Idees Sports

Αθλητικός τουρισμός: Μια βιομηχανία που δημιουργεί εισόδημα στην Θεσσαλία

Η Θεσσαλία, σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε και θα δημοσιευθεί το επόμενο διάστημα στα πρακτικά διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου, κατέχει αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστικό ρόλο σε πανελλήνιο επίπεδο, στο κομμάτι του αθλητικού τουρισμού, καθώς διοργανώνονται σε ετήσια βάση πολλές αθλητικές εκδηλώσεις, ίσως οι περισσότερες από κάθε άλλη περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, αναφέρονται αθλητικές διοργανώσεις όπως ο Ιπποκράτειος Αγώνας Δρόμου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Μάιο στη Λάρισα, με εκκίνηση και αφετηρία το Α’ Αρχαίο Θέατρο, ο ημιμαραθώνιος Θ. Σταμόπουλος, με εκκίνηση την Καλαμπάκα και τερματισμό τα Τρίκαλα, ο ημιμαραθώνιος Βόλου, με εκκίνηση και τερματισμό το λιμάνι του Βόλου, αγώνες βουνού σε Όλυμπο, Κόζιακα, Άγραφα, Πήλιο, Γεντίκι Λάρισας, καθώς επίσης και αγώνες σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο.

Όλες αυτές οι αθλητικές διοργανώσεις πραγματοποιούνται από τους τοπικούς συλλόγους δρομέων, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους, τονώνοντας για το διάστημα που πραγματοποιούνται την τοπική αγορά, προσελκύοντας χιλιάδες ή εκατοντάδες δρομείς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα οι τουρίστες που επισκέπτονται τις συγκεκριμένες περιοχές με σκοπό τη συμμετοχή σε κάποιο αθλητικό γεγονός, γνωρίζουν τα τοπικά ήθη και έθιμα, τα ιστορικά μνημεία των συγκεκριμένων περιοχών, την τοπική παράδοση και τοπική πολιτιστική κληρονομιά, και δοκιμάζουν την τοπική κουζίνα και τα τοπικά εδέσματα.

Η παγκοσμιοποίηση, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων γενικότερα, η αύξηση του εισοδήματος, οι νέες τεχνολογίες, ο βαθμός ωριμότητας των τουριστών και η διαρκής αναζήτηση νέων μορφών αναψυχής, οδήγησαν στη διαφοροποίηση του τουρισμού και στην τμηματοποίηση του τουριστικού προϊόντος

Back to top button
Close
Close