Τρίκαλα

Τα χριστουγεννιάτικα Τρίκαλα μέσα από τα μάτια ενός επισκέπτη!

Όταν ένας επισκέπτης περιγράφει την πόλη σου με τόσο υπέροχα λόγια αξίζει πιστεύουμε της προσοχής μας. Η κα Ολίβια Γαβρίλη έρχεται για πέμπτη χρονιά στα Τρίκαλα και κάθε φορά ανακαλύπτει τους μικρούς θησαυρούς αυτής της πόλης.

”Για 5η χρονιά βρεθήκαμε οικογενειακώς στα Τρίκαλα για να επισκεφτούμε τον Μύλο των Ξωτικών! Αυτή την πόλη την έχω βάλει στην καρδιά μου και την αναφέρω συχνά πυκνά, όποτε θέλω να μιλήσω για την αξία της συλλογικής προσπάθειας. Το να στήσεις ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο πάρκο είναι από μόνο του δύσκολο. Το να καταφέρεις να κάνεις ολόκληρο το δήμο (μωρέ, ολόκληρο το νομό για την ακρίβεια!) να συμμετέχει με ενθουσιασμό σε όλο αυτό είναι ακόμα δυσκολότερο, όμως όπως απέδειξε ο Δήμος Τρικκαίων όχι ακατόρθωτο!

Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια όλα τα ξενοδοχεία είναι fully booked από τα μισά του φθινοπώρου: ο κόσμος αγαπά να επισκέπτεται τα Τρίκαλα, όχι μόνο γιατί το μέρος είναι φανταστικό, όχι μόνο γιατί ο Μύλος των Ξωτικών προσφέρει χαρά σε μικρούς και μεγάλους και απέχει έτη φωτός από την κλασική ελληνική γιορτινή “ό,τι αρπάξουμε” ξεπέτα, αλλά και γιατί όλοι (κάτοικοι, επιχειρηματίες κτλ) δείχνουν να συμμετέχουν με χαρά και μεράκι σε αυτή τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγεννων!

Ο Μύλος των Ξωτικών – Μαγικά Χριστούγεννα στα Τρίκαλα λειτουργεί όπως κάθε χρόνο με δωρεάν είσοδο από τις 10 το πρωί έως 10 το βράδυ (μέχρι 6/1/19)

Κάθε χρόνο προσπαθώ να επισκεφτώ όσα περισσότερα μέρη μπορώ! Φέτος έκανα και προτείνω τα παρακάτω

Φαγητό:

– Οπωσδήποτε κάντε κράτηση στην Taverna To Xani! Καιρό είχα να παραμιλήσω με φαγητό… Τι πιάτα ήταν αυτά; Από το “απλό” σουβλάκι κοτόπουλο, μέχρι τα φιλετάκια με pepper sauce, τη μοσχαροκεφαλή, το γεμιστό μπιφτέκι, όλα ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικά! Ο δε χώρος υπέροχος και… ΑΚΑΠΝΟΣ! Γιούπι!

– Στο Νεραϊδοχώρι φάγαμε εξαιρετικά στην Ταβερνα Μαργαριτης, την οποία θα λατρέψετε οι λάτρεις των κρεατικών. Κυνήγι, χοιρινό κότσι, αρνάκι να λιώνει στο στόμα, φανταστικές πίτες, ήταν μερικά απ’ όσα δοκιμάσαμε και έχε χάρη που είχαμε φαει του σκασμού την προηγούμενη μέρα και το παίξαμε εγκρατείς… Πολλά πιάτα ημέρας για όλα τα γούστα!

– Αν αγαπάτε το ουζάκι με μεζέ, επισκεφτείτε το καφέ του Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη και θα με θυμηθείτε… Εκτός του ότι ο χώρος είναι ονειρεμένος (και αν έχει καλό καιρό κάθεσαι έξω και τα παιδιά τρέχουν στο ατέλειωτο πράσινο), παραγγέλνεις ουζάκι και σου φέρνουν κάτι λιχουδιές που δεν μπορώ να περιγράψω εδώ με λέξεις… Και οι τιμές; Απίθανα χαμηλές (να τα ακούνε άλλες πόλεις, παρακαλώ!) Φυσικά έχει και άλλα πιάτα και comfort food για μικρούς και μεγάλους.

