Πολιτισμός

Εκδήλωση στα Τρίκαλα από το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση « ΚΑΛΥΨΩ»

Ιδιαίτερη απήχηση συνάντησε η ιατρική εκδήλωση που διοργανώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στα Τρίκαλα και αφορούσε την ασθένεια της Ψωρίασης και της Ψωριασικής Αρθρίτιδας.

Μια ασθένεια που ταλαιπωρεί χιλιάδες ατόμων στα Τρίκαλα, πανελλαδικά αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια ασθένεια που όπως υπογραμμίστηκε στην εκδήλωση εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 30-55 ετών με μικρές διαφορές στη συχνότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση « ΚΑΛΥΨΩ» σε συνεργασία με την Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα «ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.» με την ευγενική χορηγία των εταιρειών Novartis, Pfizer και UCB. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα των 5ης ΥΠΕ, Δήμου Τρικκαίων, Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικκαίων.

Συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες οι οποίοι προσέγγισαν από όλες τις πλευρές το θέμα, δίνοντας τις κατάλληλες απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε το κοινό.

Όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων ή και της σπονδυλικής στήλης και εμφανίζεται στο 10-15% των ασθενών με μια δερματική πάθηση που λέγεται ψωρίαση. Η ψωρίαση συνήθως προηγείται της ψωριασικής αρθρίτιδας, αλλά περίπου στο 20% των ασθενών η εμφάνιση είναι ταυτόχρονη, ενώ περίπου στο 15% των ασθενών η ψωριασική αρθρίτιδα προηγείται της ψωρίασης.

Close