Τρίκαλα

Γιώργος Καΐκης: Μόνο η ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση μπορεί να κάνει την πραγματική διαφορά στο δήμο Τρικκαίων

 

Στο μεγάλο λαϊκό γλέντι που διοργάνωσε το ΚΚΕ στα Τρίκαλα μίλησε ο Γιώργος Καικι , υποψήφιος δήμαρχος Τρικάλων , ο οποίος τόνισε συγκεκριμένα:

Σύντροφοι και φίλοι

Καλή χρονιά, με υγεία και αισιοδοξία. Φαίνεται -και από τη σημερινή μας εκδήλωση- ότι είμαστε αρκετοί στην αφετηρία για τη εκκίνηση της προσπάθειάς μας στις δύσκολες μάχες που έχουμε μπροστά . Και αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο.

Η συζήτηση για τις τοπικές εκλογές έχει ανοίξει, γίνονται διεργασίες, διατυπώνονται «οράματα» και καταστρώνονται σχέδια, παρελαύνουν ονόματα που εκφράζουν διάθεση να ηγηθούν ψηφοδελτίων κ.α.

«Παλιοί και νέοι» υποψήφιοι  που εμφανίζονται ως δήθεν ανεξάρτητοι, ακηδεμόνευτοι, υπερκομματικοί, με υποτιθέμενα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, που υπόσχονται ότι θέλουν να προσφέρουν στην αναπτυξιακή πορεία του δήμου, επειδή λένε αγαπάνε την πόλη, επειδή ισχυρίζονται πως έχουν κάνει το δήμο μας έξυπνο… Και τι θα ακούσουμε ακόμα! Και όλα αυτά για να βομβαρδίζονται οι συνειδήσεις προκειμένου ο  Τρικαλινός λαός στο δρόμο προς την κάλπη  να κινηθεί  σε συνθήκες συσκότισης και σύγχυσης για τα κριτήρια και της ψήφου.

Το ΚΚΕ το λέει καθαρά . Περιθώρια για ταλάντευση και ανοχή προς τέτοιου είδους υποσχέσεις  δεν υπάρχουν. Το κριτήριο του λαού για τη στάση  και τη ψήφο του πρέπει να είναι καθαρό και μακριά απ’τονκουρνιαχτό  που σηκώνουν οι κάθε λογής παρελαύνοντες διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής .

Οι ψηφοφόροι δεν είναι απλώς πολίτες, κάτοικοι μιας περιοχής. Είναι εργάτες, υπάλληλοι, φτωχοί αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι, γυναίκες , στην πλειοψηφία τους ανήκουν στα των λαϊκά στρώματα. Έχουν καθορισμένη θέση στην παραγωγή και στην κοινωνία και από το συμφέρον αυτής της θέσης απαιτείται να διαμορφώσουν το κριτήριό τους για τις επερχόμενες μάχες. Ενώ είναι αυτοί που παράγουν και δημιουργούν πλούτο δεν καρπώνονται τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Αντίθετα, ολοένα και πιο εύκολα αντιμετωπίζουν τεράστια και οξυμένα προβλήματα που δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες της ζωής τους. Και όλα αυτά είναι αποτελέσματα κυβερνητικών και ευρωενωσιακών πολιτικών και κατευθύνσεων. Οι πολιτικές αυτές και οι συνέπειές τους βρίσκουν την έκφρασή τους και σε τοπικό επίπεδο, αφού μέσα και από τις εκάστοτε μεταρρυθμίσεις, όπως προχθές με τον Καποδίστρια, χθες με τον Καλλικράτη, σήμερα με τον Κλεισθένη.

