Τρίκαλα

Από την Ήπειρο τεχνίτης, έμπορος λαϊκής τέχνης στα Τρίκαλα για όλη την Ελλάδα

Μάθε τέχνη κι’ άστηνε κι άμα πεινάσεις πιάστηνε – έλεγε κάποτε ο θυμόσοφος  λαός με την αλάνθαστη σοφία του. Και είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως κανείς τεχνίτης, όταν είναι καλός και σωστά καταρτισμένος στη δουλειά του, μπορεί να μη γένει πλούσιος, όμως είναι σίγουρο πως ποτέ δεν πρόκειται να πεινάσει. Η τόσο γνωστή, ακόμα και σήμερα, φράση «εργασία χειρός» ήταν από πάντα τίτλος υπεροχής για τα έργα της τέχνης τα οποία ήσαν προϊόντα του ανθρώπινου μόχθου.

Εαν και οι εποχές πέρασαν και τα επαγγέλματα άλλαξαν, κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν και σήμερα να πορεύονται στον χρόνο και να κρατούν σύμφωνα με τις προσταγές της εποχής και της ζήτησης διαχρονικά τα προϊόντα τους .

Ο λόγος φυσικά για την επιχείρηση του βλάχου, εμπόρου Λαϊκής Τέχνης Στέργιου Λιούτα με καταγωγή από την Μηλιά Μετσόβου ο οποίος εδώ και δεκαετίες είχε μια σημαντική αναπτυξιακή πορεία σε έναν κλάδο ο οποίος για πολλούς ίσως να μην είναι “ιδιαίτερα” γνωστός .Το πέρας της εργασιακής του πορείας, λόγω συνταξιοδότησης σηματοδότησε την αλλαγή σκυτάλης, με τον γιο του Διαμαντή να συνεχίζει δυναμικά να κρατά τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης. Με εφόδια την “γνώση της τέχνης” ως συνεχιστής της 2ης γενιάς και με “πτυχίο της ζωής”, τις πωλήσεις των προϊόντων σε όλη την Ελλάδα, εξακολουθεί να παρουσιάζει ακόμη και στα χρόνια της κρίσης, ακόμη και τώρα της υγειονομικής μια σταθερή ανοδική πορεία, σε έναν κλάδο που χαρακτηρίζεται από πολλά και ποικίλα προβλήματα. Παρόλα αυτά η διάθεση και το μεράκι η διορατικότητα για  το αύριο του επαγγέλματος δημιούργησε έναν σοβαρό πυλώνα βιωσιμότητας στη εμπορική αγορά με τον Διαμαντή Λιούτα να κρατά σταθερά την παραγωγική δυναμική και να ανοίγει νέους ορίζοντες ενδιαφέροντος.

 

Λιούτας Διαμαντής
Βιοτεχνία Βαρελοποιίας | Είδη λαϊκής τέχνης & Οικιακής χρήσης – Τρίκαλα

Στη βιοτεχνία μας η οποία εδρεύη στο 4ο ΧΛΜ Τρικάλων Λαρίσης – Μεγαλοχώρι, στα Τρίκαλα αναλαμβάνουμε την κατασκευή δρύινων βαρελιών καθώς και διάφορα ακόμα είδη λαϊκής τέχνης και οικιακής χρήσης.

Όλη η διαδικασία κατασκευής των προϊόντων μας πραγματοποιείτε με τα χέρια, χωρίς μηχανήματα, χρησιμοποιώντας ξύλο από δρυς κ.α. Η φαντασία και η αγάπη μας για δημιουργία, μας έχει κάνει να δημιουργούμε μοναδικά προϊόντα υψηλής αισθητικής και ποιότητας.

Αναλαμβάνουμε την κατασκευή:
Ξύλινων βαρελιών, Είδη λαϊκής τέχνης από, Είδη οικιακής χρήσης, Είδη διακόσμησης και Εκκλησιαστικά είδη. Ακόμα, αναλαμβάνουμε την επισκευή – αναπαλαίωση κάρων και πάσης φύσεως ζωηλατών αμαξωμάτων.

Η λαϊκή τέχνη σ’ όλες της τις μορφές ασκούσε και ασκεί ιδιαίτερη γοητεία για την πρωτοτυπία της και την πηγαία έμπνευσή της. Περιζήτητοι ήταν οι κάτοικοι ορισμένων περιοχών της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν αποκτήσει ειδικότητα σε ορισμένες μορφές της. Μάλιστα οι Ηπειρώτες τεχνίτες, επειδή οι συνθήκες της ζωής τους ανάγκαζαν να ξενιτευτούν, μετέβαιναν στην υπόλοιπη Ελλάδα, την Βαλκανική και στην Ευρώπη ακόμη, είτε για να εργασθούν για όσο καιρό χρειαστεί σ’ έναν τόπο, είτε και για να εγκατασταθούν ακόμη. Η οργάνωσή τους είχε χαρακτηριστικά γνωρίσματα περισσότερο οικογενειακής επιχείρησης. Το επάγγελμα πήγαινε από πατέρα σε γιο και όλα τα μέλη της οικογένειας παρέμεναν προσκολλημένα στην επαγγελματική παράδοση.Βαρέλια - Κάβες Τρίκαλα

Μερικές φορές μπορούμε να ανακαλύψουμε το μέλλον μας στο παρελθόν και να βρούμε στο παρελθόν την έμπνευση ή και την ίδια την απάντηση σε σημερινά προβλήματα.Διάφορα

Βιοτεχνία Βαρελοποιίας | Είδη λαϊκής τέχνης & Οικιακής χρήσης
4ο ΧΛΜ Τρικάλων Λαρίσης – Μεγαλοχώρι, Τρίκαλα
Τηλ: 2431070733 Κιν: 6977718419, 6973308495Βιοτεχνία Βαρελοποιίας - Είδη Λαϊκής Τέχνης Τρίκαλα - Αρχική

Back to top button
Close
Close