Ελλάδα

Κεντροαριστεροί φελλοί και «νέοι Καμμένοι»

Η εκδήλωση της προσεχούς Κυριακής υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών από στελέχη και προσωπικότητες της ευρύτερης Κεντροαριστεράς με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα (μέγαρο Μουσικής-17.00) ενοχλεί σφόδρα το Κίνημα Αλλαγής. 

Αναμενόμενη μέχρι ενός σημείου η ενόχληση, θα σκεφτεί κανείς, αφού ένα σημαντικό τμήμα του χώρου, πανεπιστημιακοί, πρώην υπουργοί κ.ά. με μεγάλη διαδρομή και αναφορές σε όλα τα ρεύματα της Κεντροαριστεράς π.χ. εκσυγχρονιστές, σημιτικοί, παπανδρεϊκοί, ανανεωτικοί αριστεροί, εμφανίζονται να αποκλίνουν από την απορριπτική γραμμή του κόμματος της Φώφης Γεννηματά για το Μακεδονικό.

Και δεν είναι μόνο ότι γυρίζουν την πλάτη στη μικροκομματική στάση που οδηγεί τη Χαριλάου Τρικούπη σε απομόνωση από τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη και από την άλλη σε ευθυγράμμιση με την ακραία πτέρυγα της Ν.Δ…

Ταυτόχρονα παίρνουν μια πρωτοβουλία (έστω και αν η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το αντικείμενο) που αναμφίβολα δημιουργεί την αίσθηση μιας ευρείας συσπείρωσης στην προοπτική της λεγόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης, όπου στη μια πλευρά βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και στην απέναντι η ΝΔ και οι συντηρητικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εκφράζει.

Κάπως έτσι εξηγείται λοιπόν η ενόχληση. Ωστόσο, τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής το «χοντραίνουν» ακόμη περισσότερο, σχολιάζοντας ότι προ καιρού είχαν εκτιμήσει ότι με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών θα εμφανιστούν «νέοι Καμμένοι». Και προσθέτουν ότι την Κυριακή θα συναντηθούν οι «Syriza’s Friends» και μεταξύ αυτών και «δήθεν κεντροαριστεροί ματαιόδοξοι φελλοί», που δεν είχαν «ελπίδα» και δέχονται να τους χρησιμοποιήσει ο κ. Τσίπρας «για να επιπλεύσει από το ναυάγιό του». 

Για να είναι τα πράγματα σαφή ως προς το ποιους φωτογραφίζουν ως «φελλούς» και «νέους Καμμένους», απλώς παραθέτουμε το πρόγραμμα με τους ομιλητές της εκδήλωσης και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του:

Πρώτος κύκλος εκδήλωσης: Συντονιστής ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαχαίρας και θα μιλήσουν οι: Αντώνης Λιάκος, ιστορικός, Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής ΠΑΜΑΚ, Κωστής Παπαϊωάννου, τ. πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Μιχάλης Σταθόπουλος, πρώην υπουργός, επίτιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στον δεύτερο κύκλο, τον συντονισμό θα έχει ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου και θα μιλήσουν οι Σωτήρης Βαλντέν, διδάσκων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής Ποταμιού, Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νίκος Μπίστης, πρώην υφυπουργός, και Γιάννης Ραγκούσης, πρώην υπουργός.

Την Οργανωτική Επιτροπή απαρτίζουν οι Άννα Αναγνωστοπούλου, Ηλίας Νικολακόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Άννα Παπαδημητρίου και Μιχάλης Σαμπατακάκης.

Close