Ελλάδα

Αντιπροσωπείες 11 χωρών στην 110 Π.Μ. στη Λάρισα

Αντιπροσωπείες 11 ευρωπαϊκών χωρών αναμένεται να βρεθούν στην αεροπορική βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα (110 Πτέρυγα Μάχης), στα μέσα Δεκεμβρίου για να παρακολουθήσουν επιδείξεις των προηγμένων δυνατοτήτων του αμερικανικού UAV ΜQ-9 Guardian κυρίως στον τομέα της επιτήρησης των θαλασσών.

To event μπορεί να ακούγεται εμπορικό, διαφημιστικό όμως σε μία περίοδο πολύ ευαίσθητων ισορροπιών και προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η χώρα μας και η Πολεμική Αεροπορία μετατρέπονται σε πόλο έλξης για τα υπερσύγχρονα UAV’s.

Σημειώνεται ότι οι επιδείξεις του MQ-9 Guardian διοργανώνονται από την κατασκευάστρια αμερικανική εταιρεία General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI) με τη συνδρομή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προ ημερών η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε επισήμως τις επιδείξεις που θα πραγματοποιηθούν στη Λάρισα ενώ ο Λίντεν Μπλου CEO της GA-ASI δήλωσε: «Εκτιμούμε την υποστήριξη και τη βοήθεια από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία για τις επιδείξεις της θαλάσσιας επιτήρησης και των δυνατοτήτων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μας στην Ευρώπη. Η ζήτηση για οικονομική, μακράς αντοχής εναέρια επιτήρηση των θαλασσών που περιβάλλουν την Ευρώπη μεγαλώνει».

Δεν θα πρέπει να λησμονείται άλλωστε ότι εδώ και τουλάχιστον μία διετία οι αμερικανοί «θεριστές» τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper χρησιμοποιούν την 110 Πτέρυγα μάχης στη Λάρισα και επιχειρούν από εκεί.

Με την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ- Ελλάδας μάλιστα, η στάθμευση των αμερικανικών UAV’s στη Λάρισα μονιμοποιείται.

Και όπως έχουν επισημάνει πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου» αυτό από μόνο του έχει μεγάλη σημασία για την ελληνική άμυνα. Κι αυτό διότι η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει εμπειρία και τεχνογνωσία για ένα σημαντικό όπλο του παρόντος και του μέλλοντος όπως είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Οι χώρες που έχουν προσκληθεί – Τι θα δουν

Οι χώρες που έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν στη Λάρισα τις επιδείξεις των δυνατοτήτων του ΜQ-9 Guardian είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι: Ιταλία, Ισπανία, Ην.Βασίλειο, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Βέλγιο, Ρουμανία.

Close