Επιχειρείν

Στη διαμεσολάβηση και τα απλήρωτα κοινόχρηστα

Την έντονη αντίθεση των ιδιοκτητών ακινήτων προκαλεί ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με την οποία οι διαφορές για τα κοινόχρηστα πρέπει να περάσουν από διαμεσολάβηση πριν ακολουθηθεί η δικαστική οδός. Κατί το οποίο όπως λέει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) αυτά είναι μόνο καλά νέα για τους συστηματικούς «μπαταχτσήδες».

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και σημαντικό, καθώς τα κοινόχρηστά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάτι πολύ περισσότερο από ένας απλός «βραχνάς» για τους διαχειριστές των πολυκατοικιών. Εν μέσω κρίσης πολλοί άρχισαν να καθυστερούν και στη συνέχεια σταμάτησαν να πληρώνουν τα κοινόχρηστα που τους αναλογούσαν. Πέρα όμως από τους ιδιοκτήτες, αναρίθμητες είναι και οι περιπτώσεις ενοίκων που έφυγαν χωρίς να πληρώσουν τα κοινόχρηστα, συνήθως πολλών μηνών.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πολλές πολυκατοικίες να μένουν χωρίς θέρμανση, απολύμανση, καθαρισμό κοινόχρηστών χώρων, ακόμη και χωρίς ρεύμα. Έτσι πάγιο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ ήταν η απλοποίηση των διαδικασιών με την οποία θα μπορούσε ο διαχειριστής να κινηθεί δικαστικά για να εισπράξει τα χρωστούμενα κοινόχρηστα.

Σύμφωνα την ΠΟΜΙΔΑ, οι διαφορές συνιδιοκτητών μεταξύ τους ή με το διαχειριστή της πολυκατοικίας επιλύονται από τα κατά τόπους αρμόδια Μονομελή Πρωτοδικεία, μετά από αγωγή των ενδιαφερομένων. Στις διαφορές αυτές κατατάσσονται συνήθως αμφισβητήσεις για τις θέσεις στάθμευσης, τις καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων, τη συμμετοχή στις κοινόχρηστες δαπάνες, τη λογοδοσία διαχειριστή κλπ. Ομως, μετά από πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ που έγινε δεκτή, ειδικά οι διαφορές για μη καταβολή κοινοχρήστων για ποσά ύψους έως και 20.000 ευρώ επιλύονται από τα κατά τόπους Ειρηνοδικεία. «Αυτό καθιστά τη διαδικασία διεκδίκησης των οφειλομένων από τους διαχειριστές πολυκατοικιών ταχύτερη και οικονομικότερη», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Με τον νέο νόμο (Ν. 4512/2018), καθιερώνεται ως υποχρεωτικό στάδιο προσφυγής στη Δικαιοσύνη η απόπειρα διαμεσολάβησης στις διαφορές ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ορόφων ή διαμερισμάτων άρα και οι περιπτώσεις ανείσπρακτων κοινοχρήστων. «Χαράς Ευαγγέλια λοιπόν για τους συστηματικούς “μπαταχτσήδες” των κοινοχρήστων αφού οι διαχειριστές των πολυκατοικιών, στην προσπάθειά τους να τα εισπράξουν θα επιβαρύνονται πλέον και με τα έξοδα «διαμεσολάβησης» (αμοιβή διαμεσολαβητή και δικηγόρου κλπ.) για ένα απολύτως ατελέσφορο στάδιο προδικασίας για το θέμα αυτό…»

Σημειώνεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ είχε ζητήσει να εξαιρεθούν οπωσδήποτε από τις διαφορές συνιδιοκτητών οι διαφορές από τη μη πληρωμή κοινοχρήστων μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ διότι η υπαγωγή τους στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση «θα συντελέσει αποκλειστικά στην επιβράβευση όσων συστηματικά καθυστερούν στην καταβολή τους, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία των πολυκατοικιών», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.

Close