Ελλάδα

Προτάσεις για 350.000 μετανάστες-πρόσφυγες από τους 31 δημάρχους ΚΕΔΕ

Να προτείνει καθένας από τους 332 δημάρχους της χώρας θέση που θα μπορούσε να δημιουργηθεί δομή για την στέγαση 1.000 προσφύγων -μεταναστών, «ώστε να έχουμε  350.000 θέσεις και εμείς να επιλέξουμε τους 20.000 με βάση το πόσο άμεσα μπορούν να δημιουργηθούν οι δομές», ζήτησε από την ΚΕΔΕ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Μάλιστα, ο κ. Μηταράκης πρότεινε αυτό να ξεκινήσει από τα 31 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ: «To προεδρείο (sic) της KΕΔΕ έχει 31 μέλη. O καθένας να πάρει 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες στον τόπο του για να απoσυμφορηθούν τα νησιά. Αυτό θα ήταν ένα πολύ καλό μήνυμα αλληλεγγύης», είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να βγει η ΚΕΔΕ μπροστά και να μας πει πού θέλουν να πάνε», πρόσθεσε.

Κατά τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου «στόχος μας είναι να υπάρχει λογική κατανομής 1% σε κάθε περιφέρεια. Αλλά να υπάρχει και αντίστοιχη ενδοπεριφερειακή κατανομή», πρόσθεσε.

«Παράλληλα, προχωράμε στη θέσπιση ανταποδοτικών μέτρων για τους Δήμους που θα «βάλουν πλάτη» σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα. Όχι ως μια κίνηση φιλανθρωπίας, αλλά ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη θαρραλέα στάση τους. Έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε πράξη όσα λέμε. Ήδη για το 2019 καταβάλουμε στους Δήμους περίπου 10 εκ. ευρώ για την φιλοξενία μεταναστών», επεσήμανε ο κ. Μηταράκης.

Να σταματήσει η ένταση αλλά…

Παράλληλα ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσει άμεσα αυτή η ένταση στα νησιά. Βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με περιφέρεια και δήμους του Βορείου Αιγαίου», πρόσθεσε.

Ζήτησε, δε, «να μην παρασύρεται ο κόσμος στα νησιά και να μην ακούει ψέματα. Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένες. Ο κόσμος αντιδρά σε αυτά που ακούει που του λένε», επισήμανε.

Την ίδια ώρα στη Χίο πολίτες επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο των ΜΑΤ και χτύπησαν αστυνομικούς, καταγράφοντας μάλιστα την πράξη τους σε βίντεο, με αποτέλεσμα ο κ. Μηταράκης να αποχωρήσει άρον -άρον από την συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Παπαστεργίου: Να γίνουν συσκέψεις με περιφερειάρχες, βουλευτές

Απαντώντας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να βοηθήσουμε. Αλλά να ξέρουμε σε επίπεδο περιφερειών πόσους μετανάστες και πρόσφυγες πρέπει να φιλοξενήσουμε. Να γίνει σύσκεψη με περιφερειάρχες βουλευτές κάθε νομού».  Παράλληλα ο κ. Παπαστεργίου υποστήριξε ότι «θα έπρεπε να γίνει περισσότερος διάλογος. Δεν μπορούμε να βλέπουμε κατοίκους απέναντι στα ΜΑΤ και τραυματισμούς αιρετών», πρόσθεσε.

«Δεν μπορεί να δέρνει η κυβέρνηση πολίτες και αιρετούς», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.  «Να βοηθήσουμε όλοι. Να πάρουμε πρόσφυγες στις περιοχές μας. Εμείς έχουμε», κατέληξε.

aftodioikisi.gr

Close