Πολιτισμός

Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος στο μύθο που θέλει τις διακοπές τέλη καλοκαιριού να είναι καλύτερες από όλες.

Επικράτησε να λέμε, ότι τέλη καλοκαιριού έχει  καλύτερο καιρό, πιο ζεστή θάλασσα και διάφορα άλλα τέτοια περί καιρικών φαινομένων. Λάθος. Ο καιρός πάντα χαλάει γύρω στις 18 Αυγούστου με κάποιες πρώτες μπόρες, στη συνέχεια στρώνει πάλι βέβαια, αλλά ο καύσωνας υποχωρεί και σταθερά η θερμοκρασία πέφτει. Και αν πέσει η θερμοκρασία, λογικό, το νερό της θάλασσας θα σου φαίνεται πιο ζεστό.

Αν περίμενες όλο το καλοκαίρι να μαυρίσεις, μπορεί να μην συμβεί αυτό ποτέ, η ηλιοθεραπεία παρέα με αρκετά σύννεφα θα στο χαλάσει. Κι αν δεν έχει σύννεφα, πάλι το μαύρισμα δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό όσο τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, καθώς απομακρυνόμαστε από το θερινό ηλιοστάσιο. Αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς συγκρίνοντας τους δείκτες UV τους μήνες Ιούλιο και Σεπτέμβριο σε ένα οποιοδήποτε σάιτ καιρού.Ας αφήσουμε όμως το επιχείρημα «μαύρισμα» στην άκρη, καθώς δεν ενδιαφέρει όλον τον κόσμο και πάμε να καταρρίψουμε το επιχείρημα «λιγότεροι τουρίστες» τέλη καλοκαιριού. Εξαρτάται πού. Αν εννοεί κανείς, Κρήτη, Κυκλάδες, Χαλκιδική, σας έχω άσχημα νέα. Οι Κυκλάδες έχουν κόσμο μέχρι τέλη Οκτώβρη, της Κρήτης η σεζόν ξεκινά Απρίλιο και τελειώνει αρχές Νοέμβρη χωρίς ιδιαίτερες απώλειες, καθώς την στηρίζουν όλους τους μήνες Ρώσοι που δεν καταλαβαίνουν από ελαφριά πτώση της θερμοκρασίας και στη Χαλκιδική, θα πηγαινοέρχονται τουρίστες ακάθεκτοι από τις γείτονες χώρες Βουλγαρία, Σκόπια, κ.α μέχρι τέλη Σεπτέμβρη.

Αν λοιπόν κάποιος θέλει λιγότερο κόσμο, και αυτό τον κρατάει σε αναμονή μέχρι τα τέλη καλοκαιριού, μπορεί να επιλέξει ένα από τα εκατοντάδες ήσυχα νησιά του Αιγαίου που έχουν λίγο κόσμο όλη τη σεζόν και όχι να περιμένει να αποκτήσει ψυχολογικά προβλήματα μέχρι να έρθει η μέρα που θα φύγει διακοπές.

Ακόμα και αν δεχτώ ότι τελικά είναι όντως καλύτερες οι διακοπές τέλη καλοκαιριού, υπάρχει ένα ακόμα ζήτημα. Πώς στο καλό θα την παλέψει κανείς μέχρι τις 25 Αυγούστου για να φύγει; Αν οι πρώτες ζέστες σημειώθηκαν αρχές Ιουνίου, αν πέρασες ήδη τρεις καύσωνες στην πόλη, πώς θα αντέξεις να περιμένεις κι άλλο; Πώς θα αντέξεις την ατέλειωτη μοναξιά για ποτό το βράδυ όταν όλοι λείπουν; Πώς θα την παλέψεις με την κλεισούρα στο διαμέρισμα, όταν όλοι οι φίλοι σου στο instagram έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους να ανακαλύψουν νέες παραλίες στο χάρτη; Πώς θα κάνεις υπομονή, καλύπτοντας πόστα και βάρδιες των αδειούχων, χωρίς να κάνεις κακό στον εαυτό σου;

Back to top button
Close
Close