People

Δημήτρης Παπαστεργίου: 10 κινήσεις της δημοτικής αρχής που θα αλλάξουν τα Τρίκαλα !

Ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου σε μια συνέντευξη  10+10 !

Καταρχήν ευχαριστώ για τη φιλοξενία,σε αυτό το επετειακό τεύχος του Περιοδικού ΙΔΕΕΣ ! Μου αρέσει η πρόκληση. Γιατί μπορεί να λέμε ότι κάνουμε διάφορα,πολλά ή λίγα, όμως όταν “κάνεις ταμείο”, βλέπεις πιο ξεκάθαρα την αλήθεια.Γιατί τα νούμερα λένε συνήθως την αλήθεια.

Και για να απαντήσω στην… πρόκληση των 10+10 θεμάτων, ζήτησα και την γνώμη των συνεργατών μου. Τελικά η αρίθμηση ξεπέρασε κατά πολύ το 10, οπότε θα προσπαθήσω να κάνω τις απαραίτητες συμπτύξεις!

  1. Εξωστρέφεια.

Το σημαντικότερο ίσως, όσο και αν για κάποιους είναι επουσιώδες, είναι η εξωστρέφεια που επιδείξαμε. Το ότι ο Δήμος μας ακούστηκε και ακούγεται παντού και μόνο για καλό σκοπό. Η καλή αύρα που δημιουργείται γύρω από τα Τρίκαλα, βοηθά τόσο το Δήμο στην επίλυση προβλημάτων του όσο και -κυρίως- το σύνολο των δραστηριοτήτων του νομού, αφού όλοι έχουν να πουν έναν καλό λόγο για την πόλη, το Δήμο και το νομό. Τα Τρίκαλα σήμερα θεωρούνται ένας από τους πιο σημαντικούς προορισμούς και αυτό δεν έγινε τυχαία, δεν έγινε μόνο του. Προφανώς βοήθησε πολύ ο Μύλος των Ξωτικών, όμως ενισχύθηκε και απογειώθηκε από τις συνεχείς μας προσπάθειες, την παρουσία μας σε συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

  1. Οικονομική εξυγίανση

Ο Δήμος μπήκε σε μία σειρά. Εκεί που κανείς προμηθευτής δεν ήθελε να δουλέψει με τον Δήμο, πλέον αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους πελάτες. Ακόμη και έργα με ίδιους πόρους, έργα που οι εργολάβοι δεν τα προτιμούσαν ιδιαίτερα, πλέον “χτυπιούνται” από πολλούς εργολάβους και μάλιστα με σημαντικές εκπτώσεις. Φυσικά πληρώνει όλες τις λειτουργικές του δαπάνες (είναι σημαντικό ότι δεν χρωστάμε το παραμικρό μετά το 2014), εξοικονομεί πόρους από όπου μπορεί και αποπληρώνει παλιές οφειλές πολλών εκατομμυρίων. Από την αναχρηματοδότηση των δανείων μας και μόνο, καταφέραμε να κερδίσουμε σχεδόν 2.000.000 €. Και συνεχίζουμε, με έμφαση στην ενεργειακή εξοικονόμηση, από την οποία υπολογίζουμε να εξοικονομήσουμε σε ετήσια βάση πάνω από 1.5000.000 €.

  1. Έργα υποδομής σε νεοεντασσόμενα

Σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες, ο Δήμος όχι απλώς τακτοποίησε τα οικονομικά του και εξασφάλισε ρευστότητα για τις βασικές του ανάγκες, αλλά βρήκε πόρους και για στοιχειώδη έργα. Έργα που “χρωστούσε” στους πολίτες του. Για παράδειγμα τα έργα υποδομής σε περιοχές που έχουν μπει στο σχέδιο πόλης, εκεί που έχουν πληρωθεί εισφορές χωρίς όμως να έχουν αντίστοιχα έργα. Περιοχές όπως δεξιά και αριστερά της οδού Καλαμπάκας, Πυργετός, πίσω από τη ΣΜΥ και αλλού είδαν μετά από πολλά χρόνια το χρώμα… της ασφάλτου. Και συνεχίζουμε και φέτος με έργα 1.000.000 € για την πόλη και τους συνοικισμούς, από δημοτικούς πόρους.

