Τρίκαλα

Στα Μεγάλα Καλύβια η εκπομπή «Κυριακή στο χωριό» της ΕΡΤ3

Η αγαπημένη κι επιτυχημένη εκπομπή της περιφέρειας «Κυριακή στο Χωριό» της ΕΡΤ3 φιλοξενείται την ερχόμενη Κυριακή 31 Μαρτίου στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων.

Κάπου ανάμεσα στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, τα Μεγάλα Καλύβια έχτισαν τη δικιά τους ιστορία, μέσα από αντίσταση και αγώνες σε κάθε μορφής δυνάστη.

Κάποτε τσιφλίκι του Αλή Πασά, μετέπειτα κτήμα του Κωνσταντίνου Ζάππα, περιήλθαν τελικά στο ελληνικό δημόσιο το 1892.

Χωριό με πλούσια γεωργική παραγωγή δε θα μπορούσε παρά να πρωτοστατήσει στους αγώνες του αγροτικού κινήματος για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών της Θεσσαλίας και την απόδοσή τους στους ακτήμονες αγρότες .

Τόπος πλούσιος σε παράδοση και γεύσεις, σε ήθη και έθιμα καραγκούνικα.

Επισκεπτόμαστε το «Κονάκι», το Λαογραφικό Μουσείο, στην πλατεία του χωριού και μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε τις παραδοσιακές καραγκούνικες φορεσιές και την προέλευση τους.

Κάνουμε βόλτα με άλογα της περίφημης θεσσαλικής φυλής, απογόνους του Βουκεφάλα, κι αφού γίνουμε για λίγο παιδιά, παίζοντας παιχνίδια ξεχασμένα στο πέρασμα του χρόνου, δοκιμάζουμε τοπικές γεύσεις.

Τέλος στο γήπεδο Μεγάλων Καλυβίων, στο 5ο Αντάμωμα Θεσσαλών Καραγκούνηδων, παρακολουθούμε μαζί με χιλιάδες κόσμου δεκάδες χορευτές να ξεδιπλώνουν μπροστά μας ρυθμούς και χρώματα αιώνων.

https://webtv.ert.gr/category/ert3/kyriaki-sto-chorio/Αποτέλεσμα εικόνας για Κυριακή στο χωριό

Παρουσίαση: Μαρούλα Μαλιαχόβα
Ρεπορτάζ: Μαγδαληνή Χατζοπούλου
Σκηνοθεσία: Σταύρος Παρχαρίδης
Εκτέλεση Παραγωγής: ALFA PRODUCTIONS

Back to top button
Close
Close