Και επειδή υπάρχει το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση δε μπορεί να κρυφτεί το γεγονός ότι και στην Τοπική Διοίκηση συγκρούονται δύο γραμμές, δύο κόσμοι. Από τη μια οι δυνάμεις που συγχρονίζονται και ευθυγραμμίζονται με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις και τις ανάγκες του αστικού κράτους και από την άλλη οι δυνάμεις που υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική.Από τη μια αυτές των κομμουνιστών εκλεγμένων και συνεργαζόμενων μαζί τους στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης,  και απ την άλλη αυτές των εκπροσώπων όλων των αστικών δυνάμεων. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Η βασική αυτή αντίθεση εκφράζεται καθημερινά μέσα στην Τρικαλινή κοινωνία. Για παράδειγμα ,όσες προσπάθειες και να κάνει η δημοτική αρχή στα Τρίκαλα για να «λανσάρει» την πόλη μας ως την πιο «έξυπνη» (προωθώντας ουσιαστικά αμερικάνικα επιχειρηματικά συμφέροντα γύρω από την τεχνολογία), όσες χιλιάδες επισκέπτες και να έρθουν στην άκρως εμπορευματοποιημένη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Μύλου των Ξωτικών δεν μπορεί να κρυφτεί ότι:

  • 796 είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ στο δήμο μας
  • 500 οικογένειες είναι εγγεγραμμένες στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, δηλαδή  στον προσδιορισμό της ακραίας φτώχειας
  • Η δημοτική αρχή κατέσχεσε ποσά σε πάνω από 4.000 συνδημότες και 3.000 τουλάχιστον έχασαν το δικαίωμα για φορολογική ενημερότητα.

 

Σύντροφοι και φίλοι,

Η Λαϊκή Συσπείρωση όλα αυτά τα χρόνια αντιτάχθηκε με σθένος στην πολιτική που μεγαλώνει τις κοινωνικές –ταξικές αντιθέσεις στο δήμο μας , είτε εφαρμόζεται απευθείας από τις κυβερνήσεις και τους «κεντρικούς μηχανισμούς» του  αστικού κράτους, είτε εφαρμόστηκε από τους τοπικούς μηχανισμούς του κράτους όπως είναι ο δήμος και η διοίκησή του-δημοτική αρχή.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν παρών στους αγώνες για να σταματήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί. Αντιτάχτηκε στις παραπάνω πρακτικές , που εφάρμοσε η δημοτική αρχή.

Η Λαϊκή Συσπείρωση υιοθέτησε και υποστήριξε εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου τις  προτάσεις  αιτημάτων εργατικών σωματείων, ΕΒΕ, αγροτικών συλλόγων, συλλόγων γυναικών , για αιτήματα ενάντια στο χαράτσωμα και τη  φοροληστεία από κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές , για αιτήματα ουσιαστικής ανακούφισης μακροχρόνια ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων, κ.α. Καμία ανταπόκριση από τη δημοτική αρχή.

Η  Λαϊκή Συσπείρωση συμμετείχε στους αγώνες του λαϊκού κινήματος, έφερε εργατικά – λαϊκά αιτήματα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο (π.χ. αιτήματα αγροτικών κινητοποιήσεων, αιτήματα εργαζομένων στο εργοστάσιο γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ και στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ενάντια στην περικοπή μισθών από την εργοδοσία, ενάντια στα χαράτσια στην υγεία (5ευρω) κ.α.

Σημαντικό μέρος των παρεμβάσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης έχει να κάνει με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του Δήμου για πλήρη και σταθερή εργασία, την πάλη ενάντια στις απολύσεις, την κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων εργασίας στις υπηρεσίες του δήμου, στην τήρηση των Σ.Σ.Ε. κ.α. Επιτρέψτε μου ένα ενδεικτικό στοιχείο. Σε ένα σύνολο 1.004 εργαζομένων στο Δήμο, οι 460 είναι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Εδώ απομονώνεται η «έξυπνη» εργασιακή ζούγκλα.

