ΔιασκέδασηΣινεμά

Ευκαιρία για καλή ταινία από την κινηματογραφική λέσχη Τρικάλων

Ενα έξοχο κινηματογραφικό δημιούργημα του Φινλανδού Ακι Καουρισμάκι προβάλλει σήμερα Δευτέρα 16 Απριλίου 2018 η Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων. Πρόκειται για το βραβευμένο και εμβληματικό «Μακριά πετούν τα σύννεφα», που αφορά στην αισιόδοξη – αν μπορεί να ονομαστεί έτσι – της ανεργίας και των δυσκολιών που απορρέουν από αυτή.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Ιλόνα απολύεται από το εστιατόριο “Ντουμπρόβνικ” που, τουλάχιστον μεταπολεμικά, θεωρείτο ως το καλύτερο εστιατόριο της πόλης. Ο Λάουρι, ο σύζυγός της είναι άτυχος γιατί βρίσκεται ανάμεσα στους τέσσερις από τους οχτώ οδηγούς τραμ που πρέπει να απολυθούν.

Όλα γύρω τους αρχίζουν να γίνονται μαύρα, ενώ και η ίδια η σχέση τους αρχίζει να δέχεται τις πρώτες ρωγμές. Όμως, εκεί που όλα έδειχναν να οδηγούνται σε μια άλλη καθημερινή τραγωδία, οι δύο ήρωες βρίσκουν τη δύναμη και κάνουν τη μεγάλη ανατροπή.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Το «Μακριά πετούν τα s;ynnefa» είναι μια περιπλάνηση στη μελαγχολία της καθημερινότητας, φωτισμένης, της, από τα ανθρώπινα όνειρα και την επιθυμία για επιβίωση. Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι χάνει τη δουλιά του και περνάει μια μικρή Οδύσσεια – σαν αυτή που χιλιάδες ζευγάρια περνούν δίπλα της, χωρίς εμείς να καταλάβουμε τίποτα – μέχρι να αρχίσει να ελπίζει και πάλι. Για πρώτη φορά σε ταινία του Καουρισμάκι η απελπισία υποχωρεί σιωπηλά και δίνει τη θέση της στην κατευναστική ομορφιά των απλών βλεμμάτων και των λαμπερά φωτισμένων χώρων που ο σκηνοθέτης καταγράφει. Εξάλλου, της λέει και της από της ήρωες της ταινίας: «Τα κακά νέα μπορούν να περιμένουν»

Close