Ειδήσεις

Αγοραστός: Όσο ισχυρότερη είναι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση τόσο ισχυρότερος είναι ο πολίτης

Να συμβαδίσουμε ως χώρα με την εποχή μας, με τον 21ο αιώνα που έχει χαρακτηρισθεί ο αιώνας της Αυτοδιοίκηση, ζητεί ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει του τακτικού της συνεδρίου της Ένωσης, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα, στα Γιάννενα.

Η Ελλάδα οφείλει «να συγχρονισθεί με όσα ισχύουν στις ώριμες Δημοκρατίες και τα προηγμένα οικονομικά κράτη, στα οποία το κεντρικό κράτος περιορίζεται στο στενό πυρήνα των αρμοδιοτήτων του (όπως εθνική άμυνα και φορολογία) και οι υπόλοιπες αρμοδιότητες ασκούνται από την Αυτοδιοίκηση όλων των επιπέδων» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Όσο ισχυρότερη είναι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση τόσο ισχυρότερος είναι ο πολίτης, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αγοραστός και αναφέρεται στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι Περιφέρειες τα προηγούμενα χρόνια για να μην χαθούν ευρωπαϊκοί πόροι και θέσεις εργασίας, αλλά και τους “νέους δρόμους” που ανοίχθηκαν τα εννέα αυτά χρόνια του θεσμού.

Αναφερόμενος στη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο κ. Αγοραστός επισημαίνει τις προτάσεις της ΕΝΠΕ, και παράλληλα σημειώνει ότι είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την Περιφερειακή Διακυβέρνηση. «Αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι το κεντρικό κράτος -τόσο το πολιτικό σύστημα όσο και η γραφειοκρατία- να αναμετρηθεί με τον εαυτό του» τονίζει.

Back to top button
Close
Close