Είναι οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι που αντιτάσσονται και ενημερώνουν ταυτόχρονα το λαό του δήμου μας για τις επιδιώξεις των άλλων δυνάμεων να ενωθούν οι προσπάθειες για είσπραξη περισσότερων τοπικών εσόδων (κάτι που αποτυπώνεται και στη τελευταίο προϋπολογισμό) την ώρα που η κρατική χρηματοδότηση παραμένει καθηλωμένη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, που δεν φτάνει για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του δήμου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι η μόνη δύναμη που χρόνια τώρα προτάσσει με συνέπεια και τεκμηριωμένα το τεράστιο ζήτημα της πολιτικής προστασίας, της αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής θωράκισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δήμο μας δεκάδες σχολικές μονάδες (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) νηπιαγωγεία λειτουργούν σε πυλωτές και παιδικοί σταθμοί, αθλητικές εγκαταστάσεις, δημοτικά κτήρια δεν έχουν την παραμικρή πιστοποίηση στατικής επάρκειας, είναι κατασκευασμένα πριν μισό αιώνα και κάποια πριν τον πόλεμο. Είναι μεγάλη αντίφαση  να γίνονται σεμινάρια ρομποτικής σε σχολικό συγκρότημα που ο τελευταίος όροφος είναι αυθαίρετα κατασκευασμένος , ενώ συνολικά για το γερασμένο σχολικό κτήριο, σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες, απαιτούνται παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ , τα οποία όμως δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις.

Ήταν και είναι στο επίκεντρο των παρεμβάσεών μας η απαίτηση για αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα κυρίως μετά την Ε-65 για δημιουργία νέων δομών προσχολικής αγωγής ,αφού και φέτος εκατοντάδες βρέφη μένουν εκτός εξαιτίας έλλειψης αντίστοιχων εγκαταστάσεων, για την κατασκευή φοιτητικών εστιών, για έργα αποχέτευσης που λείπουν από τους περισσότερους συνοικισμούς της «τετραπέρατης» πόλης μας, πόσο μάλλον από τα χωριά μας έργα οδοποιίας. Αντιταχτήκαμε στην παραχώρηση σε ιδιώτες τομέων της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού και αποκαλύψαμε τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής να δώσει σε επιχειρηματικά συμφέροντα τη αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής όπως τα φαρμακευτικά φυτά και βότανα του Κόζιακα, τις ιαματικές πηγές στο Ρίζωμα, κ.α.

Εδώ να καταγγείλω την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση ένταξης δημοσίωνακινήτων, ανάμεσά τους και αρχαιολογικών χώρων (αρχαία Τρίκκη, Ασκληπιείο, παλιό και νέο δικαστικό μέγαρο Τρικάλων, πλατεία δικαστηρίων, το κτήριο της παλιάς Νομαρχίας, κ.α.) στο «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να τα παραχωρήσει στους επιχειρηματικούς ομίλους που συνεχώς αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες για περισσότερα κέρδη.

Τέλος να αποτελέσει κριτήριο ψήφου του Τρικαλινού λαού η υποτελής στάση της δημοτικής αρχής και των άλλων δυνάμεων που αρνήθηκαν να καταδικάσουν τους επικίνδυνους νατοϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας μετά από συζήτηση – ψήφισμα που έφερε η Λαϊκή Συσπείρωση στο δημοτικό συμβούλιο. Άλλωστε οι πολύ καλές σχέσεις που έχουν οικοδομήσει με τον συχνό «μουσαφίρη» στην πόλη μας, πρέσβη των ΗΠΑ, δεν θα τους επέτρεπαν να πράξουν διαφορετικά.

Σύντροφοι και φίλοι

Η εκλογή περισσότερων δημάρχων, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων από τη Λαϊκή Συσπείρωση σημαίνει αλλαγή του συσχετισμού υπέρ του λαού για να δυναμώσει η καθημερινή λαϊκή αντιπολίτευση στη κεντρική εξουσία. Για να εμποδίζουμε καλύτερα και πιο αποφασιστικά τα αντιλαϊκά μέτρα. Για την ανακούφιση και τη βελτίωση της ζωής του λαού μας. Περισσότεροι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης θα είναι μεγάλο στήριγμα για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Δεν είναι μόνο σύνθημα. Είναι ανάγκη. Όσο πιο πολύ ΚΚΕ παντού. Για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε ο λαός μας να ζήσει καλά και έξυπνα, δηλαδή σύμφωνα με τις πραγματικές δυνατότητες της εποχής μας. Καλή δύναμη.

 

Γιώργος Καΐκης , υποψήφιος δήμαρχος Τρικκαίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»  . Τρίκαλα, Γενάρης 2019.

Back to top button
Close
Close