Τρίκαλα

Συνεχίζει να λειτουργεί λόγω επίταξης μόνο το ΑΕΤΩΝ ΜΕΛΑΘΡΩΝ

Τόσο μεγάλη είναι η απειλή της πανδημίας για τη δημόσια υγεία που ένα ολόκληρος κλάδος της οικονομίας, ο οποίος αντιστοιχεί ούτε λίγο ούτε πολύ στο ένα πέμπτο του ελληνικού ΑΕΠ, έχει παύσει κάθε δραστηριότητα για άγνωστο επί του παρόντος χρονικό διάστημα.Τα ξενοδοχεία του νομού Τρικάλων έχουν κλειδώσει τις πόρτες τους και μαζί σταμάτησε τόσο  ο ελληνικός τουρισμός που για ορισμένες τοπικές κοινωνίες όπως η Καλαμπάκα  αντιστοιχεί στο 100% της οικονομικής ζωής τους.   Στην Ελλάδα υπάρχουν 9.971 ξενοδοχειακές μονάδες με 433.688 δωμάτια και 856.347 κλίνες, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2019 του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Από 22/3 ‘ολα με ελάχιστες εξαιρέσεις έχουν περάσει  σε αναγκαστική αργία. Εξαίρεση εκείνα τα ελάχιστα που επιλέχτηκαν από την  σχετική διαδικασία για να καλυφθούν οι αναπόφευκτες ανάγκες φιλοξενίας στοιχειωδώς. Στα Τρίκαλα εάν και οι Ξενοδόχοι ζήτησαν εκ περιτροπής η κυβέρνηση με νέα απόφαση, ζήτησε να παραμείνει σε λειτουργία αυτό που ξεκίνησε την διαδικασία και δεν είναι άλλο από το Αετών Μέλαθρων για λόγους καθαρά υγείας για καλύτερη προφύλαξη απέναντι στον θανατηφόρο ιό.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τους ιδιοκτήτες της επιχείρισης, στις δυο εβδομάδες λειτουργίας από το ξεκίνημα του μέτρου, πέρα από το γεγονός ότι τα έξοδα λειτουργίας σχεδόν δεν βγαίνουν η κίνηση στις κλίνες περιορίζεται στα μέσα της εβδομάδας τις οποίες καταλαμβάνουν  τεχνίτες και πωλητές που συνεργάζονται με τις τοπικές τρικαλινές επιχειρήσεις ενώ αντίθετα τα Σαββατοκύριακα  το ξενοδοχείο είναι άδειο.

Το κλείσιμο των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας ήταν αναπόφευκτο: η απόφαση της κυβέρνησης ελήφθη στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας εργαζομένων αλλά και πελατών από τη διάδοση της επιδημίας και έπειτα από σχετική διαβούλευση με την ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπως ακριβώς έγινε και με τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας που ανοίγουν συνήθως το Πάσχα και κλείνουν στις αρχές του φθινοπώρου.

Ούτως ή άλλως, τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, αυτά που βρίσκονται δηλαδή στις πόλεις και λειτουργούν και τους δώδεκα μήνες του έτους, τις τελευταίες εβδομάδες λειτουργούσαν με ελάχιστους πελάτες και πληρότητα που συχνά ήταν κάτω και από το 10%.

Η απόφαση της διακοπής λειτουργίας τους πάντως επιτρέπει στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις να ενταχθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και τα οποία αναμένεται να διευρυνθούν

cz

 

Back to top button
Close
Close