Ελλάδα

Η ACS «κυνηγά τον θησαυρό» του ηλεκτρονικού εμπορίου

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ACS (και ταυτόχρονα CEO της μητρικής Quest Holdings)  Απόστολος Γεωργαντζής μιλά στο Euro2day.gr όχι μόνο για τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγει στην αγορά των ταχυμεταφορών η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και για τις σχεδιαζόμενες κινήσεις της εταιρείας του, προκειμένου να αυξήσει περαιτέρω τις οικονομικές της επιδόσεις.

Η θυγατρική της Quest Holdings όχι μόνο έχει αυξήσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών της κατά τα τελευταία χρόνια σημειώνοντας παράλληλα ισχυρή κερδοφορία, αλλά παράλληλα εμφανίζεται και ικανή να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα σημαντικότατες επενδύσεις, ώστε να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που θα προκύψουν.

Η ACS δεν εξετάζει επί του παρόντος θέμα αυτόνομης εισαγωγής της στο ΧΑ καθώς δεν έχει την ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων, ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο των εξαγορών, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα ανάπτυξης, όπως και αυτό της μη οργανικής ανάπτυξής της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Οι αποστολές ταχυμεταφορών που προέρχονται από το ηλεκτρονικό εμπόριο εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει το 40% των αποστολών ταχυμεταφορών και τα τελευταία έτη αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό κατ’ έτος. Αυτός είναι και ο λόγος που η αγορά ταχυμεταφορών έχει ανακάμψει. Η διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην ελληνική αγορά λιανικής είναι ακόμα σε επίπεδα του 5%, δηλαδή πολύ χαμηλή σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπου στις πιο προχωρημένες χώρες όπως η Αγγλία έχει φτάσει ακόμα και το 20%. Αυτό σημαίνει ότι για πολλά χρόνια ακόμα που το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αυξάνεται, εκτιμάται ότι θα αυξάνονται αντίστοιχα και οι αποστολές του, επηρεάζοντας αντίστοιχα και την αγορά ταχυμεταφορών.

Η ραγδαία αυτή αύξηση για να αντιμετωπιστεί και να υποστηριχτεί απαιτεί επενδύσεις σε υποδομές  από τις εταιρείες ταχυμεταφορών σε μεγαλύτερα κέντρα διαλογής, μεγαλύτερους χώρους διακίνησης των αποστολών, καθώς και περισσότερα κα μεγαλύτερα μεταφορικά μέσα. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει και γίνονται συνεχείς σχετικές προσαρμογές από τις εταιρείες ταχυμεταφορών για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών. Αυτό φαίνεται ότι θα είναι μια διαρκής ανάγκη για τα  επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια και θα χρειαστεί να γίνουν επενδύσεις σε πολύ μεγαλύτερου μεγέθους υποδομές, για τις οποίες δεν είναι σίγουρο αν όλες οι εταιρείες ταχυμεταφορών θα έχουν την απαιτούμενη χρηματοοικονομική επάρκεια.

Η ACS έχοντας δει τα ανωτέρω, έχει δρομολογήσει ήδη από το 2015 σημαντική επένδυση σε ένα νέο υπερ-σύγχρονο κέντρο διαλογής, με αυτόματα συστήματα διαλογής τελευταίας τεχνολογίας, για το οποίο η συνολική δαπάνη εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ. Στόχος της επένδυσης αυτής είναι να υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης των αναγκών διαλογής για πολλά χρόνια ακόμα και η μείωση του απαιτούμενου χρόνου διαλογής. Παράλληλα βέβαια θα χρειαστεί να γίνουν και άλλες επενδύσεις σε χώρους διακίνησης και μεταφορικά μέσα (last mile).

Close