  1. Ληθαίος, παραποτάμια ζώνη

Μέχρι σήμερα, και παρά τα έργα που τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει, οι τρικαλινοί δεν κατέβαιναν, δεν “ζούσαν” στο ποτάμι. Και ξαφνικά, με απλές κινήσεις, με ελάχιστα χρήματα, η πόλη αρχίζει να γυρίζει προς το ποτάμι, εκεί που μέχρι σήμερα γυρνούσε πλάτες. Αγοράσαμε μερικές μικρές βάρκες, φτιάξαμε… το “λιμάνι” μας, αναπλάσαμε και φωτίσαμε μέσω χορηγίας την κεντρική γέφυρα. Τόσο απλά η πόλη ανακαλύπτει και πάλι το παραποτάμιο μέτωπο, νέες δραστηριότητες αναπτύσσονται καθημερινά γύρω από αυτό και η πόλη αναδεικνύει ίσως το πιο σημαντικό της “περιουσιακό” στοιχείο. Και δεν είναι μόνον αυτό. Με αποφασιστικότητα, το καλοκαίρι που μας πέρασε, καθαρίσαμε την πλατεία Εθν. Αντιστάσεων (π.Κιτριλάκη). Ο χώρος ανάσανε και αναμένει την αξιοποίησή του, για την οποία καθημερινά αναζητούμε τις καλύτερες λύσεις.

  1. Αθλητικές εγκαταστάσεις – Σχολεία

Είναι πολύ σημαντικό το έργο που έχει γίνει σε γήπεδα και σχολεία. Δημοπρατήσαμε με χρηματοδότηση από την ΓΓΑ το μεγάλο έργο του κολυμβητηρίου (400.000 €), παρέμβαση που περιμέναμε χρόνια.

Δημοπρατήσαμε από ίδιους πόρους τις συντηρήσεις στο κλειστό της Μπάρας. Ανακατασκευάσαμε τα γήπεδα στο στάδιο, αλλάξαμε χλοοτάπητα στο Δημοτικό Στάδιο, τον Πύργο, την Κρηνίτσα, και τώρα στην Αγία Μονή.

Ο Αη Γιώργης, κατά κοινή ομολογία, είναι στην καλύτερη κατάσταση που ήταν ποτέ και σύντομα θα σας έχουμε ευχάριστα νέα και για την πισίνα του.

Μέσα στον Μάιο βγαίνει ακόμη ένα έργο 130.000 € για τα εξωτερικά γήπεδα της Μπάρας και του Αθλητικού Κέντρου Πυργετού, πάλι από δημοτικούς πόρους.

Ξεκολλήσαμε και ολοκληρώσαμε με τη βοήθεια της ΓΓΑ το βοηθητικό γήπεδο, δίπλα στο στάδιο, φτιάξαμε αίθουσα οργάνων και βαρών στο κλειστό της Κατσιμήδου.

Στη δε εκπαίδευση, βάφτηκαν σχολεία μετά από χρόνια, συντηρήσαμε πιο γρήγορα και άμεσα από ποτέ φωτισμούς και κεντρικές θερμάνσεις, προχωράμε να συνδέουμε σχολεία με το δίκτυο φυσικού αερίου, παρέχουμε στις σχολικές κοινότητες όλα όσα χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των μαθητών, δασκάλων και καθηγητών της πόλης.

