Τρίκαλα

Τμήμα υγείας ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων-Να παρθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας

Όταν στα μέσα Φεβρουαρίου η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να πλήττει μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, ο Έλληνας υπουργός Υγείας, αντί να πάρει άμεσα μέτρα αντιμετώπισής της, δήλωνε πως «η χώρα μας είναι θωρακισμένη από τον ιό».

Έτσι, μετά την αρχική καθυστέρηση και ένα μήνα μετά την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων και θανάτων, η κυβέρνηση φαίνεται να αρκείται στη διαχείριση της κρίσης, με τη λογική της πρόληψης μέσω περιοριστικών μέτρων και καταλογισμού ατομικής ευθύνης στους πολίτες. Όμως οι σημερινοί κυβερνώντες είναι οι ίδιοι οι οποίοι την περίοδο 2012-2014 απαξίωσαν το δημόσιο σύστημα υγείας, κλείνοντας κλινικές και νοσοκομεία, απολύοντας προσωπικό και αφήνοντας εκατομμύρια πολίτες ανασφάλιστους.

Σε αντίθεση με αυτήν την πολιτική, μετά το 2015 και εν μέσω οικονομικής κρίσης και μνημονιακών δεσμεύσεων, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ, με στελέχωση των μονάδων υγείας μέσω διορισμών, με δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, με κατάργηση του 5ευρου, με μαζικούς εμβολιασμούς όλων των προσφυγόπουλων και με τη δημιουργία κέντρων υγείας αστικού τύπου και Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Έτσι, η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε ένα ΕΣΥ αναβαθμισμένο το οποίο πατούσε γερά στα πόδια του, παρά τις ελλείψεις και τις δυσκολίες λόγω συγκυριών.

Σήμερα, και ενώ η πανδημία κορυφώνεται, τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται είναι ελλιπή. Ενώ έχουν καταγραφεί κρούσματα και θάνατοι , ενώ χωριά και περιοχές μπαίνουν σε καραντίνα, τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που έχουν οριστεί ως κέντρα αναφοράς, δεν φθάνουν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Παράλληλα αυξάνονται και οι φωνές των εργαζομένων αναφορικά με τις ελλείψεις του απαραίτητου υγειονομικού εξοπλισμού και υλικού καθώς και ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχει άμεση ανάγκη: Ενίσχυσης με περισσότερες κλίνες ΜΕΘ Διορισμού μόνιμου προσωπικού καθώς το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μόνον με επικουρικό προσωπικό Κάλυψης με το απαραίτητο υλικό για την προστασία των εργαζομένων Ένταξης κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα! Εξεύρεσης και αξιοποίησης χώρων με την ένταξή τους στο δημόσιο σύστημα υγείας Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει στην ιδεοληπτική στήριξη των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας.

Μετά από δύο εβδομάδες καραντίνας, λοιπόν η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι η εξής: Πρώτον, η δημόσια Υγεία δοκιμάζεται από ελλείψεις προσωπικού, υλικού και εξοπλισμού ασφάλειας. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει μόνο τον εφοδιασμό της σε χειροκροτήματα. Δεύτερον, το Δημόσιο νοικιάζει από τις ιδιωτικές κλινικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο διπλάσιο της εγκεκριμένης τιμής τους. Διότι λεφτά υπάρχουν. Τρίτον, μαζικά τεστ δεν γίνονται. Τεστ κάνει ο ιδιωτικός τομέας, έναντι 350 ευρώ το ένα, τα οποία μάλιστα στέλνει σε εργαστήρια του Δημοσίου. Διότι, όπως έχει εξηγήσει και ο Άδωνις Γεωργιάδης, η κρίση είναι ευκαιρία. Είναι καθήκον όλων μας να αντιδράσουμε ώστε η επιδημική κρίση να μη γίνει οικονομική και κατ’ επέκταση κοινωνική!!

Back to top button
Close
Close