Επιχειρείν

Αχ κόσμε, από δω το μυθικό Γινιέτς (=αμπελοτόπι στα βλάχικα), το άκρον άωτον των αμπελώνων στην Ελλάδα.

Η ιδιοτυπία του δεν σταματά στο ότι είναι ο πιο ορεινός αμπελώνας της Ελλάδας, στα 1000+ υψόμετρο. Είναι απόκρημνος, σκαρφαλωμένος στα σπλάχνα της Πίνδου, μια συστάδα χωραφιών 120 στρεμμάτων ανάμεσα σε χαράδρες, ρεματιές, πλαγιές με έντονη κλίση και επιβλητικούς ορεινούς όγκους, μάχεται με ακραίες καιρικές συνθήκες, είναι πόλος έλξης για αγριογούρουνα και τρομερή λιχουδιά για την καφέ αρκούδα της Πίνδου που τρυγά κυρίως Traminer. Εδώ τα κλήματα αργούν να ωριμάσουν, βαδίζουν με άλλο ρυθμό οι εποχές. Τούφες (προστατευόμενης) άγριας βλάστησης διακόπτουν το ανθρώπινο έργο. Η εικόνα ίσως περιέχει: βουνό, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Το σημερινό Γινιέτς είναι ένα ιστορικό σημείο αναφοράς για το Μέτσοβο, ένα κομβικό κατόρθωμα, μια χειροπιαστή απόδειξη του πώς το όραμα, ο πεισματικός σχεδιασμός και η σκληρή εργασία μπορούν να μεταμορφώσουν ολιστικά έναν τόπο. Γράφει ο επανιδρυτής του αμπελώνα Ευάγγελος Αβέρωφ: «Όταν καταπιάστηκα με τη μελέτη των σοβαρών προβλημάτων του Μετσόβου, είχα βρει ένα χαρτί που, μεταξύ άλλων, κατά το έτος 1732, ανέφερε τα μικρά και τα μεγάλα αμπέλια που είχε ο καθένας. Αν πιθανολογούσες τη μέση απόδοσή τους, έπρεπε το Μέτσοβο και τα κοντοχώρια του να παράγουν τότε γύρω στις 300.000 οκάδες κρασί τον χρόνο, που σήμαινε πάνω από 500.000 σημερινά μπουκάλια. Κατάπληκτος, θα έλεγα σχεδόν με κομμένη την ανάσα, ρώτησα παντού πού είναι αυτός ο τόπος, αυτός ο θησαυρός. Μου είπαν δυτικά του Μετσόβου ήταν ο παλιός κρασότοπός του, που ονομαζόταν Γινιέτς».Image result for κτημα αβερωφ

Το 1959 ο Αβέρωφ φυτεύει εδώ τα πρώτα κλήματα, Cabernet Sauvignon που έχει φέρει από το θρυλικό Château Margaux. Στόχος του; «Να δοκιμάσω να φτιάξω κρασί που να μπορεί να ανταγωνιστεί τα καλύτερα γαλλικά κρασιά! Ήξερα ότι τα γαλλικά κρασιά τύπου Μπορντό γίνονται από μια ποικιλία που ονομαζόταν Cabernet Sauvignon… Κατάφερα να αποκτήσω 1.000 επίλεκτα τέκνα αυτών των αριστοκρατικών τζακιών. Με τα χέρια μας τους φυτέψαμε τους “Γάλλους αριστοκράτες”. Και ανταλλάξαμε την υπόσχεση τα πρώτα χρόνια να εφαρμόζουμε εμείς οι ίδιοι όλους τους κανόνες της γαλλικής οινοποιίας».

Τα κατάφερε. Υψώνω ένα ποτήρι Rossiu di Munte – Γινιέτς 2013 στη μνήμη του, στην υγεία όλων μας.Image result for Rossiu di Munte - Γινιέτς 2013

Close