Πολιτισμός

Η Στεφανία Γιουτζή μας αναλύει την πολιτική επικαιρότητα στην Ελλάδα

Η γνωστή επιστήμονας επισκέφτηκε την Ελλάδα από το Τορίνο όπου δραστηροποιείται επαγγελματικά και μας μετέφερε τις Σκέψεις και τους προβληματισμούς  της  κατά την διάρκεια του ταξιδιού της  «στην λατρεμένη μου πατρίδα» όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά :

«Πιστεύω ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι για την σημερινή κατάσταση ευθύνη έχουμε ΟΛΟΙ. Όποιος θεωρήσει τον εαυτό του ανεύθυνο, ας πάει μπροστά στον καθρέφτη και ας κάνει την αυτοκριτική του με ειλικρίνεια. Υπάρχει η προσωπική ευθύνη του καθενός για όσα λανθασμένα έπραξε και όσα ορθά δεν έπραξε. Κάθε εχέφρων γνωρίζει το σωστό και το λάθος, και αν δυσκολεύεται να το παραδεχθεί δημόσια, το γνωρίζει ο ίδιος.

Η παραδοχή αυτή θα μας βοηθήσει να συνεννοηθούμε, να καταλάβουμε τις αδυναμίες μας και να αποδεχθούμε τον συμπολίτη μας έτσι όπως είναι, γιατί λίγο πολύ όλοι τον ίδιο δρόμο πορευόμαστε. «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω». Εάν το ίδιο πράξουν και οι υπεύθυνοι φορείς της εξουσίας, και οι παλιοί που κυβέρνησαν και οι νυν κυβερνώντες και όσοι πιστεύουν ότι θα κυβερνήσουν, τότε υπάρχει ελπίδα να ξεπεράσουμε την κρίση. Αναλογίζομαι και νοιώθω αγαλλίαση και στην σκέψη μόνο, να εμφανίζονταν οι πολιτικοί αρχηγοί στο σύνολό τους και να μας έλεγαν: «Έλληνες, σας ζητάμε συγγνώμη για την κατάσταση στην οποία σας φέραμε. Εσείς μας εμπιστευθήκατε και εμείς δεν τιμήσαμε την εμπιστοσύνη σας.

Μη ρωτάτε ποιος φταίει. Φταίμε όλοι γιατί πολιτευθήκαμε εγωιστικά. Θεοποιήσαμε τους εαυτούς μας ενώ πολιτευόμασταν με πάθη, με ιδεοληψίες και με υστεροβουλία, διψώντας για την εξουσία. Ξεχάσαμε ότι είμαστε Κυβερνήτες όλων των Ελλήνων και ενεργούσαμε μόνο κομματικά. Αφήσαμε να μας χειραγωγούν ισχυροί παράγοντες που διέθεταν εξουσία οικονομική ή πολιτική. Ξεχάσαμε ότι μοναδική πηγή νόμιμης εξουσίας είναι κάθε Έλληνας πολίτης, από τον πιο απλό και ταπεινό μέχρι τον πιο μεγάλο και επώνυμο.

Σας ζητάμε συγγνώμη και βοηθείστε μας με την ανοχή σας, την ενότητα, την ομόνοια και την αγάπη σας, να βρούμε και εμείς την δύναμη να δούμε τα λάθη μας, τις παραλείψεις μας, αλλά και την δύναμη να παραμερίσουμε την εγωιστική συμπεριφορά μας, και όλοι μαζί Ηγεσία και Λαός, ενωμένοι, αδελφωμένοι, με αγάπη να προχωρήσουμε στην ανόρθωση του τόπου μας». Αναριγώ με αυτή την σκέψη. Φαίνεται, και πολλοί, αν όχι όλοι, θα την θεωρήσουν ουτοπία.

Όμως, δεν καθόμαστε λίγο να κουβεντιάσουμε, έτσι ήρεμα και απλά. Το οποιοδήποτε πρόβλημα απασχολεί έναν συνάνθρωπό μας, έναν σύντροφό μας, όπως επιθυμείτε να τον χαρακτηρίσετε, είτε αυτό είναι πρόβλημα υγείας, είτε οικονομικό, είτε οικογενειακό, είτε κοινωνικό, διαφέρει στην επίπτωσή του αν αυτός που το υφίσταται ανήκει σε κάποια διαφορετική παράταξη από αυτήν που ανήκει κάποιος άλλος; Ο πόνος είναι διαφορετικός σε έναν «κόκκινο» από έναν «πράσινο ή γαλάζιο ή πολύχρωμο»; Διαφορετικά πεινάει ένας από αυτούς; Η αγωνία, η ανασφάλεια, το άγχος που περνάει το σύνολο του πληθυσμού διαφοροποιείται ανάλογα με τις πολιτικές πεποιθήσεις; ΟΛΟΙ το ίδιο γεγονός βιώνουμε, τα ίδια συναισθήματα και αγωνίες περνάμε. Ποιες είναι οι διαφορές μας; Γιατί δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε με αλληλοσεβασμό; Γιατί να επιτρέπουμε τις πολιτικές μας διαφορές και τις ιδεοληψίες μας να μας εμποδίζουν να βρούμε κοινές λύσεις;

Τι φταίει γι αυτήν την απαράδεκτη, με τον ηπιότερο χαρακτηρισμό, συμπεριφορά μας, που μας οδήγησε σε αυτό το αδιέξοδο; Πιστεύω, και το επαναλαμβάνω, ότι φταίει ο εγωισμός μας.

Η διάθεση, εν ονόματι της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, να επιβάλλουμε τις απόψεις μας, χωρίς να σεβόμαστε την Ελευθερία του άλλου και τις απόψεις του. Όταν ο ίδιος ο Θεός και Δημιουργός του ανθρώπου τον σέβεται και του αφήνει απεριόριστη ελευθερία, αλλά και ευθύνη, για τις πράξεις του, με ποιο δικαίωμα αρνούμαστε την ελευθερία και δημοκρατική έκφραση του άλλου;

Ένθετη είναι η θεμελιακή αρχή της ελευθερίας στον άνθρωπο από τον Δημιουργό του. Όπως όμως αγωνίζεται για την προσωπική του ελευθερία της βούλησης, της έκφρασης, της σκέψης και της δράσης, θα πρέπει, φυσιολογικά, να αποτυπώνεται στην συνείδησή του και η αναγνώριση της ελευθερίας σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, στερώντας με αυτόν τον τρόπο ένα μέρος της ελευθερίας του, που την προσφέρει στο πλησίον του. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να βρεθούν τρόποι επικοινωνίας και κοινωνίας μεταξύ μας

. Το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ αποτελεί ελεύθερη έκφραση του ανθρώπου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτό αποτελεί και αιτία διάσπασης της ενότητας του κοινωνικού ιστού. Εκφράζεται η επιλογή των πολιτών ελεύθερα και αβίαστα, χωρίς να αποτελεί αιτία διχασμού, εμπάθειας και μίσους.

Αποτελεί έκφραση της θέλησης ελεύθερων και ωρίμων ανθρώπων, που σέβονται την βούληση του άλλου και αδιάσπαστοι πορεύονται στην πραγμάτωση της σύνθεσης της ετερότητας και την ομόψυχη αντιμετώπιση του ή των προβλημάτων.»

Καλή δύναμη σε όλους μας και εις το επανιδείν .

Dr. Stefania Ghiougi

Close