  1. Έννοια για την περιφέρεια- Περιφερειακά Δημαρχεία

Η περιφέρεια του Δήμου, τα χωριά μας, ήταν από την πρώτη μέρα στο επίκεντρο. Υποσχεθήκαμε και υλοποιήσαμε τη δέσμευση για περιφερειακά Δημαρχεία σε Βαλτινό και Παλαιόπυργο, τα οποία πλέον έχουν τα δικά τους μηχανήματα και το δικό τους προσωπικό προκειμένου να είμαστε όσο μπορούμε πιο κοντά στο πρόβλημα και να δίνουμε τις απαραίτητες λύσεις. Οι περιφερειακοί Αντιδήμαρχοι έχουν σημαντικά μέσα για τα καθημερινά προβλήματα των περιοχών τους για τον ηλεκτροφωτισμό, την καθαριότητα και το πράσινο. Παράλληλα η ΔΕΥΑΤ προχώρησε στην επίλυση ζητημάτων υδροδότησης σε πολλά χωριά και συνεχίζει με έργα σε Πρίνος, Γενέσι (με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας), Ρίζωμα, Καλονέρι.

 

  1. Ποδηλατόδρομος – Πολιτική βιώσιμης κινητικότητας

Τα Τρίκαλα είχαν πάντα ποδηλατική κουλτούρα, όμως από την πρώτη ημέρα κινηθήκαμε με σκοπό να το αναδείξουμε ως βασικό μέσο μεταφοράς της πόλης. Ο νέος κόκκινος ποδηλατόδρομος, η προσπάθεια δημιουργίας ποδηλατικής κουλτούρας αλλά και κουλτούρας ορθής ποδηλατικής συμπεριφοράς, η βράβευσή μας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τη βιώσιμη κινητικότητα, τα σποτ στο διαδίκτυο για τον σεβασμό στους πεζούς, τα δωρεάν δημοτικά ποδήλατα, τα 70.000 € που εξασφαλίσαμε από το Πράσινο Ταμείο για την εκπόνηση του νέου σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας αλλά και η νέα κανονιστική για τους κοινόχρηστους χώρους δείχνουν ότι κινούμαστε και στοχευμένα και οργανωμένα για να κάνουμε το Δήμο μας, Δήμο πρότυπο και στον τομέα αυτό.

  1. Κοινωνικές δομές

Θα μου πείτε (και πιθανώς εύλογα) πως σε τέτοιες δύσκολες εποχές είναι πολυτέλεια να μιλάμε για πολιτισμό ή βιώσιμη κινητικότητα. Όμως και στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας είμαστε μπροστά, απλώνοντας μία σημαντική ομπρέλα πάνω από τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Κρατήσαμε ανοιχτές τις κοινωνικές δομές του Δήμου και τις επεκτείναμε, ακόμη και τώρα που κάποιες από αυτές δεν εντάχθηκαν κακώς σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Έτσι πέρα από το  κοινωνικό φαρμακείο και παντοπωλείο που εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, το κέντρο ημερήσια φροντίδας αλλά και βραδινή φιλοξενία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λειτουργήσανε και λειτουργούνε με πόρους του Δήμου. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπ. Εργασίας, ξεκινήσαμε σε πιλοτική μορφή την διανομή τροφίμων σε 1.200 παιδιά δημοτικών του Δήμου, όντως ένας από τους δύο Δήμους πανελλαδικά που εντάχθηκαν στο έργο.

Τέλος η υποδειγματική διαχείριση του προσφυγικού, ήταν μία ακόμη “κρίση” στην οποία δοκιμαστήκαμε και πετύχαμε, κάνοντας τα Τρίκαλα γνωστά σε όλη την Ευρώπη.

  1. Ολοκλήρωση Έργων πολιτισμού

Παρά τα capital control, παρά την αδυναμία των εργολάβων το καλοκαίρι του 2015 να συνεχίσουν τα έργα του ΕΣΠΑ, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε δύο σημαντικά έργα πολιτισμού που παραλάβαμε δημοπρατημένα από την προηγούμενη Δημοτική αρχή, χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Το Μουσείο Τσιτσάνη και ο Μύλος Ματσόπουλου αποτελούνε δύο ακόμη σημαντικά αξιοθέατα που αναβαθμίζουν το πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν του Δήμου.

