UncategorizedΕπιχειρείν

Ένας «Τιτάνας» στο τιμόνι του ΣΕΒ

Έναν «Τιτάνα» έφερε στην ηγεσία του ΣΕΒ η αλλαγή σκυτάλης στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Σήμερα, Δευτέρα, κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, η οποία για πρώτη φορά διεξάγεται εξ αποστάσεως, μέσω διαδικτύου, τα μέλη του Συνδέσμου εξέλεξαν νέο πρόεδρο τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αναλαμβάνει τα ηνία του ΣΕΒ σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, καθώς η Ελλάδα πατάει γκάζι για την επανεκκίνηση της οικονομίας της, μετά την πρωτοφανή ζημιά που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Η Ελλάδα ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα, με την απόλυτη στήριξη της βιομηχανίας. Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ | Μετά από 116 χρόνια μεταφέρουν την έδρα εκτός ...

Οι ρίζες του

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είναι μέλος της παλαιότερης οικογένειας – και μιας από τις ιστορικότερες – της Ελλάδας. Της οικογένειας των Κανελλόπουλων που ίδρυσαν τον Τιτάνα, μιας οικογένειας βιομηχάνων και πολιτικών,  με καταγωγή από την Φτέρη Αιγίου. Γενάρχης της οικογένειας ήταν ο Κανέλλος Αλεξανδρόπουλος.

Ο πατέρας του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, είχε επίσης διατελέσει πρόεδρος του ΣΕΒ τη δεκαετία του 1980, ενώ στο τιμόνι του Συνδέσμου βρέθηκε και ο θείος του, ο Ανδρέας Κανελλόπουλος.

Η «βαριά» ιστορία του Τιτάνα

Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, της οποίας ηγείται ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ιδρύθηκε το 1902. Πλέον μετρά 118 χρόνια ζωής, ενώ έχει διαγράψει μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στην ελληνική βιομηχανία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το μακρινό 1902 λειτούργησε το πρώτο εργοστάσιο τσιμέντου στην Ελευσίνα, το οποίο αποτέλεσε την πρώτη ελληνική μονάδα παραγωγής τσιμέντου. Το 1911 η επιχείρηση μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ», ενώ το 1912 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γεγονός που την καθιστά τη δεύτερη αρχαιότερη εισηγμένη στην ελληνική κεφαλαιαγορά, μετά την Εθνική Τράπεζα.

Το 1922 οι εργαζόμενοι της εταιρείας ασφαλίζονται για εργατικά ατυχήματα, μία πρωτοποριακή για τα δεδομένα της εποχής απόφαση, ενώ 11 χρόνια αργότερα, το 1933, ο Τιτάνας πραγματοποιεί τις πρώτες εξαγωγές τσιμέντου, με προορισμό τη Βραζιλία.

Ο Τιτάνας, μάλιστα, χρησιμοποιώντας ελβετική πατέντα, κατασκεύασε τα Οχυρά του Ρούπελ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μήκους 4.251 μέτρων.

Από τότε έως σήμερα έχει αναπτυχθεί σε έναν διεθνή παραγωγό τσιμέντου και δομικών υλικών με καθετοποιημένη δραστηριότητα.

Στην Ελλάδα διαθέτει 3 εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, μονάδα άλεσης κλίνκερ και μονάδα παραγωγής ξηρών κονιαμάτων, 4 σταθμούς διανομής, 26 λατομεία και 27 μονάδες ετοίμου σκυροδέματος. Ο Τιτάνας συμμετείχε παραγωγικά στην ανοικοδόμησή της Ελλάδας, ενώ ήταν πάντα «παρών» στην κατασκευή μεγάλων έργων και τη δημιουργία  μεγάλων εθνικών υποδομών.

Ο Όμιλος διαθέτει εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου σε 10 χώρες και έχει παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες. Απασχολεί περισσότερους από 5.500 εργαζομένους παγκοσμίως και έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα που ανέρχεται σε 27 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τσιμέντου και τσιμεντοειδών υλικών.

Η μητρική εταιρεία του ομίλου είναι η TITAN Cement International (TCI), μία βελγική εταιρεία εισηγμένη στο Euronext Βρυξελλών, Euronext Παρισίων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η σταδιοδρομία του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και στη συνέχεια Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ. Ακολούθως εργάστηκε ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων στην McKinsey & Company Inc. στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Ξεκίνησε να εργάζεται στον Τιτάνα από το 1989 σε διάφορες οικονομικές θέσεις, ενώ το 1996 ορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος και από τότε βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας, καθώς ανήκει στην τέταρτη γενιά μετόχων της εταίρειας.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είναι νυν αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), αλλά και μέλος του ΔΣ του ΙΟΒΕ, του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων (ERT).

Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Back to top button
Close
Close