παιδικό δωμάτιο.

Αποθηκευτικοί χώροι στα παιδικά δωμάτια
Κουτιά ή καλάθια αποθήκευσης βοηθούν στο να κρατήσετε τα πράγματα οργανωμένα.

Στοίβες από ρούχα, είδη χόμπι, σχολικές τσάντες μπορούν εύκολα να κρυφτούν σε ρηχά κιβώτια κάτω από το κρεβάτι.

Πιθανώς ο πιο χρήσιμος και βολικός χώρο αποθήκευσης στο δωμάτιο του παιδιού είναι η ντουλάπα. Τοποθετήστε αντικείμενα που χρησιμοποιούνται σπάνια στο πίσω μέρος του ντουλαπιού, ενώ αυτά που χρησιμοποιούνται συχνά σε πιο προσβάσιμες θέσεις της ντουλάπας.

Η αισθητική του παιδικού δωματίου από την Ρίτσα Μπράτσου
Ανάλογα με το φύλο του παιδιού μπορείτε να κάνετε και την αντίστοιχη επιλογή των χρωμάτων των παιδικών επίπλων. Προτιμήστε απαλά, ξεκούραστα χρώματα που προσδίδουν ηρεμία. Εναλλακτικά παίξτε με ταπετσαρίες σε διαφορετικούς χρωματισμούς και σχέδια.  Μην χρησιμοποιήσετε σκληρές επιφάνειας και περίτεχνα σχέδια απεναντίας επιλέξτε έπιπλα μοντέρνα και λειτουργικά.

Τέλος αν πρόκειται για παιδιά εφηβικής ηλικίας δώστε τους τη δυνατότητα να συμβάλλουν στον σχεδιασμό του δωματίου τους. Συνεργαστείτε μαζί τους στην επιλογή χρωμάτων, υφασμάτων και διαρρύθμισης των επίπλων.

Επιλέξτε έπιπλα σε ουδέτερο χρώμα, στην φυσική απόχρωση ξύλου που παραμένει σταθερή αξία στο χρόνο. Βάλτε χρώμα μόνο σε μέρη επίπλων που είναι εύκολο να ξαναβαφτούν και επιλέξτε απλές γραμμές, μην ακολουθείτε την μόδα της εποχής γιατί τα έντονα και περίτεχνα σχέδια παρέρχονται από την επικαιρότητα.

Επιπλα Μπράτσος 

 

Back to top button
Close
Close