Παράλληλα, κινούμενοι συστηματικά, εξασφαλίσαμε 300.000 € από το Πράσινο Ταμείο με τα οποία αποκτήσαμε μία ακόμη αποθήκη στον ΟΣΕ, με σκοπό εκεί να δημιουργήσουμε επιτέλους τη μία, μοναδική, μεγάλη, δημοτική πινακοθήκη.Πρόσφατα εξασφαλίσαμε ακόμη 1.000.000 € από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ για το σπίτι των Τρικαλινών δημιουργών στο Βαρούσι. Τέλος, χωρίς υπερβολές και δαπάνες, εξασφαλίσαμε σημαντικές συνεργασίες (πχ. Λυρική σκηνή) και προσφέραμε πλούσιο πολιτιστικό έργο.


  1. Τουρισμός

Ο τουρισμός στα Τρίκαλα τείνει να γίνει η νέα μεγάλη πρόκληση για ανάπτυξη. Με στρατηγικό σχεδιασμό που επικεντρώνεται και στον σχολικό τουρισμό, η πόλη μπήκε για τα καλά στον τουριστικό χάρτη.

Παραλάβαμε από την προηγούμενη μία εξαιρετική ιδέα, αυτή του Μύλου των Ξωτικών και την απογειώσαμε. Διπλασιάσαμε την επισκεψιμότητα φτάνοντας για τρεις συνεχόμενες χρονιές το 1.000.000 επισκέπτες, πάντα με θετικό πρόσημο ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα.

Δημιουργήσαμε το info point, το κέντρο πληροφόρησης, στην κεντρική πλατεία, εκδώσαμε νέο, σύγχρονο τουριστικό υλικό, στήσαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση στο ρολόι του Φρουρίου, ξαναδώσαμε ζωή και αίγλη στο ίδιο το Φρούριο, πρωτοστατήσαμε στη δημιουργία του Ενιαίου φορέα τουρισμού για το νομό, συνεργαστήκαμε με τους εθελοντές του Δήμου και εκπαιδεύσαμε νέους ξεναγούς, χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνική δικτύωσης για να διαφημίσουμε την περιοχή μας ανέξοδα και διαδραστικά.

Γενικά, πέρα από την παραπάνω δεκάδα, θεωρώ πως το σημαντικότερο είναι ότι αλλάξαμε νοοτροπία στο Δήμο. Μπορεί να μας κατηγορήσετε γιατί δεν βρίσκετε να παρκάρετε όπου θέλετε, ό,τι ώρα θέλετε, μπορεί να μας κατηγορήσετε γιατί… δεν σας αρέσουν οι selfie που καμιά φορά βγάζουμε… Δεν μπορείτε να μας κατηγορήσετε όμως γιατί κλέψαμε, διορίσαμε, δώσαμε προμήθειες σε ημέτερους, ξεχωρίσαμε τους τρικαλινούς ανάλογα με τα κομματικά τους πιστεύω. Οφείλετε να μας αναγνωρίσετε ότι προσπαθούμε, τρέχουμε, αγαπάμε τον Δήμο. Και για το λόγο αυτό είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πετύχουμε.
Ως προς τις δέκα επόμενες προκλήσεις… τελείως τηλεγραφικά αφού η κουβέντα μας μάλλον ξέφυγε !

  1. Σχέδιο Ασκληπιός και ιαματικός πόρος Ριζώματος.

Θα δείτε σημαντικές εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι, με αφορμή τις σχετικές προκηρύξεις από το ΕΠΑΝΕΚ. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι.

  1. Σχέδιο εξοικονόμησης

Εξοικονόμηση με οδοφωτισμό LED, φωτοβολταϊκά για αντιστάθμιση της καταναλισκόμενης ενέργειας και αέριο στα σχολεία. Η χρηματοδότηση έχει δρομολογηθεί από το ΤΠΔ και την ΕΤΕπ.

  1. 35+35 νέες παιδικές χαρές στην πόλη και τα χωριά.

Θα είχαν ήδη τοποθετηθεί αλλά ο πρώτος διαγωνισμός βγήκε άγονος. Μέσα στο καλοκαίρι, θα έχουν υλοποιηθεί οι πρώτες και έπεται συνέχεια.

  1. Ανάπλαση της οδού Καρδίτσης.

