Επιχειρείν

Από τα Τρίκαλα στις Σέρρες- Στέλιος και Βασίλης Αλέξίου οι “μεγαλύτεροι” καρπουζοπαραγωγοί της Βορείου Ελλάδας

Ο αγροτικός τοµέας ήταν ανέκαθεν ένας από τους βασικότερους τοµείς απασχόλησης στην Ελλάδα και αποτελεί εδώ και χρόνια βασικό πυλώνα της εγχώριας οικονοµίας και κοινωνίας. Στον κλάδο αυτόν πριν από δυο δεκαετίες περίπου ο Τρικαλινός Στέλιος   Αλεξίου με καταγωγή από το Γλίνος αποφάσισε να ξενιτευτεί και η μοίρα αλλά και η θέληση του, να τον οδηγήσουν στον τομέα της γεωργίας .

Πριν όμως ξεκινώντας της επαγγελματική του σταδιοδρομία μαθαίνοντας πολλά και διάφορα από το πατέρα του προτίμησε να δουλέψει στα μαγαζιά εστίασης των Τρικάλων με αποκορύφωμα το μαγαζί επί της Ασκληπιού την γνωστή πιτσαρία Λαστράδα που μεσορανούσε στην δεκαετία του 1980 και στις αρχες του 1990 …Οι εποχές αλλάζουν καθώς και οι απαιτήσεις και λόγου συζύγου πήρε την μεγάλη απόφαση και βρέθηκε στην ακριτική πόλη των Σερρών όπου πέρα από το συναισθηματικό μέλλον έπρεπε να δημιουργήσει και το επαγγελματικό .Γρήγορα ως οξυδερκής χαρακτήρας και με περίσσια θέληση έστρεψε τις δυνατότητες του στην γεωργία και αντιλαμβάνοντας ένα μεγάλο κενό στις καλλιέργειες της περιοχής άρχισε να παράγει καρπούζια και πεπόνια ….Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Η επιμονή του έφερε αποτελέσματα και το πείσμα του, κέρδη και καταναλωτικά αγαθά ..Παράλληλα στην δουλειά πέρασαν ο πρωτότοκο γιος του Βασίλης ´αλλά και ο γαμπρός από την κόρη του, Βασίλης Χατζημόσχου  και η επιχείριση πραγματικά εκτινάχθηκε ….Το πάντρεμα της πείρας με τον νέο αέρα της επιχειρηματικότητας και κυρίως η οικογενειακή “συλλογικότητα” με κοινούς στόχους  οδήγησαν σταδιακά την επιχείρηση σε εκπληκτικά νούμερα με την παραγωγή σήμερα να πλησιάζει ετήσια ακόμα και τους οκτακόσιους τόνους .

Η μικρή φάρμα στο χωριό Χριστός, κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία εκτυλίχθηκε σε ένα μεγάλο αγρόκτημα αφού οι ιδιοκτήτες χρησιμοποίησαν όλα τα τεχνολογικά μέσα για να ανεβάσουν παραγωγή και πωλήσεις .Τα γευστικά καρπούζια και η ξεχωριστή ποικιλία γρήγορα αποτέλεσαν το πρώτο καταναλωτικό προϊόν στην βόρεια Ελλάδα ενώ σιγά σιγά ανάλογα με τς απαιτήσεις έβγαλαν προϊόντα και εκτός συνόρων …

Στο μποστάνι του Στέλιου  και Βασίλη Αλεξίου η ξεχωριστή ποιότητα αναδεικνύει το έντονο κόκκινο χρώμα και η χαρακτηριστικά γλυκιά γεύση που έχει ταυτιστεί με το θέρος.Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

Παραγωγοί και λοιποί εμπλεκόμενοι με την καλλιέργειά τους μιλούν για τις προοπτικές μιας καλλιέργειας που κρύβει μέσα της το νόημα του καλοκαιριού.  Στην περιοχή  τα καρπούζια περιμένουν την ώρα τους για να κοπούν και να πάρουν το δρόμο των πάγκων στα μανάβικα και στις λαϊκές. Σήμερα το καρπούζι της περιοχής, θεωρείται από τα κορυφαία και δεν είναι τυχαίο πως απ’ τα τέλη Ιουνίου, πραγματοποιούνται οι πρώτες εξαγωγές, ενισχύοντας την αίγλη του στα ευρωπαϊκά τραπέζια. Πατέρας και γιος από τα Τρίκαλα “μεταφέρουν” πλέον  τεχνογνωσία στην βόρεια Ελλάδα  και αναδεικνύονται σε έναν από τους μεγαλύτερους καρπουζοπαραγωγούς που καλλιεργούν μεγάλες εκτάσεις γης, με επιτυχία και ποιότητα

Σύμφωνα με τον Βασίλη Αλεξίου : «Γρήγορα πουλήσαμε το φετινό προϊόν μας, γιατί ήταν καλό και υγιεινό. Στο δικό μας μποστάνι έχουμε και  το όψιμο καρπούζι και φεύγει  και αυτό για τις αγορές.Τα χωράφια στις Σέρρες   είναι ένας παραγωγικός τόπος που έχει την ευλογία να φυτρώνει ό,τι και αν σπείρεις   αρκεί να έχεις την πείρα και την υπομονή . Δεν είναι τυχαίο που η γη θεωρείται  γόνιμη και η πλέον κατάλληλη για κηπευτικά προϊόντα. Οσο για τη διαδικασία, ετοιμάζουμε τα φυτά τέλη Μαΐου και κόβουμε τέλη Ιουνίου. Ο καιρός παίζει μεγάλο ρόλο και από αυτόν εξαρτιόμαστε. Η φροντίδα είναι καθημερνή και το πότισμα διαρκές. Κάθε μέρα ποτίζουμε, αλλιώς το καρπούζι δεν αναπτύσσεται.Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

Ο ίδιος πάντως  μιλά με ιδιαίτερη συλλογική αντίληψη: «Εδώ στον τόπο μας όλοι οι παραγωγοί είμαστε ενωμένοι για να φτιάξουμε κάτι καλό. Αν πάει καλά ο γείτονάς μου θα πάω κι εγώ. Οφείλουμε να πετύχουμε σε ό,τι κάνουμε, Χρειαζόμαστε λοιπόν την έξωθεν καλή μαρτυρία γιατί η δουλειά μας είναι πολύ κουραστική και κρύβει ρίσκα. Μια κακοκαιρία μπορεί να σου καταστρέψει το προϊόν. Κάτι να σου πάει στραβά πάνε στράφι οι κόποι μια χρονιάς.

cz

 

Back to top button
Close
Close