– Για γλυκό, μπορείτε να πάτε μια βόλτα στην Ελάτη Τρίκαλα-Elati Trikala (Official), όπου θα βρείτε πολλά παραμυθένια μαγαζάκια για να πιείτε καφέ και να φάτε γλυκό. Εμείς καθίσαμε στο Ελατη Καφε “κεχρι”, φάγαμε ρεβανί και πορτοκαλόπιτα και χουχουλιάσαμε στο πολύ χριστουγεννιάτικο χώρο του!

– Λάτρεις των γλυκών, σημειώστε τα παρακάτω:

Γιάννης Μπουλογιώργος -1 ΚΑΙ ΚΑΤΙ- για χαλβά Φαρσάλων και ΑΠΑΙΧΤΑ κουρκουμπίνια (δεν υπάρχουν!)

Βασίλης Τριζώνης για σούπερ μελομακάρονα -πρόταση του Βαγγέλη που πρότεινε και τα κουρκουμπίνια (και είναι ο λόγος που χαλαρά έβαλα μισό κιλό στα Τρίκαλα)

Στο Μύλο των Ξωτικών θα βρείτε τους Kourabies Lovies -κουραμπιέδες σε ένα σωρό γεύσεις, από ούζο μέχρι μπανάνα και φράουλα.

Ποτό:

Αυτή τη φορά επισκέφτηκα με την παρέα μου το εντυπωσιακό ALVEO. Καθίσαμε στο μπαρ και απολαύσαμε ωραία ποτά και πολύ καλή εξυπηρέτηση. Έχει και φαγητό, το οποίο δεν τιμήσαμε (είπαμε… είχαμε φάει του σκασμού το μεσημέρι στο Νεραϊδοχώρι), αλλά τιμήσαμε μια αρκετά καλή και ελαφριά τιραμισού, έτσι για να έχουμε στη συνέχεια όνειρα γλυκά!

Δράσεις:

Αυτή τη φορά κάναμε την εκδρομή Πύλη-Ελάτη-Περτούλι-Νεραϊδοχώρι. Στην Πύλη αξίζει να σταματήσετε στην εντυπωσιακή γέφυρα του Αγίου Βησσαρίωνα και αν έχει καλό καιρό αξίζει να περπατήσετε εκεί γύρω. Στο Περτούλι υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο (δεν συναντήσαμε πολύ χιόνι εμείς δυστυχώς). Στην Ελάτη μπορείτε να σταματήσετε για καφέ και να συνεχίσετε στο Νεραϊδοχώρι για φαγητό.

Για την επιστροφή επιλέξαμε να περάσουμε από Καλαμπάκα για να κάνουμε μια στάση στα πολύ προσεγμένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μουσείο Μανιταριών που συστεγάζονται. Αξίζει να τα επισκεφτείτε με τα παιδάκια σας, θα τους αρέσει πολύ.

Τέλος, δεν γίνεται να μην αναφερθώ στο Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη που είναι αφιερωμένο στο έργο του σπουδαίου Τρικαλινού δημιουργού, Βασίλη Τσιτσάνη. Έχει γίνει πολύ προσεγμένη δουλειά για να αναδειχθεί με μοντέρνο και διαδραστικό τρόπο το έργο του. Και μάλλον το πέτυχαν, γιατί είναι απίστευτο το ενδιαφέρον που δείχνουν ακόμα και τα μικρά παιδιά. Το μουσείο λειτουργεί στο κτίριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων, εκεί όπου λειτουργούσε από τον 16ο αιώνα και οθωμανικό χαμάμ. Οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν από αίθουσα σε αίθουσα μια γεύση από την ιστορία της πόλης!

Αυτά τα λίγα είχα να σας προτείνω φέτος…

Τα φιλιά μου στα Τρίκαλα και φυσικά… I’ll be back!!

Olivia Gavrili

Back to top button
Close
Close