Είναι η είσοδος της πόλης και πρέπει να προχωρήσει. Τις ημέρες αυτές ολοκληρώνουμε τις σχετικές μελέτες.

  1. Ποτάμι

Ανάπλαση των πεζοδρομίων στον Ληθαίο, δημιουργία προσβάσεων προς τις όχθες, ποδηλατόδρομος, χώροι αναψυχής.

  1. Υδρεύσεις – αποχετεύσεις σε χωριά του Δήμου

Η ΔΕΥΑΤ προχωρά με γοργούς ρυθμούς τις σχετικές μελέτες με σκοπό να δώσει λύσεις σε σημαντικά θέματα καθημερινότητας τους. Με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη μία μελέτη από το ΑΠΘ (η οποία βέβαια θέλει πλέον κάποια επικαιροποίηση), αναζητούμε πηγή χρηματοδότησης.

  1. Πάρκινγκ στο κέντρο

Δεν κυκλοφορώ συχνά με αυτοκίνητο και είμαι υπέρμαχος της κίνησης με το ποδήλατο, αντιλαμβάνομαι όμως την ανάγκη ύπαρξης λογικού αριθμού θέσεων στάθμευσης στο κέντρο. Το πάρκινγκ της Κανούτα αλλά και η πλ. Εθν. Αντίστασης μπορούν να μας δώσουν έναν ικανό αριθμό θέσεων (250-300). Ήδη αναζητούμε συνεργασίες προκειμένου να ελέγξουμε τη σκοπιμότητα, οικονομική βιωσιμότητα και να δρομολογήσουμε τα δύο αυτά έργα.

  1. Λαϊκή αγορά – Ανάπλαση κεντρικής πλατεία

Το σχέδιο της λαϊκής αγοράς έχει εδώ και καιρό τελειώσει. Θα είχε δρομολογηθεί, αναζητούμε όμως την καλύτερη λύση και για το θέμα των αστικών λεωφορείων, τα οποία, κακά τα ψέματα, δεν κυκλοφορούν με άνεση στους δρόμους γύρω από το κτίριο της αντιπεριφέρειας. Και εδώ, πολύ σύντομα θα δείτε τη δημοπράτηση του έργου με δημοτικούς πόρους.

  1. Προφήτης Ηλίας – Ζωολογικός Κήπος – ΤΑΞΥΠ

Μεγαλόπνοο σχέδιο για τον Δήμο για τα επόμενα χρόνια. Ανασύραμε από τα συρτάρια παλιές προσεγγίσεις, προσθέτοντας τις δικές μας ιδέες για τη δημιουργία ενός κέντρο τοπικής χλωρίδας και πανίδας σε συνάρτηση ένα φυσικό θεματικό πάρκο αναψυχής. Στο όλο σχέδιο μπορεί να αποκτήσει ακόμη πιο ολοκληρωμένο χαρακτήρα αν καταφέρουμε να πάρουμε και την ΤΑΞΥΠ, στην οποία οραματιζόμαστε το διαχρονικό μουσείο της πόλης. Παλεύουμε εδώ και καιρό την σχετική παραχώρηση του κτιρίου, χωρίς δυστυχώς ακόμη να έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

  1. Δρόμοι – μικρές αστικές αναπλάσεις

Οφείλουμε να συνεχίζουμε το σχέδιο ανάπτυξης υποδομών στην πόλη και τα χωριά, με έμφαση στα σημεία όπου έχουν πληρωθεί εισφορές. Παράλληλα οφείλουμε να αναπλάσουμε τα πεζοδρόμια, ξεκινώντας από το κέντρο προς την περιφέρεια. Δυστυχώς οι υποδομές μας παλαιώνουν, η πόλη σκάβεται συνέχεια για την δημιουργία υποδομών (φυσικό αέριο, αποχετεύσεις, οπτικές ίνες), ο νόμος δεν μας προστατεύει επαρκώς ως προς τις επουλώσεις και ο Δήμος καλείται καθημερινά να πληρώνει μεγάλα ποσά για ανακατασκευές. Οφείλουμε να το κάνουμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Α.Τ

 

Back to top button
Close
Close