Γάμος - Βάπτιση

Ένας βλάχικος γάμος στη Μηλιά Μετσόβου για τον Βασίλη Τάτση και τη Ζωή Λιούτα.

 

Αναβίωση του βλάχικου γάμου…έκανε ένα νεαρό ζευγάρι ο Ηπειρώτης γαμπρός,από τη Δερβιζιάνα Ιωαννίνων, Βασίλης Τάτσης και η νύφη Ζωή Λιούτα, με βλάχικη καταγωγή από την Μηλιά Μετσόβου.Κουμπάρος του ζευγαριού ήταν ο Χρήστος Τσιρώνης. Ο γάμος τους έγινε το Σάββατο 21 Ιουλίου στον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο χωριό Μηλιά Μετσόβου, ένα μέρος που αγαπούν οι δυο νέοι. 

Κρατώντας τις παραδόσεις και με μεγάλη αγάπη για τον τόπο τους έκαναν ένα τριήμερο γλέντι με περίπου 500  καλεσμένους, και τήρησαν κατά γράμμα τις παραδόσεις με κορύφωση την ημέρα του γάμου στην πλατεία του χωριού.

Την παραμονή του γάμου φόρεσαν τις παραδοσιακές στολές και χόρεψαν οι βλάμηδες και οι συγγενείς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με πολλά κεράσματα και άφθονο κρασί.Στο αρχοντικό τους σπίτι σε μετσοβίτικο στυλ οι γονείς της νύφης υποδέχτηκαν τους καλεσμένους και εκεί ετοιμάστηκε η νύφη με τις παράνυφες και τα παρανυφάκια .

Βλάχοι στην καταγωγή μύησαν μικρούς & μεγάλους στην παράδοση με ιδιαίτερη αγάπη και συγκίνηση όλο το χωριό συμμετείχε στην διοργάνωση του ‘βλάχικου γάμου ,με τους χορούς και τα τραγούδια αλλά και όλα τα έθιμα που συνόδευαν τον παραδοσιακό γάμο.Τη νύφη πήγαν στην εκκλησία με τα όργανα όπως γινόταν χρόνια πριν…και την παρέδωσαν στο γαμπρό.

Το γαμήλιο γλέντι που ακολούθησε έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Μηλιάς.Ευχόμαστε στο ζευγάρι Βίον Ανθόσπαρτον.

Φωτογραφικό υλικό Φανή Γκατζιού.

Back to top button
Close
Close