Τοπικά

Ολική καταστροφή στην Καλαμπάκα .Το 80% των τουριστικών μονάδων πιθανολογείται ότι δεν θα ανοίξει

Που να ήξερε ο πρωθυπουργός τα περασμένα Χριστούγεννα αγναντεύοντας την Καλαμπάκα ότι σε αυτόν τον τόπο θα ερχόταν τόσο μεγάλη οικονομική καταστροφή ….

Καταστροφική, όπως ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο, θα είναι η φετινή χρονιά για τα ξενοδοχεία  στην Καλαμπάκα  με βάση τις εκτιμήσεις εκπροσώπων του κλάδου. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά  κανένας από τους ξενοδόχους δεν αναμένει να βγάλει κέρδος φέτος, ενώ ο τζίρος εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι κατά τουλάχιστον 90%,

Ο Ιούνιος θεωρείται παντελώς χαμένος ακόμα και για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δωδεκάμηνης λειτουργίας, η οποίες θα ανοίξουν την 1η του μήνα, ενώ ως δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι θα χαθεί κι ένα μεγάλο μέρος -αν όχι ολόκληρο- του Ιουλίου. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι όποιες προκρατήσεις είχαν γίνει για το φετινό καλοκαίρι έχουν ακυρωθεί, ενώ σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα κινούνται οι νέες κρατήσεις.

Από την πλευρά της μερίδα ξενοδόχων φαίνεται διατεθειμένη ή σκέφτεται να προχωρήσει σε μειώσεις τιμών, ωστόσο, εκείνο που ξεκαθαρίζουν με κάθε τόνο οι εκπρόσωποι του κλάδου, είναι ότι πρέπει να αποφευχθεί ένας «πόλεμος», αναφορικά με το ποιος θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση των τιμών, διότι αφενός δεν πρέπει το προϊόν να ξεφτιλιστεί και αφετέρου τα όποια νέα δεδομένα θα συνοδεύσουν τον κλάδο και τα επόμενα χρόνια.

Εξάλλου, θεωρείται δεδομένο ότι ένας μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων δε θα ανοίξει το φετινό καλοκαίρι, αφού η μείωση των πελατών και τα έξοδα συντήρησης και υγειονομικού καθαρισμού θα αποτελέσουν ένα δυσβάστακτο φορτίο και το μεγάλο ερωτηματικό είναι, τι θα γίνει με το προσωπικό. Μπορεί οι ξενοδόχοι να τονίζουν ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να μη γίνουν απολύσεις και να μην προσληφθούν λιγότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να βοηθήσει η Πολιτεία, με την καταβολή επιδόματος εργασίας για τους υπαλλήλους και με άλλα υποστηρικτικά μέτρα. Δεδομένο, πάντως, θα πρέπει να θεωρείται ότι ο αριθμός των εργαζομένων στα ξενοδοχεία θα είναι φέτος μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος, εκείνο που τρέμουν όλοι οι ξενοδόχοι, είναι μήπως παρουσιαστεί οποιοδήποτε κρούσμα κορονοϊού στην επιχείρησή τους κατά τη διάρκεια λειτουργίας της, αφού οι συνέπειες θα είναι ανεξέλεγκτες και καταστροφικές. Όπως τονίζουν, αυτήν τη στιγμή δεν έχουν την παραμικρή εικόνα για τις υγειονομικές προϋποθέσεις που θα τεθούν για τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

«Ο Ιούνιος είναι χαμένος και εκτιμώ ότι δε θα δουλέψουμε ούτε τον Ιούλιο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουμε ουσιαστικά κρατήσεις ούτε για τον Αύγουστο μας ανάφερε χαρακτηριστικά Καλαμπακιώτης Ξενοδόχος 

Back to top button
Close