Επιχειρείν

Στα βουνά της Πίνδου και στην Βερλίγκα τα γνωστά Τρικαλινά λουκούμια ΒΑΚΗΣ

Τα καλοκαίρια  την δεκαετία το 1970 τα πέρασα στην Ανθούσα Τρικάλων για όσους δεν την ξέρουν ένα ακριτικό μικρό χωριό στην Πίνδο στα σύνορα του Νομού Τρικάλων με τον νομό Ιωαννίνων και ένα από τα 11 χωριά του Ασπροποτάμου.

Οι καλοκαιρινοί μήνες πέρα απο όλα τα άλλα τουλάχιστον γλυκαντικά ήταν συνυφασμένα με τα λουκούμια.Όλες οι οικογένειες είχαν από ένα κουτί λουκούμια για να σε τρατάρουν όταν έκανες την επίσκεψη.Ακόμη και στα μαγαζιά τα στοιχήματα στο τάβλι και την ξερή ο χαμένος πάντα πλήρωνε το λουκούμι .

Τα παραπάνω μου ήρθαν και πάλι στο μυαλό ως ευχάριστες αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια οι οποίες ξύπνησαν όταν ο ιδιοκτήτης της γνωστής επιχείρισης λουκουμιών στα Τρίκαλα ΒΑΚΗΣ ανέβασε μια φωτογραφία του προϊόντος παρασκευής με φόντο την δρακολίμνη του Χαλικίου, Βερλίγκα.Οι δρακόλιμνες της Πίνδου :Η δρακόλιμνη Βερλίγκα![βίντεο] - EPIRUS ...

Από το 1936 η Τρικαλινή Λουκουμοποιϊα Δημητρίου Μιλτιάδη Βάκη, ως σήμερα έχει κρατήσει την ίδια συνταγή, το ίδιο και πολλά στοιχεία των τεχνικών εκείνης της εποχής, των ποικιλιών και των αρωμάτων.Το τρεχούμενο και παγωμένο νερό, ο συνδυασμός του με το λουκούμι τριαντάφυλλο που έλιωνε στο στόμα, και το καρύδι που θρυμματιζόταν αργά-αργά στον ουρανίσκο ήταν η απόλαυση και το νόημα της ζωής. Το πλήρωμα μιας διαδρομής που γέμιζε την ψυχή και την καρδιά σου.

 

Back to top button
Close
Close